Κάνε το Τεστ
φλισκούνι, άγρια μέντα, ιδιότητες φλισκούνι, φλισκούνι οφέλη στην υγεία

Φλισκούνι: οφέλη στην υγεία

Φλισκούνι

Το φλισκούνι είναι ένα είδος μέντας και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις ιατρικές του ιδιότητες. Έχει πολλές άλλες ονομασίες όπως η άγρια μέντα και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Ευδοκιμεί σε όλη την Ελλάδα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα άνθη και τα φύλλα του.

Το εκχύλισμα από φλισκούνι περιέχει το πτητικό έλαιο πουλεγόνη, το οποίο χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για τα γυναικολογικά προβλήματα, σε χαμηλές δόσεις προκαλούσε την διέγερση της εμμήνου ρύσεως. Το εκχύλισμα από τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την γεύση τους στα φαγητά και στο κρασί και για τσάι επειδή τα φύλλα είναι πιο αρωματικά από άλλα είδη μέντας. Το πτητικό έλαιο, υπάρχει σε υψηλή συγκέντρωση στα φύλλα του φυτού, για αυτό και θεωρείται τοξικό ακόμη και σε μικρές δόσεις.

Οφέλη στην υγεία

Το φλισκούνι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την θεραπεία του κρυολογήματος, των αναπνευστικών προβλημάτων, των νοσημάτων της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος, και του πόνου στο στομάχι. Επίσης χρησιμοποιείται για την πρόκληση της εμμήνου ρύσεως.

Κρυολόγημα ή γρίπη

Το φλισκούνι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μενθόλη και για αυτό χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τις αποχρεμπτικές του ιδιότητες και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή της γρίπης. Βοηθά στην αναπνοή και αποσυμφορεί το αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες. Οι αποχρεμπτικές του ιδιότητες βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας και των φλεγμάτων.

Πεπτικό σύστημα

Το φλισκούνι γενικά χρησιμοποιείται για την βελτίωση της υγείας του πεπτικού και την θεραπεία πολλών διαταραχών του στομάχου. Μπορείτε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες από τσάι άγριας μέντας ώστε να αντιμετωπίζετε το φούσκωμα, τα αέρια ή το στομαχόπονο. Επίσης το φλισκούνι έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του στομαχόπονου ή των κραμπών στο στομάχι. Η κατανάλωση του με μέτρο βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος και ενισχύει την παραγωγή της χολής και έτσι βοηθά στην πέψη.

Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Το έλαιο από φλισκούνι έχει θερμαντικές ιδιότητες και το μασάζ βοηθά στην καταπολέμηση των μυϊκών πόνων και των πόνων στις αρθρώσεις. Επίσης, βοηθά στους ρευματισμούς, στις χρόνιες φλεγμονές των αρθρώσεων και στην αρθρίτιδα επειδή εξουδετερώνει το ουρικό οξύ.

Χαλάρωση

Το φλισκούνι έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την καταπολέμηση της υστερίας, την χαλάρωση των νεύρων και την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου (αϋπνίας).

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμετώπισης του στρες, του άγχους, υπάρχουν οι φυσικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.