Κάνε το Τεστ
δίκταμο, ιδιότητες δίκταμου, χρήσεις δίκταμου, ιατρικές χρήσεις δίκταμου, θεραπευτικές ιδιότητες δίκταμου

Δίκταμο: ιδιότητες και χρήσεις

Δίκταμο

Το δίκταμο είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης και είναι πασίγνωστο για τις επουλωτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι ένα αρωματικό φυτό που μεγαλώνει στις βουνοπλαγιές και στα φαράγγια της Κρήτης.

Ιδιότητες δίκταμου

Η παρουσία της φαινόλης καρβακρόλης προσφέρει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες στο δίκταμο. Χρησιμοποιείται για την θεραπεία του βήχα, του πονόλαιμου, του στομαχόπονου, του πόνου της περιόδου, έχει διουρητική δράση και βοηθά στην υπέρταση. Βοηθά στη θεραπεία των τραυματισμών και στον τοκετό. Οι ρίζες του χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ισχιαλγίας και ο χυμός του προστίθεται στο κρασί και καταναλώνεται για την θεραπεία του τσιμπήματος από φίδι. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τα προβλήματα του στομάχου, τους ρευματισμούς. Το ζεστό ρόφημα του δίκταμου έχει αντισπασμωδική δράση, ενισχύει την καρδιά και τις αρτηρίες.

Χρήσεις δίκταμου

Οι ιατρικές χρήσεις του δίκταμου περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιείται για τα έλκη στο στομάχι, τις στομαχικές διαταραχές, τα προβλήματα του σπλήνα, διευκολύνει τον τοκετό, βοηθά στους ρευματισμούς και στα γυναικολογικά προβλήματα.
  • Η πικρή ρίζα του αποτελεί θεραπεία για την αιμορραγία και τα έλκη στο στομάχι.
  • Προσφέρει ανακούφιση από το κρυολόγημα.
  • Μπορείτε να το απλώσετε εξωτερικά σε μώλωπες και πληγές.
  • Είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων και στη μείωση της κυτταρίτιδας.
  • Χρησιμοποιείται για τις κράμπες.

Το δίκταμο χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του ουροποιητικού και προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος. Το ρόφημα του δίκταμου βοηθά στην ανακούφιση του πονοκέφαλου και της νευραλγίας. Δρα ενάντια στα παθογόνα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα. Έχει επίσης αντιδιαβητική και αφροδισιακή δράση.

Το δίκταμο χρησιμοποιείται επίσης για την ενυδάτωση του αφυδατωμένου δέρματος. Επίσης βοηθά στην επιληψία, στους σπασμούς, στην κατακράτηση υγρών και σε ηπατικές νόσους.