Κάνε το Τεστ
διαταραχές ύπνου, αϋπνία, υπνική άπνοια, ναρκοληψία

Διαταραχές ύπνου

Διαταραχές Ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν την ικανότητα μας να ξεκουραζόμαστε επαρκώς σε τακτική βάση. Είτε προκαλούνται από κάποιο πρόβλημα υγείας είτε από υπερβολικό στρες, οι διαταραχές ύπνου αυξάνονται σε ποσοστά τα τελευταία χρόνια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί περιστασιακά να έχουν κάποια προβλήματα στον ύπνο τους λόγω στρες, απαιτητικού προγράμματος και άλλων πιέσεων. Ωστόσο, όταν αυτά τα θέματα ξεκινούν να παρατηρούνται σε τακτική βάση και να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας, τότε ίσως να υπάρχουν ενδείξεις για κάποια διαταραχή ύπνου.

Ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής ύπνου, οι άνθρωποι ίσως να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν και έτσι να νιώθουν υπερβολικά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα ενέργειας, στη διάθεση, στη συγκέντρωση και στη συνολική σας υγεία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας άλλης ιατρικής κατάστασης ή κάποιου προβλήματος υγείας. Αυτά τα προβλήματα ύπνου τελικά υποχωρούν από τη στιγμή που θα ξεκινήσετε την θεραπεία για το υποκείμενο νόσημα. Όταν οι διαταραχές ύπνου δεν οφείλονται σε κάποια άλλη ιατρική κατάσταση, η θεραπεία τυπικά περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία, την φαρμακευτική αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αϋπνία

Η αϋπνία, είναι η αδυναμία να κοιμηθεί κάποιος ή να κοιμηθεί επαρκώς το βράδυ, μπορεί να οφείλεται στο στρες, σε προβλήματα υγείας, σε φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και στην κατανάλωση καφέ. Η αϋπνία μπορεί να προκαλείται από άλλες διαταραχές του ύπνου ή διαταραχές της διάθεσης όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Όποια και αν είναι η αιτία της αϋπνίας, η βελτίωση των συνηθειών ύπνου, η καθιέρωση μιας ρουτίνας ύπνου και οι τεχνικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

Υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια πολύ συχνή (και θεραπεύσιμη) διαταραχή ύπνου κατά την οποία η αναπνοή σταματά προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το άτομο να ξυπνά συχνά. Αν έχετε υπνική άπνοια ίσως να μην θυμάστε ότι ξυπνάτε, αλλά ίσως να νιώθετε εξουθενωμένοι  κατά τη διάρκεια της ημέρας, νευρικοί και κακόκεφοι, ή να παρατηρείτε μείωση στην παραγωγικότητά σας. Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή και πιθανώς απειλητική για τη ζωή διαταραχή ύπνου, για αυτό είναι σημαντικό να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι μια διαταραχή ύπνου που προκαλεί τη συνεχή κίνηση των ποδιών (ή των χεριών) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η επιθυμία για κίνηση των άκρων εμφανίζεται όταν ξεκουράζεστε ή ξαπλώνετε και συνήθως νιώθετε άβολα, πόνο ή τσίμπημα στα άκρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Ναρκοληψία

Η ναρκοληψία είναι μια διαταραχή ύπνου που περιλαμβάνει υπερβολική, μη ελεγχόμενη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οφείλεται σε μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου που ελέγχει την κατάσταση ύπνου και αφύπνισης. Αν έχετε ναρκοληψία, ίσως να παθαίνετε "κρίσεις ύπνου " στη μέση μιας ομιλίας, στη δουλειά ή ακόμη  και όταν οδηγείτε. Ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή τη διαταραχή, όμως ο συνδυασμός θεραπειών βοηθά στον έλεγχο των συμπτωμάτων ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τις φυσιολογικές καθημερινές σας δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό να γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία των διαταραχών ύπνου. Αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συνολική σας υγεία. Μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή σας στη δουλειά, να δημιουργούν πίεση στις σχέσεις σας και να παρεμβαίνουν στη λειτουργικότητά σας.