Κάνε το Τεστ
ισορροπία στη ζωή, παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία στη ζωή, πως θα βρείτε την ισορροπία στη ζωή, τρόποι για να βρείτε ισορροπία στη ζωή

Πως θα βρείτε την ισορροπία στη ζωή σας

Ισορροπία στη Ζωή

Η ισορροπία στη ζωή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί κάθε άνθρωπο αργά ή γρήγορα. Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας στη ζωή δεν είναι μόνο ουσιαστική για την ευτυχία και την ευεξία μας , αλλά έχει τεράστια επίδραση στην παραγωγικότητα, στην καριέρα και στην επιτυχία μας. Ένα ισορροπημένο άτομο έχει την ικανότητα να δίνει προσοχή και ενέργεια στην επίτευξη των στόχων του, να είναι παραγωγικό και να ζει ουσιαστικά.

Κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι κοιτάμε που βρισκόμαστε και σκεφτόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας. Ο καθένας έχει διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους που θέλει να εκπληρώσει. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, τι σημαίνει η ισορροπία στη ζωή και ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.

Υπάρχουν τρόποι για να βρείτε την ισορροπία και να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας. Από τη στιγμή που θα δείτε τα αποτελέσματα θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε αυτή την ισορροπία.

Ισορροπία εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων

Τα στοιχεία στη ζωή που απαιτούν ισορροπία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Συχνά, οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε μία από τις δύο κατηγορίες.

Μπορεί να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε εξωτερικά στοιχεία όπως η δουλειά, οι σχέσεις και οι δραστηριότητες και μπορεί να μην δίνετε σημασία σε όσα συμβαίνουν μέσα σας, στην καρδιά και στο μυαλό σας.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να αφιερώνουν πολύ χρόνο στον εσωτερικό τους κόσμο με αποτέλεσμα να χάνουν την ίδια την εμπειρία της ζωής.

Στα εσωτερικά στοιχεία περιλαμβάνονται:

  • Το μυαλό: να εξελίσσεστε πνευματικά
  • Η καρδιά: να δίνετε και να παίρνετε αγάπη
  • Η υγεία: η διατροφή, η άσκηση, η φροντίδα του εαυτού

Στα εξωτερικά στοιχεία περιλαμβάνονται:

  • Η δουλειά: μπορεί να πιέζετε τον εαυτό σας να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους ή να βλέπετε την μεγάλη εικόνα και να απολαμβάνετε τη ζωή σας
  • Η κοινωνική ζωή: η ικανοποίηση από τις κοινωνικές σας σχέσεις
  • Η οικογένεια: η ικανοποιητική οικογενειακή ζωή
  • Η διασκέδαση: η αφιέρωση χρόνου για όσα απολαμβάνετε

Παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία

Υπάρχουν κάποιοι θεμέλιοι λίθοι της ζωής μας, που έχουν ως στόχο να μας καθοδηγούν και να μας παρέχουν σταθερότητα. Αν νιώθετε αβεβαιότητα για το μέλλον σκεφτείτε τους εξής παράγοντες: την καριέρα σας , τα χρήματα, την αγάπη, τον σκοπό της ζωής σας και τον ενθουσιασμό.

Αγάπη

Όλοι μας αγαπάμε ανθρώπους ή πράγματα. Η προσφορά και η αποδοχή της αγάπης από την οικογένεια, το σύντροφο, ένα φίλο, ένα κατοικίδιο είναι ένα ζεστό συναίσθημα που όλοι εκτιμούμε.

Η αγάπη μπορεί να έχει πολλές μορφές και εσείς θα αποφασίσετε με ποια θέλετε να δουλέψετε περισσότερο. Ο τύπος της αγάπης που επιθυμείτε μπορεί να είναι η αγάπη χωρίς όρια, το πάθος, η συντροφικότητα ή η στοργή.

Όταν σκέφτεστε την αγάπη χωρίς όρια στη ζωή σας, ζυγίζετε ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν αυτές τις σχέσεις. Αν είχατε μια άσχημη διαφωνία με ένα μέλος της οικογένειάς σας και την επόμενη ημέρα συμπεριφέρεστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, τότε σας είναι γνωστή η άνευ όρων αφοσίωση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συγχωρήσετε και να συνειδητοποιήσετε ότι θέλετε το άλλο άτομο να είναι ευτυχισμένο από το να έχει δίκιο ή να είναι σωστό.

Το πάθος σας επιτρέπει να καλλιεργήσετε δεξιότητες που αγαπάτε. Ίσως να έχετε πάθος με την μαγειρική και να κάνετε όμορφα γεύματα για τους φίλους και την οικογένειά σας και με αυτό τον τρόπο να εκφράζετε την αγάπη σας.

Η συντροφικότητα περιλαμβάνει ανταλλαγή που εμπλουτίζει δυο ανθρώπους. Όταν απλά ρωτάτε ένα φίλο σας πως είναι δημιουργείτε την αίσθηση της συντροφικότητας.

Η στοργή επικεντρώνεται στην φροντίδα και στην εξέλιξη. Όταν φροντίζουμε τους άλλους και μας φροντίζουν τότε η ζωή μας είναι πιο γεμάτη. Μπορείτε να φροντίσετε ένα παιδί, ένα κατοικίδιο, ένα φίλο σας , οτιδήποτε είναι ουσιαστικό για εσάς.

Η ποιότητα των σχέσεων σας και η μορφή της αγάπης που θέλετε να δίνετε και να παίρνετε εξαρτάται από εσάς. Οι στόχοι στις σχέσεις μπορούν να επιτευχθούν με πολλούς τρόπους. Όταν είστε ανοιχτοί μπορείτε να βρείτε την αγάπη στη ζωή σας.

Μπορείτε να προγραμματίζετε ένα ραντεβού για φαγητό με τους γονείς σας. Οι γονείς μας δεν θα είναι μαζί μας για πάντα, και ο χρόνος που περνάμε μαζί τους είναι πολύτιμος.  Όταν αφιερώνετε χρόνο σε ανθρώπους που αγαπάτε, θα νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη ζωή σας.

Καριέρα

Μπορεί να είστε περήφανοι που δουλεύετε πολλά χρόνια στην ίδια εταιρεία ή μπορεί να έχετε ακολουθήσει την καρδιά σας και να έχετε ξεκινήσει τον δικό σας μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Η καριέρα δεν σημαίνει ότι είστε δεσμευμένος με μια οκτάωρη εργασία. Μπορεί να συμμετέχετε σε οργανώσεις, να είστε υπάλληλος, εθελοντής ή ιδιοκτήτης. Αφορά την επιθυμία σας να μάθετε και να εξελιχθείτε. Όλα αυτά χρειάζονται ενέργεια, βελτίωση των δεξιοτήτων σας και τον καθορισμό της εργασιακής σας ηθικής.

Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερες γνώσεις για να εξελιχθείτε επαγγελματικά, μπορείτε να συνεχίσετε την ειδίκευσή σας , να παρακολουθήσετε επιμορφωτικά σεμινάρια. Από τη στιγμή που θα ορίσετε τους στόχους της καριέρας σας, θα νιώθετε περισσότερη ισορροπία στη ζωή σας.

Σκοπός

Ένα ακόμη στοιχείο κλειδί για την ισορροπία στη ζωή είναι ο σκοπός και το νόημα. Αυτό δεν αφορά την καριέρα ή τα χρήματα, αλλά το στίγμα που θέλετε να αφήσετε στον κόσμο.

Μπορεί ο σκοπός σας να είναι να φέρεστε με ευγένεια στους ανθρώπους ή να προσφέρετε σε όσους έχουν ανάγκη. Μπορεί να δεσμευτείτε να κάνετε μια ανιδιοτελή πράξη κάθε μέρα ή να προσπαθείτε να γίνετε το πρώτο άτομο στην οικογένεια που θα έχει τη δική του επιχείρηση.

Σκεφτείτε πως θέλετε οι φίλοι και η οικογένειά σας να σας θυμούνται και αυτό είναι σημαντικό κομμάτι του σκοπού σας. Μπορεί να θέλετε να σας θυμούνται για το χαμόγελό σας ή σαν έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούσαν να στηριχθούν. Αυτό σημαίνει ότι ο σκοπός της ζωής σας είναι να δίνετε χαρά στους άλλους και να είστε στήριγμα.

Ο σκοπός σας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το στάδιο της ζωής σας. Ο σκοπός που έχετε σήμερα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν σε πέντε χρόνια. Ίσως αυτή τη στιγμή ο σκοπός σας είναι να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας και να αγοράσετε στους γονείς σας ένα καινούργιο σπίτι. Αργότερα ο σκοπός σας μπορεί να είναι ο εθελοντισμός.

Όταν έχετε κίνητρο για να σηκωθείτε από το κρεβάτι , είναι εύκολο να διατηρήσετε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στη ζωή σας.

Χρήματα

Τα χρήματα είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ζωής. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και μας επιτρέπουν να επιτύχουμε τους στόχους μας, όπως το να αγοράσουμε το πρώτο μας σπίτι, να κάνουμε αποταμίευση για την συνταξιοδότηση μας ή να κάνουμε το ταξίδι των  ονείρων μας.

Τα χρήματα μας βοηθούν να φροντίζουμε τον εαυτό μας, τα παιδιά μας , το σπίτι μας όπως επιθυμούμε. Τα χρήματα έχουν ως σκοπό να ζούμε μια άνετη ζωή. Το πόσα χρήματα έχει ανάγκη ο καθένας είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα. Κάποιοι άνθρωποι ζούνε λιτά και ξοδεύουν χρήματα μόνο για τις ανάγκες τους, ενώ κάποιοι άλλοι ξοδεύουν αμέσως τα χρήματα που βγάζουν.

Καλό είναι να αποταμιεύετε χρήματα. Αν βάζετε στην άκρη 10€ το μήνα , μια μέρα θα είστε ευγνώμονες για την αποταμίευση που κάνατε. Καλό είναι να σκεφτείτε και τα μέλλον σας.

Κάποιοι άνθρωποι δουλεύουν επιπλέον τα σαββατοκύριακα επειδή απολαμβάνουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ακριβά εστιατόρια ή για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ενθουσιασμός

Η ζωή μπορεί να γίνει πολύ πληκτική αν δεν κάνουμε δραστηριότητες ή χόμπι που μας προκαλούν ενθουσιασμό. Φανταστείτε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και ένα συλλεκτικό. Κάποιοι μαγεύονται από την γοητεία του παλιού ενώ άλλοι εκτιμούν την νέα τεχνολογία του καινούργιου. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ενθουσιασμός , απλά από διαφορετική οπτική.

Όλες οι εμπειρίες που βιώνουμε δεν είναι συναρπαστικές, αλλά είναι αναζωογονητικό να νιώθουμε ότι εξελισσόμαστε. Καθώς ωριμάζουμε νιώθουμε και την φθορά του χρόνου, αλλά μπορούμε να νιώθουμε ενθουσιασμό με διαφορετικές δραστηριότητες και χόμπι.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μας επιτρέπουν να επιτύχουμε την ισορροπία στη ζωή όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες, και μπορούν συνεχώς να δυναμώνουν και να εξελίσσονται.

Όσο προσπαθείτε να χτίσετε τους πυλώνες της ζωής σας, μπορείτε να μάθετε από άλλους ανθρώπους πως τα έχουν καταφέρει και να πάρετε έμπνευση. Χρειάζεται χρόνος για να διαμορφώσετε αυτούς τους πυλώνες αλλά όταν δημιουργήσετε το δικό σας μονοπάτι θα σας δώσει αυτοπεποίθηση.

Το κλειδί δεν είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πάντα σε μια μέρα, αλλά να κάνετε μικρές προσαρμογές στην καθημερινότητά σας που θα λειτουργούν για εσάς. Μπορείτε να διαμορφώσετε ένα νέο πιο θετικό τρόπο σκέψης και να προχωρήσετε μπροστά.

Η ισορροπία στη ζωή είναι μια δύσκολη εξίσωση για τους περισσότερους. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορείτε να βρείτε όλα όσα σας γεμίζουν ώστε να ζείτε μια ουσιαστική και ικανοποιητική ζωή.