Κάνε το Τεστ
δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν τα παιδιά, δεξιότητες που πρέπει οι γονείς να διδάξουν στα παιδιά. σημαντικές δεξιότητες για τα παιδιά. δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά στην ενήλικη ζωή

Δεξιότητες που χρειάζεται να διδάξετε στα παιδιά σας

Δεξιότητες που χρειάζεται να διδάξετε στα παιδιά σας

Ως γονείς, πάντα ευχόμαστε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα καταρχήν και επιτυχημένα στη ζωή τους. Για να τα πετύχουν αυτά όμως, πρέπει να έχουν κάποιες δεξιότητες και χαρακτηριστικά. Είναι βασικό τα παιδιά να μάθουν να στηρίζονται στον εαυτό τους, δηλαδή να μπορούν να είναι ανεξάρτητα και να έχουν αυτοπεποίθηση, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τη ζωή.

Ως γονείς λοιπόν, πέρα από τις ευχές, οφείλουμε να διδάξουμε κάποιες βασικές δεξιότητες ως γονείς στα παιδιά μας ώστε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίζουν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση. Η εκπαίδευση των παιδιών μας σχετικά με τις δεξιότητες ζωής δεν τελειώνει με το τέλος του μαθήματος στο σχολείο. Ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει στο σπίτι μέσα από εμπειρίες και δραστηριότητες  νέες δεξιότητες για να κατανοεί τη σημασία τους.

Διαχείριση χρόνου

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με το πως να διδάξουν στα παιδιά την διαχείριση του χρόνου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη για το χρόνο του. Αντί να προσπαθείτε να ξυπνήσετε το παιδί σας, μπορείτε να του δώσετε ένα ξυπνητήρι ώστε να ξυπνά το πρωί. Καλό είναι να έχει ένα ημερολόγιο όπου θα γράφει τις υποχρεώσεις του σχολείου και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο θα έχει τον έλεγχο για τα πράγματα που είναι ανάγκη να κάνει.

Λήψη αποφάσεων

Η εκπαίδευση, η επιλογή δουλειάς και συντρόφου είναι μόνο κάποιες από τις σοβαρές αποφάσεις που παίρνουμε όλοι στη ζωή μας. Αλλά πώς μπορούν τα παιδιά να μάθουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις από μικρή ηλικία; Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να διδάξετε στα παιδιά πως να χρησιμοποιούν τη λογική τους με απλά βήματα. Αρχικά, μπορείτε να τα ρωτήσετε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο αθλήματα ή δραστηριότητες, δύο διαφορετικά στυλ ρούχων, δύο διαφορετικά φαγητά. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να κατανοούν τις επιπτώσεις κάθε απόφασης. Έτσι, πριν το παιδί σας πάρει κάποια απόφαση, εξηγήστε του την διαδικασία και βοηθήστε το να αξιολογήσει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα.

Διαχείριση χρημάτων 

Μεταξύ των δεξιοτήτων, αυτή είναι μια από τις πιο βασικές. Κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες, μπορείτε να δίνετε στα παιδιά σας συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να καλύπτουν τα έξοδά τους. Μπορούν αν θέλουν να κάνουν αποταμιεύσεις αν επιθυμούν να αγοράσουν κάτι πιο ακριβό. Έτσι, θα έχουν περισσότερο κίνητρο. Η σύγκριση των τιμών, είναι πολύ σημαντική για την δημιουργία του προϋπολογισμού.

Μπορείτε να έχετε έναν λογαριασμό στην τράπεζα για το παιδί σας και να βάζει χρήματα μια φορά το μήνα (τα χρήματα που παίρνει ως δώρο ή από τις αμοιβές του για τις δουλειές του σπιτιού). Ως αποτέλεσμα, θα κατανοεί την αξία της αποταμίευσης.

Επίλυση των διαφωνιών

Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, ειδικά στον υπερανταγωνιστικό κόσμο  των ημερών μας. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να μην αντιδρούν πάνω στο θυμό τους, να παίρνουν μια βαθιά ανάσα, να βλέπουν όλες τις πλευρές ενός θέματος και να κάνουν ερωτήσεις όπως "γιατί" και "τι θα συνέβαινε εάν". Με αυτό τον τρόπο δίνουν προσοχή στο πρόβλημα και όχι στο άτομο. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να ελέγχουν τα συναισθήματα όπως ο θυμός και η οργή.

Συγνώμη και συγχώρεση

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι κάνουν λάθη, αλλά η συγχώρεση μπορεί να επουλώσει ακόμη και τα χειρότερα λάθη. Δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητά κάποιος "συγνώμη" και να συγχωρεί τους άλλους. Στην πραγματικότητα, η συγνώμη και η συγχώρεση είναι σημάδι θάρρους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συγχωρούν και να προχωρούν χωρίς να μένουν στα λάθη του παρελθόντος.

Θετική σκέψη

Η ζωή δεν έχει μόνο καλές στιγμές. Έχει επίσης δυσκολίες. Είναι ένα μίγμα καλών και κακών εμπειριών. Αν όμως μείνουμε προσηλωμένοι στη θετική πλευρά και όχι στην αρνητική, η ζωή δεν είναι τόσο άσχημη τελικά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν θετική στάση, να αναγνωρίζουν τις ευλογίες στη ζωή τους και να βρίσκουν τη χαρά και την ευτυχία στα απλά πράγματα, όπως ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, ή μια μέρα με την οικογένεια. Η θετική σκέψη, το χιούμορ και το γέλιο μπορούν να απομακρύνουν το άγχος και τον πόνο από τη ζωή μας.

Αυτοέλεγχος

Τα παιδιά νιώθουν καλά όταν έχουν συγκεκριμένες συνήθειες, πρόγραμμα και ρουτίνα, καθώς έτσι μαθαίνουν να έχουν αυτοέλεγχο. Καλό είναι κάθε παιδί να γνωρίζει τι να περιμένει κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να οργανώνει τα πράγματά του ώστε να γνωρίζει που θα βάζει τα παπούτσια, το μπουφάν και τα προσωπικά του αντικείμενα. Καλό είναι να έχει καθημερινά δραστηριότητες όπως το διάβασμα των βιβλίων, αισθητηριακά παιχνίδια όπως τα παζλ που αυξάνουν την συγκέντρωση.

Προστασία του περιβάλλοντος

Η ενστάλαξη της αξίας της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στα παιδιά είναι πολύ σημαντική ώστε να μάθουν να φροντίζουν το περιβάλλον. Με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορείτε να δείξετε στα παιδιά τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Καλό είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά να έχουν συμπεριφορές υπεύθυνες προς το περιβάλλον.

Μπορείτε μαζί με τα παιδιά σας να κάνετε δραστηριότητες όπως η κηπουρική και η συλλογή των σκουπιδιών. Επίσης, μπορείτε να τους παραχωρήσετε ένα κομμάτι στον κήπο σας για να φυτεύουν ότι θέλουν. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στο φύτεμα και στο πότισμα των φυτών. Αν δεν έχετε αυλή μπορείτε να έχετε γλάστρες με φυτά.

Αντοχή και προσαρμοστικότητα

Αυτές είναι δύο δεξιότητες κλειδιά για κάθε παιδί. Μπορείτε να τις καλλιεργήσετε όταν δεν δίνετε συνεχώς λύσεις στα παιδιά σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λύνει μόνο του τα προβλήματά του έτσι ώστε να μπορεί να τα διαχειριστεί όταν προκύπτουν. Είναι ανάγκη τα παιδιά να καλλιεργούν την αντοχή τους ώστε να προσαρμόζονται σε ποικίλες καταστάσεις. Φυσικά, κάθε γονέας πρέπει να έχει ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί του ώστε να κατανοεί τι συμβαίνει και να το υποστηρίζει. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχολογική ανθεκτικότητα των γονέων στο σπίτι.

Οι δεξιότητες αποτελούν εφόδια για τα παιδιά 

Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά μας αυτές τις δεξιότητες ώστε να έχουν μια γενική ιδέα για όσα θέλουν να πετύχουν στη ζωή τους, και φυσικά να έχουν πάντα στο μυαλό τους ποια είναι πραγματικά. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο και ενδιαφέρον τρόπο νέες δεξιότητες τότε δεν θα νιώθουν φόβο και δεν θα αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους. Θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη ζωή που επιθυμούν. Οι γονείς με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούν να ανακαλύψουν νέους τρόπους και στρατηγικές για να διδάξουν στα παιδιά τους πολύτιμες δεξιότητες.