Κάνε το Τεστ
αυτοεκτίμηση, αυτοεκτίμηση και σεξουαλική ζωή, πως η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή, ενίσχυση αυτοεκτίμησης, βελτίωση αυτοεκτίμησης

Πώς η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

Αυτοεκτίμηση και σεξουαλική ζωή

Πολλοί άνθρωποι έχουν θέματα αυτοεκτίμησης, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν πολλές εμπειρίες της ζωής, όπως το σεξ. Η σεξουαλικότητα είναι ένας συνδυασμός πολιτισμικών, συναισθηματικών, διαπροσωπικών, φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων. Και η σχέση μας με καθένα από αυτά επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας.

Η αρνητική εικόνα για τον εαυτό δεν έχει πάντοτε τις ρίζες στην εμφάνιση. Οι δυσκολίες στην καριέρα ή άλλες απογοητεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα αποτυχίας και κατάθλιψης, τα οποία καταπνίγουν την αυτοεκτίμησή σας. Για τους άνδρες, η αδυναμία να ολοκληρώσουν την σεξουαλική επαφή μπορεί να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση τους.

Δεν έχει σημασία ποια είναι η αιτία, η φτωχή εικόνα για τον εαυτό έχει κόστος στην σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Όταν προκύπτει το άγχος απόδοσης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύκλο σεξουαλικής αποτυχίας και μείωσης της αυτοεκτίμησης. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην προέλευση της.

Μετατοπίζοντας την προσοχή σας από τα ελαττώματα στις δυνατότητες και στα προτερήματά σας στη σχέση, μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας και να δημιουργήσετε τα δικά σας πρότυπα σχετικά με την ελκυστικότητα. Σκεφτείτε τι σας έκανε ελκυστικούς σε νεαρή ηλικία.

Επίσης, προσπαθήστε να κατευθύνετε την προσοχή σας στην εμπειρία να παίρνετε και να δίνετε ευχαρίστηση στη διάρκεια του σεξ. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την αυτοπεποίθησή σας στην εμπειρία. Το καλό σεξ είναι πολλές φορές αποτέλεσμα βαθιάς συναισθηματικής σύνδεσης, κάτι που δεν εξαρτάται από την εικόνα του τέλειου σώματος.

Πώς η αυτοεκτίμηση επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

Εικόνα του σώματος

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια άποψη για το σώμα μας. Αλλά όταν επικεντρώνεστε σε αυτό το κομμάτι στη διάρκεια του σεξ, μπορεί να μην το απολαμβάνετε επειδή σκέφτεστε ότι ο σύντροφός σας θα κρίνει το σώμα σας. Το θέμα είναι, ότι ο σύντροφός σας μπορεί να νιώθει ότι δεν ενδιαφέρεστε για αυτόν, πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη σχέση σας.

Παρατηρήστε ποια σημεία στο σώμα σας δεν σας αρέσουν και σας κάνουν να μην νιώθετε καλά. Πάντα να θυμάστε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προσπαθείτε να μοιάσετε με τις εικόνες που βλέπετε στα social media. Δεν είναι δίκαιο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον άλλο που έχει τελείως διαφορετικό σώμα από το δικό σας. Από τη στιγμή που θα αντιληφθείτε όλα όσα επηρεάζουν την εικόνα που έχετε για το σώμα σας, μπορείτε να τα αλλάξετε, και να μάθετε να εκτιμάτε όσα έχετε χωρίς να ντρέπεστε για αυτό.

Αντίληψη για το σεξ

Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε το σεξ ως ενήλικες συνήθως προκύπτει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, από την αντίληψη που σχηματίσατε στην παιδική σας ηλικία. Οι θρησκευτικές και οι πολιτισμικές σας πεποιθήσεις, και το πόσο ανοιχτοί είστε να συζητήσετε για το σεξ στην οικογένειά σας , όλα αυτά διαμορφώνουν τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό στην ενήλικη ζωή. Αν νιώθατε ντροπή και ενοχές γύρω από το σεξ σαν παιδιά, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάζουν την σεξουαλική σας αυτοεκτίμηση ως ενήλικες, ίσως να νιώθετε ότι δεν αξίζετε να βιώσετε την απόλαυση. Η αναγνώριση αυτών των καταστροφικών πεποιθήσεων θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέες, πιο θετικές που θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή σας.

Θέματα επικοινωνίας

Για πολλούς ανθρώπους, τα θέματα αυτοεκτίμησης στη διάρκεια του σεξ προκύπτουν από την ανησυχία τους ότι δεν κάνουν κάτι σωστά. Δεν χρειάζεται να δίνετε τόση σημασία στον τρόπο, καθώς σε κάθε άνθρωπο αρέσουν διαφορετικά πράγματα, και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το σύντροφό σας. Να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας για όσα σας δίνουν ευχαρίστηση και όλα όσα σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν στη διάρκεια του σεξ. Δείξτε την εκτίμησή σας όταν ο σύντροφός σας κάνει όσα θέλετε. Σε όλους μας αρέσει να ξέρουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά.

Nόημα του σεξ

Το νόημα που δίνουμε στο σεξ μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή μας. Για μερικούς ανθρώπους, είναι απλά μια σωματική επαφή χωρίς συναισθηματικό δέσιμο, ενώ για άλλους σημαίνει την σύνδεση, την επιβεβαίωση. Αλλά αν εσείς και ο σύντροφός σας δίνετε τελείως διαφορετική αξία στο σεξ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, απογοητεύσεις και συναισθήματα ότι δεν αξίζετε. Μιλήστε ξεκάθαρα για το τι σημαίνει για εσάς το σεξ.

Σεξουαλικότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει σημαντικά την σεξουαλική ζωή. Πολλές φορές τα ζευγάρια δεν συζητάνε για το σεξ και αυτό έχει αρνητική επίδραση στη διαδικασία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κάνει να φοβόμαστε τους πειραματισμούς και να είμαστε υπερβολικά ευάλωτοι στις πράξεις των συντρόφων μας. Αυτά όμως παρεμποδίζουν την επιτυχημένη επικοινωνία η οποία είναι πολύ σημαντική για να απολαμβάνουμε τη σεξουαλική επαφή.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας

Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Το πρώτο βήμα είναι να δείτε το πρόβλημα. Αν μπορείτε να παρατηρήσετε ανθυγιεινές συμπεριφορές στον εαυτό σας, μην αγνοείτε τα σημάδια. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος πάνω σας. Είναι μια πτυχή του εαυτού σας που μπορείτε να βελτιώσετε.

Μιλήστε για το πρόβλημα

Μιλήστε στο σύντροφό σας για τις ανασφάλειές σας και πως θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε. Μην αφήνετε τα συναισθήματα να συσσωρεύονται μέσα σας, κάντε μια συμφωνία με το σύντροφό σας ότι θα μιλάτε για όλα όσα σας απασχολούν.

Μην κατηγορείτε τους άλλους

Οι αρνητικές σας εμπειρίες και τα κόμπλεξ αποτελούν μόνο δικό σας φορτίο. Δεν μπορείτε να περιμένετε από το σύντροφό σας να αναλάβει αυτό το φορτίο, να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του και να αποδέχεται τα ξεσπάσματά σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας υποστηρίξει στην διαδικασία της επούλωσης αλλά δεν μπορεί να σας γιατρέψει.

Μην παραμελείτε το ρόλο του σεξ

Αν και το σεξ δεν πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο για μια υγιή σχέση , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες σε μια σχέση. Όταν αρνείστε την σημασία του σεξ μπορεί να βλάψετε τη σχέση σας και την ευεξία σας, καθώς παραμελείτε την χαμηλή σας αυτοεκτίμηση.

Οι άνθρωποι αποφασίζουν να μπουν σε μια σχέση, ώστε να ζουν ευτυχισμένοι και για αυτό όλες οι πτυχές τις σχέσεις χρειάζεται να προσφέρουν ικανοποίηση. Μην φοβάστε να μιλήσετε και να βελτιώσετε τον εαυτό σας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα και όλοι έχουμε δυσκολίες στη σεξουαλική μας ζωή, ανεξάρτητα με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Υπάρχει μια επικίνδυνη τάση να συσσωρεύουμε τα προβλήματά μας, ειδικά αν αφορούν την ερωτική μας ζωή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να μην είναι τέλειο. Μια ανθυγιεινή σχέση είναι ένας από αυτούς. Ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους για τη λίμπιντο των γυναικών είναι η εσωτερική φωνή που κρίνει τα πάντα. Η φτωχή εικόνα του σώματος κάνει ακόμη πιο δύσκολη την υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Ξεκινήστε ψυχοθεραπεία

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Είναι μια φυσιολογική και πολλές φορές επιτακτική ανάγκη. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να αναλύσετε τις συμπεριφορές σας και να εντοπίσετε τα θέματά σας. Αν δεν θέλετε να ξεκινήσετε μόνοι σας ψυχοθεραπεία, ζητήστε από το σύντροφό σας αν θέλει να κάνετε μαζί ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να δείτε τη σύνδεση ανάμεσα στο ψυχολογικό σας υπόβαθρο και στις σεξουαλικές δυσκολίες στη σχέση σας.