Κάνε το Τεστ
βελονισμός, απώλεια βάρους, πως βοηθά ο βελονισμός στην απώλεια βάρους

Πώς βοηθά ο βελονισμός στην απώλεια βάρους;

Βελονισμός και Απώλεια Βάρους

Ο βελονισμός είναι μια πολύ σημαντική τεχνική η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε ή να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας. Το φαγητό, για πολλούς ανθρώπους δρα όπως τα ναρκωτικά, δηλαδή ως ένας τρόπος ευχαρίστησης που οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Ο βελονισμός απελευθερώνει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη και δημιουργεί την αίσθηση της ικανοποίησης, χωρίς φαγητό, ναρκωτικά ή αλκοόλ. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για όλους εκείνους που θέλουν να αδυνατίσουν, και που θέλουν να αποφύγουν φάρμακα όπως το Xenical, Mysimba, Ozempic ή χειρουργικές επεμβάσεις (βαριατρική χειρουργική, γαστρεκτομή, ενδογαστρικό μπαλόνι).

Στοχεύονται συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία για τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, και συχνά επιλέγονται βελονιστικά σημεία που εντοπίζονται στο εξωτερικό αυτί. Υπάρχουν πάνω από 200 βελονιστικά σημεία στο εξωτερικό αυτί. Το εξωτερικό αυτί δρα σαν συλλέκτης πληροφοριών του εγκεφάλου και κάθε σημείο δημιουργεί ηλεκτρικό παλμό στο αυτί, που μεταβιβάζεται στον εγκέφαλο. Ο βελονισμός μπλοκάρει τα μηνύματα προς τον εγκέφαλο που αφορούν την κατανάλωση φαγητού. Άλλα σημεία ενισχύουν τη δύναμη της θέλησης, άλλα ρυθμίζουν τις ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χαλαροί και ικανοποιημένοι. Έτσι δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την απώλεια βάρους, αν ακολουθείτε βέβαια μια διατροφή με λίγες θερμίδες. Η διατροφή είναι αυτό που πραγματικά σας επιτρέπει να χάσετε βάρος, αλλά ο βελονισμός σας επιτρέπει να ακολουθήσετε τη σωστή διατροφή που θέλετε πολύ πιο εύκολα.

Οι επιδράσεις του βελονισμού

Αλλαγή συμπεριφοράς : Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για την απώλεια βάρους και τη διατήρησή του και επίσης είναι ο λόγος που τα περισσότερα προγράμματα απώλειας βάρους τερματίζονται άδοξα και γρήγορα. Ο βελονισμός βοηθάει στην αλλαγή των μοτίβων συμπεριφοράς και των συνηθειών για την απώλεια βάρους.

Απελευθέρωση ενδορφινών: Με τις διατροφικές αλλαγές, πολλοί άνθρωποι νιώθουν λιγούρες (αν και με τον βελονισμό περιορίζονται στο ελάχιστο). Οι λιγούρες συχνά παρουσιάζονται λόγω έλλειψης ενδορφινών, και όχι λόγω πραγματικής πείνας. Ο βελονισμός βοηθά στην εξισορρόπηση της επιθυμίας για φαγητό και βοηθά το σώμα να απελευθερώνει ενδορφίνες και έτσι αυξάνει στον εγκέφαλο την ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη ενισχύει τον κύκλο της ανταμοιβής και των κινήτρων στον εγκέφαλο, που θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε, παραμένοντας δεσμευμένοι στη διατροφή σας.

Ρύθμιση ορμονών: Ο βελονισμός βοηθά στην αύξηση των ορμονών που δίνουν το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο, και μειώνει τις ορμόνες που σας κάνουν να νιώθετε πείνα.

Μείωση του στρες: Η αύξηση της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό σας. Η κορτιζόλη επίσης συμβάλλει στη διατήρηση του λίπους της κοιλιάς. Μέσω της απελευθέρωσης των ενδορφινών, η ορμόνη του στρες μπορεί να εξουδετερωθεί με το βελονισμό.

Πέψη: Ο βελονισμός βοηθά το σώμα να κάνει αποτελεσματική πέψη.

Αύξηση του μεταβολισμού: Ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό και καταστέλλει την όρεξη μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη: Υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, που συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό συμβαίνει με την αλλαγή της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την επιδιόρθωση της σηματοδότησης της ινσουλίνης.

Μείωση του κοιλιακού λίπους: Ο βελονισμός βοηθά στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Καταστολή της όρεξης: Ο ηλεκτροβελονισμός επηρεάζει τον υποθάλαμο και τις ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και έτσι μειώνεται η όρεξη για φαγητό.