Κάνε το Τεστ
brainspotting, τι είναι το brainspotting, brainspotting και επούλωση των ψυχικών τραυμάτων, σε ποιες καταστάσεις εφαρμόζεται το brainspotting, brainspotting, EMDR, ύπνωση

Τι είναι το brainspotting και πως βοηθά στην επούλωση των ψυχικών τραυμάτων

Brainspotting και επούλωση των τραυμάτων

Το brainspotting είναι μια μορφή θεραπείας που επιτρέπει την αντιμετώπιση των ψυχολογικών τραυμάτων, μέσα από την διερεύνηση του οπτικού πεδίου. Κάθε θέση των ματιών συνδέεται με ένα συγκεκριμένο "εγκεφαλικό σημείο", δηλαδή μια περιοχή του εγκεφάλου που διατηρεί τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Οι θεραπευόμενοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά σημεία ώστε να επεξεργαστούν τα διάφορα ψυχολογικά τραύματα. Το brainspotting είναι μια σχετικά νέα μέθοδος για την θεραπεία των ψυχικών τραυμάτων και των ψυχικών διαταραχών. Το brainspotting μπορεί να σας βοηθήσει εάν:

 • έχετε βιώσει ψυχολογικά τραύματα και επώδυνες εμπειρίες στη ζωή σας.
 • Οι υπόλοιπες θεραπείες (πχ ψυχοθεραπεία) δεν είχαν αποτέλεσμα σε εσάς.
 • Νιώθετε άγχος, κατάθλιψη ή άλλα συναισθήματα τα οποία δεν βελτιώνονται.

Πώς λειτουργεί το brainspotting;

Ο θεραπευόμενος κοιτάζει σε ένα αντικείμενο (ράβδο, δείκτη) που κινεί ο ψυχοθεραπευτής. Αυτό μπορεί να είναι μια ράβδος ή το δάχτυλο του ψυχοθεραπευτή. Ο ψυχοθεραπευτής κουνά τη ράβδο για να οδηγήσει τον θεραπευόμενο σε συγκεκριμένα εγκεφαλικά σημεία. Όταν ο ψυχοθεραπευτής αναγνωρίσει ένα σημείο που προκαλεί ανωμαλία στην κίνηση των ματιών του θεραπευόμενου, ο ψυχοθεραπευτής επιτρέπει στον θεραπευόμενο να μείνει σε αυτό το σημείο. Ο θεραπευόμενος εξερευνά τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που. Είναι ελεύθερος να ψάξει βαθιά ή επιφανειακά. Ωστόσο, τα συναισθήματα στα συγκεκριμένα εγκεφαλικά σημεία συγκρατούν τον θεραπευόμενο και δεν τον αφήνουν να εκφραστεί ελεύθερα. Ο θεραπευόμενος μπορεί να ανακαλύψει  πράγματα για τον εαυτό του που δεν τα είχε συνειδητοποιήσει. Από τη φύση τους, κάποιες σκέψεις μπορεί να είναι έντονες και δύσκολες. Πρέπει να νιώθετε ασφάλεια για να απελευθερώσετε όσα συναισθήματα σας βαραίνουν. Τα σημάδια προόδου είναι οι αλλαγές που νιώθετε σωματικά και ψυχικά. Όσο απελευθερώνετε και επεξεργάζεστε όσα νιώθετε , μπορείτε να αλλάξετε τις σκέψεις ή τα συναισθήματά σας. Μετά το πέρας της συνεδρίας συνεχίζεται η επεξεργασία των συναισθημάτων.

Τι είναι το εγκεφαλικό σημείο;

Το εγκεφαλικό σημείο είναι η θέση των ματιών που συνδέεται με την συναισθηματική ενεργοποίηση μιας τραυματικής/συναισθηματικής εμπειρίας στον εγκέφαλο, και πιθανότατα εντοπίζεται στην αμυγδαλή, στον ιππόκαμπο, στον κογχομετωπιαίο φλοιό και στο μεταιχμιακό σύστημα. Εντοπίζεται από τη θέση των ματιών, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές και εσωτερικές αποκρίσεις. Ένα εγκεφαλικό σημείο είναι στην πραγματικότητα ένα φυσιολογικό υποσύστημα που κρατά μια συναισθηματική εμπειρία στη μνήμη.

Η ψυχοθεραπεία φτάνει μόνο στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται εγκεφαλικός φλοιός. Εκεί αποθηκεύουμε και επεξεργαζόμαστε την γλώσσα. Το brainspotting παρακάμπτει τον εγκεφαλικό φλοιό και εισέρχεται στο υποφλοιώδες τμήμα του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται τα τραύματα, οι αναμνήσεις, οι εμπειρίες και οι δυσκολίες.

Σε ποιες καταστάσεις βοηθά το brainspotting;

Οι αρνητικές σκέψεις και οι συμπεριφορές μπορεί να έχουν τη ρίζα τους σε τραύματα του παρελθόντος. Το brainspotting βοηθά στην αντιμετώπιση των εξής:

Η ανακάλυψη ενός τραύματος μπορεί να είναι μόνο η αρχή για την επούλωση.

brainspotting

Δεξιότητες που μαθαίνετε από το brainspotting

Κάποιες δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε από το brainspotting περιλαμβάνουν:

 • Να ξεπεράσετε το φόβο του να είστε ευάλωτοι
 • Να αλλάξετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας
 • Να έχετε αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση
 • Να νιώθετε οικεία με τη δύναμη της απελευθέρωσης των συναισθημάτων
 • Να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας συσσωρεύει το στρες

Εκτός από τις δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος από το brainspotting, υπάρχουν και δεξιότητες που αποκτάτε από την ψυχοθεραπεία:

 • αναγνώριση και επεξεργασία των θεμάτων που σας ανησυχούν
 • αναθεώρηση των ανθυγιεινών πεποιθήσεων
 • αποδοχή του παρελθόντος και συγκέντρωση στο παρόν
 • ανακάλυψη της ρίζας του προβλήματος ώστε να αλλάξετε τις συμπεριφορές σας

Συνεδρία brainspotting

Στις συνεδρίες brainspotting οι θεραπευόμενοι ενημερώνονται για τη σύνδεση μυαλού-σώματος με τα ψυχικά τραύματα. Ο θεραπευόμενος μέσα σε ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον μπορεί να εξερευνήσει τις εμπειρίες του. Ο ψυχοθεραπευτής σας δίνει τα εργαλεία για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας, και σας βοηθά στο ταξίδι της ανακάλυψης. Τα βήματα του brainspotting είναι τα εξής:

 1. Ο θεραπευόμενος μιλά για ένα θέμα που θα ήθελε να εξερευνήσει.
 2. Ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να προσδιορίσει τις σωματικές αισθήσεις που συνδέονται με το θέμα.
 3. Ο θεραπευόμενος προσδιορίζει τα αρνητικά συναισθήματα στο σώμα του.
 4. Ο ψυχοθεραπευτής καθοδηγεί τα μάτια του θεραπευόμενου σε διαφορετικές περιοχές με μια ράβδο ή με την κίνηση των δαχτύλων.
 5. Ο θεραπευόμενος λέει αν αυξάνονται ή μειώνονται τα αρνητικά συναισθήματα ανάλογα με την θέση των ματιών.
 6. Ο ψυχοθεραπευτής παρατηρεί τις μη σταθερές κινήσεις των ματιών σε συγκεκριμένες θέσεις.
 7. Ο θεραπευόμενος σταθεροποιεί την όρασή του στα πιο ανησυχητικά, ασταθή σημεία.
 8. Ο θεραπευόμενος μοιράζεται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις που έρχονται στο μυαλό του.
 9. Ο ψυχοθεραπευτής βοηθά τον θεραπευόμενο να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες.

Ο ψυχοθεραπευτής έχει πολύ σημαντικό ρόλο όσο ο θεραπευόμενος κάνει την εξερεύνησή του. Χρειάζεται να επιτύχει ένα διπλό συντονισμό, αυτό βοηθά τον θεραπευόμενο:

 • Να είναι σε συντονισμό με το μυαλό και το σώμα του.
 • Να είναι σε συντονισμό με τον ψυχοθεραπευτή.

Με αυτό τον τρόπο , ο θεραπευόμενος είναι ανοιχτός με τον εαυτό του και τον ψυχοθεραπευτή του.

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε το brainspotting;

Το brainspotting είναι μια μορφή θεραπείας που μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους. Καλό είναι να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε ότι οι επώδυνες αποκαλύψεις είναι αναγκαίες για την πρόοδο. Μερικές φορές, μπορεί να είστε πρόθυμοι να επεξεργαστείτε όσα σας πλήγωσαν για να μπορέσετε να επουλωθείτε. Σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι να ζήσετε την εμπειρία της θεραπείας ακόμη και αν είναι δύσκολη. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να σας πνίξουν. Αν νιώθετε έντονα συναισθήματα, εκφράστε τα και ο ψυχοθεραπευτής σας θα σας καταλάβει. Αν έχετε κάποιο βαθύ τραύμα, μην εξασκείστε μόνοι σας στο brainspotting. Είναι σημαντικό να υπάρχει ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον για να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας. Η διέγερση βαθιά επώδυνων περιοχών μπορεί να κάνει την κατάστασή σας χειρότερη.

Διαφορές ανάμεσα στο brainspotting, το EMDR, την ύπνωση

Το brainspotting, το EMDR , η ύπνωση είναι θεραπευτικές μέθοδοι που έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Ωστόσο, κάθε μέθοδος προσαρμόζεται στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Το brainspotting επιτρέπει στον θεραπευόμενο να ανακαλύψει μόνος του το υποσυνείδητό του. Επιλέγει με ποιο θέμα θα ήθελε να ξεκινήσει. Στη συνέχεια, το εξερευνά με την καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί τις σταθερές θέσεις των ματιών. Το EMDR επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων. Ο ψυχοθεραπευτής διεγείρει τις αισθήσεις του θεραπευόμενου για να μειώσει το συναισθηματικό βάρος από το τραύμα. Το EMDR συνήθως χρησιμοποιεί τις κινήσεις των ματιών. Η ύπνωση βοηθά στα θέματα που υπάρχουν αποθηκευμένα στο μυαλό του θεραπευόμενου. Ωστόσο, εδώ ο ψυχοθεραπευτής έχει πιο ενεργό ρόλο καθώς οδηγεί τον θεραπευόμενο στην ύπνωση. Στη συνέχεια του λέει σε τι να επικεντρωθεί.

Όλες αυτές οι τεχνικές έχουν ως σκοπό την ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό και στο σώμα και την απελευθέρωση του πόνου που προκαλούν τα ψυχικά τραύματα.

Πότε μπορείτε να σκεφτείτε το brainspotting;

Το brainspotting μπορεί να αποτελεί κομμάτι ενός προγράμματος επούλωσης. Πριν ξεκινήσει το brainspotting είναι σημαντικό να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς ψυχοθεραπευτή. Κάντε έρευνα για να βρείτε έναν καταρτισμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή. Το brainspotting μπορεί να αποκαλύψει θαμμένα τραύματα στα οποία μπορεί να σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά σας. Επίσης είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα με τον ψυχοθεραπευτή σας για να μπορέσετε να μιλήσετε ελεύθερα για τα συναισθήματά σας.

Το brainspotting βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών θεμάτων:

 • Είναι μια μορφή θεραπείας για το μυαλό και στο σώμα που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των ψυχικών τραυμάτων.
 • Είναι μια διαδικασία την ροή της οποίας καθορίζει ο θεραπευόμενος.
 • Βοηθά στην απελευθέρωση των καταπιεσμένων τραυμάτων.
 • Ο ψυχοθεραπευτής σας χρειάζεται να έχει εμπειρία σε αυτή τη μέθοδο ώστε να νιώσετε άνετα.

Αντιμετωπίστε τα ψυχικά σας τραύματα 

Τα ψυχικά τραύματα όταν παραμένουν ανεπίλυτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά θέματα στην σωματική και στην ψυχική σας υγεία. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το EMDR μπορούν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τις τραυματικές σας εμπειρίες και να προχωρήσετε στη ζωή σας.