Κάνε το Τεστ
φλέγματα, φλέματα, τι είναι τα φλέγματα, γιατί αυξάνονται τα φλέγματα, αιτίες φλεγμάτων, αντιμετώπιση φλεγμάτων, ανακούφιση φλεγμάτων

Φλέματα

Φλέματα

Τα υπερβολικά φλέματα μπορεί να συσσωρεύονται στο λαιμό και στο στήθος για πολλούς λόγους, και να οδηγούν σε ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος, ο βήχας ή η δυσκολία στην αναπνοή. Αν και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, τα φλέγματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μια λοίμωξης του αναπνευστικού ή να είναι σημάδι κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος υγείας όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Τι είναι τα φλέματα;

Τα φλέγματα ή αλλιώς φλέματα, είναι παχιά, κολλώδη βλέννα που παράγει το σώμα ώστε να κρατά τους αεραγωγούς και την αναπνευστική οδό καθαρά από ερεθιστικούς παράγοντες. Αν και τα φλέματα εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό, να προστατεύουν τους πνεύμονες από βλάβες, μπορεί μερικές φορές να συσσωρεύονται και να προκαλούν πονόλαιμο, επίμονο βήχα και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.

Τα φλέγματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού (όπως το κρυολόγημα, η γρίπη ή η ιγμορίτιδα). Επίσης, μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες ή ερεθισμό της μύτης, του λαιμού ή των πνευμόνων.

Πολλές φορές, τα φλέματα έχουν πράσινο ή κίτρινο χρώμα, πράγμα που δείχνει ότι περιέχουν βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς. Τα φλέγματα όταν είναι κίτρινα  συνήθως έχουν αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, πράγμα που είναι σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη όπως η βρογχίτιδα ή η πνευμονία.

Γιατί το σώμα παράγει βλέννα;

Η βλέννα είναι σημαντική για την συνολική μας υγεία. Συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος στο έντερο, στο στομάχι, στους πνεύμονες, στο στόμα, στα μάτια και στα ιγμόρεια. Η βλέννα κρατά τους ιστούς ενυδατωμένους και τους προστατεύει από εξωτερικούς εισβολείς, όπως τα βακτήρια, τα αλλεργιογόνα, η σκόνη και οι ιοί.

Όλη την ημέρα εισπνέουμε βακτήρια, τα οποία παγιδεύονται στη βλέννα που περιβάλλει τους πνεύμονες. Στη συνέχεια, μικρά τριχίδια που περιβάλλουν του πνεύμονες, οι βλεφαρίδες, απομακρύνουν τη βλέννα έξω από τους πνεύμονες. Από εκεί μπορεί να ανέβει στο λαιμό και να την καταπιούμε ξανά, συνήθως χωρίς να το παρατηρούμε. Στη συνέχεια, περνά στο στομάχι και έξω από τη γαστρεντερική οδό.

Γιατί αυξάνεται η βλέννα;

Όταν αρρωσταίνουμε, το σώμα συνθέτει πιο πυκνή και κολλώδη βλέννα, η οποία μπορεί να προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως η βουλωμένη μύτη, ο βήχας. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει διάφορους μηχανισμούς για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, όπως τη βλέννα και τον πυρετό.

Τα φλέματα είναι καλό να υπάρχουν επειδή παγιδεύουν τους πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες. Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να αυξάνουν την παραγωγή των φλεγμάτων. Όταν έχουμε μια αλλεργία, τα σώμα παράγει ισταμίνη, η οποία μπορεί να προκαλεί οίδημα στις βλεννώδεις μεμβράνες.

Τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα των φλεμάτων;

Τα φλέματα είναι φυσιολογικά καθαρά, αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι υπόλευκα ή κιτρινωπά όταν είμαστε άρρωστοι. Τα πράσινα, κοκκινωπά ή καφέ φλέγματα μπορεί μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, να είναι σημάδι βακτηριακής λοίμωξης.

Βέβαια, αν τα φλέγματα περιέχουν αίμα ή έχουν καφέ χρώμα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιας πιο σοβαρής νόσου.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα φλέγματα και στη βλέννα;

Τα φλέματα και η βλέννα έχουν πολλές ομοιότητες και συχνά μπερδεύουμε το ένα με το άλλο. Τα φλέγματα, ωστόσο, είναι πιο πυκνά και παράγονται σε απόκριση σε κάποιο ερεθισμό ή λοίμωξη. Ενώ η βλέννα είναι πιο ρευστή που βοηθά στην διατήρηση της ενυδάτωσης της αναπνευστικής οδού. Τα φλέγματα σχηματίζονται περισσότερο στο κατώτερο αναπνευστικό και στους πνεύμονες.

Από την άλλη πλευρά, η βλέννα σχηματίζεται στις βλεννώδεις μεμβράνες που περιβάλλουν τους αεραγωγούς και την αναπνευστική οδό. Βοηθά στην παγίδευση της σκόνης, της βρωμιάς και άλλων ξένων μορίων πριν εισέλθουν στους πνεύμονες. Η βλέννα επίσης κρατά τους αεραγωγούς ενυδατωμένους, και αυτό αποτρέπει την ξηρότητα και τον ερεθισμό.

Ποιες είναι οι αιτίες των φλεμάτων;

Δεν υπάρχει μόνο μια αιτία για τα φλέγματα, τα οποία μπορεί να παράγονται λόγω πολλών και διαφορετικών υποκείμενων καταστάσεων.

Κοινές αιτίες που οδηγούν στην παραγωγή φλεγμάτων περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργίες: οι αλλεργικές αντιδράσεις κάνουν το σώμα να παράγει περισσότερη βλέννα σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τα αλλεργιογόνα από την αναπνευστική οδό. Αυτό μπορεί να οδηγεί στην υπερβολική σύνθεση βλέννας και στη δυσκολία στην αναπνοή.
  • Παλινδρόμηση: η παλινδρόμηση των οξέων του στομάχου μπορεί να συμβαίνουν μαζί ή χωρίς καούρα, και να οδηγεί στη συσσώρευση φλεγμάτων.
  • Άσθμα: αυτή η φλεγμονώδης πάθηση του αναπνευστικού προκαλεί τη συστολή των αεραγωγών, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό μπορεί να οδηγεί στην υπερβολική παραγωγή βλέννας για την προστασία των πνευμόνων από βλάβες.
  • Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις: συγκεκριμένες παθήσεις του αναπνευστικού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η κυστική ίνωση και το εμφύσημα, μπορεί να προκαλούν αυξημένη παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες.
  • Ιγμορίτιδα: η λοίμωξη ή η φλεγμονή των ιγμορείων μπορεί να οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή φλεμάτων. Αυτή τα φλέματα μπορεί να συσσωρεύεται στο λαιμό.
  • Κάπνισμα: ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα και οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή φλεγμάτων.

φλεματα

Πώς μπορούν να απομακρυνθούν τα φλέγματα;

Αν ένα άτομο υποφέρει από αλλεργίες, άσθμα ή κάποια άλλη αναπνευστική πάθηση, μπορεί να παρατηρεί αυξημένη παραγωγή βλέννας, είναι σημαντικό να ζητά ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, σε περιπτώσεις στις οποίες τα φλέγματα είναι αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνήθως διαλύονται από μόνα τους μέσα σε 7-10 ημέρες. Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς και να απομακρύνετε τα φλέγματα.

Ενυδάτωση

Καλό είναι να πίνετε άφθονα υγρά ώστε να διαλυθούν τα φλέματα, και να υποχωρήσει ο βήχας. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό και να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη, τα οποία μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα.

Χρήση υγραντήρας

Ο υγραντήρας διατηρεί την υγρασία στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να μειώνει τον ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή βλέννας και στη μείωση του βήχα. Ένα ζεστό μπάνιο συμβάλλει στη διάλυση των φλεγμάτων όταν δεν είναι διαθέσιμος ο υγραντήρας.

Στάση του σώματος

Καλό είναι όταν ξαπλώνετε να χρησιμοποιείτε περισσότερα μαξιλάρια για να έχετε ψηλά το κεφάλι και το στήθος σας ώστε να φεύγουν το φλέγματα από τα ιγμόρεια και να μην συσσωρεύονται στο λαιμό. Αυτό βοηθά στη μείωση της ρινικής συμφόρησης και του επίμονου βήχα.

Αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων

Είναι ανάγκη να αποφεύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η σκόνη και η γύρη τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να περιορίζονται τα φλέματα.

Αντιισταμινικά και αποχρεμπτικά

Αν έχετε κάποια αλλεργικά συμπτώματα, όπως η καταρροή, η φαγούρα στα μάτια και η υπερβολική παραγωγή φλεγμάτων, μπορείτε να πάρετε κάποια φάρμακα. Για παράδειγμα,  τα αντιϊσταμινικά φάρμακα και τα ρινικά σπρέι, συμβάλλουν στην μείωση της παραγωγής της βλέννας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, μπορείτε να παρετε κάποιο αποχρεπτικό όπως το Mucosolvan ή το Trebon-N.

Διακοπή του καπνίσματος

Αν καπνίζετε, τότε είναι ίσως η στιγμή να κάνετε προσπάθεια να το διακόψετε. Το κάπνισμα επιδεινώνει τις παθήσεις του αναπνευστικού και προκαλεί υπερβολική συσσώρευση των φλεγμάτων. Η νικοτίνη, είναι μια χημική ουσία που είναι παρούσα στα τσιγάρα, και παραλύει τις βλεφαρίδες, τα λεπτά κύτταρα που μοιάζουν με τρίχες που βοηθούν στην απομάκρυνση των φλεγμάτων από τους αεραγωγούς, τους πνεύμονες. Αυτή η παράλυση αποτρέπει την απομάκρυνση των φλεγμάτων. Αν πρέπει να διακόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα υποκατάστατα που υπάρχουν.

Πώς μπορώ να ανακουφιστώ από τα φλέματα;

Αν έχετε υπερβολικά φλέγματα και νιώθετε άβολα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

  • Χρησιμοποιήστε ρινικά σπρέι για να καθαρίσετε τη βλέννα.
  • Μπορείτε να πάρετε κάποιο αποχρεμπτικό για να διαλυθεί η βλέννα στο στήθος ή κάποιο αποσυμφορητικό που να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει λιγότερη βλέννα.
  • Τοποθετήστε μια ζεστή και υγρή πετσέτα στο πρόσωπό σας για να ανακουφίσετε τη δυσφορία.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα για να κάνετε πιο υγρό τον αέρα και να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική χρήση υγραντήρων καθώς μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μούχλας, η οποία μπορεί να κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.
  • Μπορείτε να κάνετε γαργάρες για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο.
  • Πίνετε πολλά υγρά ώστε να μένετε ενυδατωμένοι.

Πότε πρέπει να επισκεφτώ το γιατρό μου;

Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ή αν τα φλέματα είναι πυκνά και πράσινα ή κίτρινα, ή έχετε και πυρετό, ίσως να έχετε κάποια λοίμωξη και να χρειάζεστε κάποια θεραπεία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως η πνευμονία.

Αν τα φλέγματα περιέχουν αίμα, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με το γιατρό σας. Τα φλέγματα με αυτό το χρώμα μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή κατάσταση. Η υπερβολική παραγωγή φλεγμάτων μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας ή άσθματος.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Στην πλειοψηφία τους τα φλέματα είναι αποτέλεσμα των λοιμώξεων του αναπνευστικού και συνήθως υποχωρούν με φυσικούς τρόπους. Βέβαια, αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται πρέπει να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας. Φυσικά, σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων είναι σημαντικό να θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας. Πολλές φορές το στρες υπονομεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Για αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε το άγχος με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ.