Κάνε το Τεστ
σεξ στην εγκυμοσύνη, ερωτήσεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη, το σεξ στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλές, το σεξ στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το μωρό, η εγκυμοσύνη επηρεάζει την λίμπιντο, πότε πρέπει να αποφεύγω το σεξ στην εγκυμοσύνη, οφέλη του σεξ στην εγκυμοσύνη

Σεξ στην εγκυμοσύνη – συχνές ερωτήσεις

Σεξ στην εγκυμοσύνη - συχνές ερωτήσεις

Το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στο έμβρυο. Η εγκυμοσύνη δεν μειώνει την σεξουαλική επιθυμία ανάμεσα στο ζευγάρι. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια ανησυχούν ότι η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη.  Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις για το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

1. Το σεξ είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη;

Το σεξ είναι ασφαλές αν μια γυναίκα έχει μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα. Φυσικά, το σεξ δεν έχει καμία βλαβερή επίδραση στο έμβρυο. Αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι η μήτρα μπορεί να συσπάται στη διάρκεια του οργασμού, αυτές οι συσπάσεις είναι ακίνδυνες στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν επισπεύδουν τον τοκετό σε μια έγκυο γυναίκα.

2. Το σεξ μπορεί να βλάψει το μωρό;

Το σεξ σε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα είναι ασφαλές και δεν βλάπτει το μωρό. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό είναι μέσα στον αμνιακό σάκο και περιβάλλεται από το παχύ τοίχωμα της μήτρας το οποίο το προστατεύει από οποιαδήποτε κίνηση. Η βλέννα που υπάρχει στον τράχηλο της μήτρας αποτρέπει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στην μήτρα.

3. Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη λίμπιντο;

Αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η λίμπιντο είναι αυξημένη στις περισσότερες γυναίκες στο δεύτερο τρίμηνο καθώς έχουν προσαρμοστεί σωματικά και συναισθηματικά στην εγκυμοσύνη. Μερικές γυναίκες νιώθουν πιο ελκυστικές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και θέλουν να κάνουν πιο συχνά σεξ με τους συντρόφους τους. Αντίθετα, υπάρχουν ζευγάρια που ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η εγκυμοσύνη. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη λίμπιντο.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός και η κόπωση μπορεί να κάνουν τις γυναίκες να έχουν μικρότερη επιθυμία για σεξ. Πολλές γυναίκες έχουν αυξημένη λίμπιντο στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, το μέγεθος της κοιλιάς μπορεί να κάνει τις γυναίκες να νιώθουν άβολα. Μπορεί να ανησυχούν για τον επικείμενο τοκετό ή να είναι πολύ κουρασμένες για να κάνουν σεξ.

4. Γιατί ο σύντροφός μου δεν ενδιαφέρεται για το σεξ;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο σύντροφός σας ανησυχεί ότι μπορεί να βλάψει το μωρό ή να δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη. Αν δεν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη και όλα κυλούν ομαλά, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι το σεξ δεν είναι ασφαλές. Μπορεί ένας σύντροφος να μην μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις σωματικές αλλαγές της γυναίκας στην εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να είναι πιο έντονο στο τέλος της εγκυμοσύνης, ειδικά αν το μωρό έχει πάρει θέση για τον τοκετό. Σε αυτή την περίπτωση και οι δύο σύντροφοι νιώθουν άβολα και αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί άνδρες που νιώθουν έντονη σεξουαλική επιθυμία για τη σύντροφό τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ίσως να έχουν την ανάγκη να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με την σωματική επαφή.

σεξ στην εγκυμοσύνη, συχνές ερωτήσεις

5. Μπορεί να νιώθω διαφορετικά στη διάρκεια του σεξ;

Πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη νιώθουν ότι η σεξουαλική επαφή είναι καλύτερη λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στην πύελο, που ενισχύει την αίσθηση και αυξάνει την ευαισθησία. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες νιώθουν άβολα. Μπορεί να παθαίνουν κράμπες στην μήτρα μετά την επαφή, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, και αυτό να τις ανησυχεί. Οι παροδικές κράμπες μετά τον οργασμό είναι φυσιολογικές, αλλά καλό είναι να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας αν επιδεινώνονται ή είναι πιο συχνές.

Η αύξηση στο μέγεθος του στήθους στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλεί ευαισθησία. Ίσως είναι καλύτερο να περιορίζεται η επαφή σε αυτό το σημείο.

Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των οιστρογόνων , μερικές γυναίκες έχουν κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να διευκολύνουν την επαφή , ενώ σε κάποιες άλλες να προκαλούν ερεθισμό.

6. Είναι φυσιολογικό να έχω αυξημένη λίμπιντο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η αυξημένη ή η μειωμένη λίμπιντο είναι φυσιολογική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη νιώθουν κόπωση, ναυτία, ευαισθησία στο στήθος και συχνοουρία με αποτέλεσμα το σεξ να είναι λιγότερο απολαυστικό, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο. Γενικά, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν στο δεύτερο τρίμηνο, και κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ. Επίσης, η απελευθέρωση από την ανησυχία για μια πιθανή εγκυμοσύνη και η οικειότητα με το σύντροφό τους κάνει το σεξ πιο ικανοποιητικό. Η σεξουαλική επιθυμία γενικά παρουσιάζει μια μείωση στο τρίτο τρίμηνο καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και ο τοκετός είναι πιο κοντά.

Η λίμπιντο στους άνδρες μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις όπως και στις γυναίκες. Κάποιοι νιώθουν πιο κοντά στις εγκύους γυναίκες τους και απολαμβάνουν τις αλλαγές στο σώμα τους. Άλλοι μπορεί να έχουν μικρότερη σεξουαλική επιθυμία επειδή ανησυχούν για τις υποχρεώσεις της γονεϊκότητας, ή επειδή ανησυχούν για την υγεία της γυναίκας τους και του αγέννητου παιδιού τους.

Πολλοί άνδρες χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι μια γυναίκα είναι σεξουαλική σύντροφος και μέλλουσα μαμά. Η καλή επικοινωνία είναι πολύ σημαντική στη διαχείριση αυτών των θεμάτων.

7. Ποια είναι τα οφέλη του σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει αρκετά οφέλη:

 • Είναι ασφαλές και φέρνει κοντά τους δύο συντρόφους: η εγκυμοσύνη έχει πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, και για την γυναίκα και για τον άνδρα. Η οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνει κοντά σε αυτή τη συναρπαστική περίοδο της ζωής τους.
 • Είναι καλό για την σωματική υγεία: το σεξ βοηθά στην καύση των θερμίδων και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
 • Ανακουφίζει από τον πόνο: στη διάρκεια του οργασμού απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που αυξάνει την αντοχή στον πόνο. Αυτό συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πόνων στη μέση και στην πλάτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Βελτιώνει τον ύπνο: το σεξ στην εγκυμοσύνη δεν βοηθά μόνο στην χαλάρωση, αλλά επίσης οδηγεί στην απελευθέρωση των ορμονών της χαράς που προάγουν τον καλό ύπνο.
 • Ενισχύει την διάθεση: οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ενθουσιασμό για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλούν ανησυχία και μελαγχολία.  Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης στη διάρκεια του οργασμού αυξάνει τα συναισθήματα αγάπης και χαράς, και τονώνει τη διάθεση.
 • Μπορεί να βοηθά στον τοκετό: αν μια γυναίκα έχει οργασμό τότε η μήτρα συσπάται. Αν μια γυναίκα είναι κοντά στο τοκετό και το σώμα έτοιμο για την γέννηση, αυτές οι συσπάσεις δεν είναι αρκετά δυνατές για να προκαλέσουν τον τοκετό. Αλλά αν το μωρό έχει αποφασίσει ότι είναι η στιγμή να βγει, μια κίνηση στο σάκο μπορεί να κάνει τα πράγματα να ξεκινήσουν. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα για αυτό μην απογοητεύεστε. Αλλά, αν μια γυναίκα είναι στις 40 εβδομάδες και θέλει να κάνει σεξ , δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνει.

8. Πότε πρέπει να αποφεύγω το σεξ;

Ο γυναικολόγος μπορεί να συμβουλεύει μια γυναίκα να αποφεύγει την σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν εμφανίζει τα ακόλουθα:

 • προβλήματα στον τράχηλο της μήτρας που αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής ή πρόωρου τοκετού
 • δίδυμη κύηση
 • προδρομικός πλακούντας, όπου ο πλακούντας καλύπτει μερικά ή πλήρως την είσοδο του τραχήλου της μήτρας
 • ιστορικό πρόωρου τοκετού
 • σημαντική απώλεια αίματος ή ανεξήγητη κολπική αιμορραγία
 • διαρροή αμνιακού υγρού
 • όταν έχουν σπάσει τα νερά, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων

Είναι ουσιαστικό μια έγκυος γυναίκα να προστατεύει τον εαυτό της και το μωρό της από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης όπως τα προφυλακτικά, στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με έναν νέο σύντροφο.

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος για ένα ζευγάρι 

Όταν μια εγκυμοσύνη κυλά φυσιολογικά χωρίς προβλήματα, τότε το σεξ είναι ασφαλές. Βέβαια, πολλά ζευγάρια, που βιώνουν μια εγκυμοσύνη για πρώτη φορά, ανησυχούν για την υγεία του εμβρύου και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ μπορεί να βοηθήσει κάθε ζευγάρι να βρει τις ισορροπίες του σε αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής τους.