Κάνε το Τεστ
καρπούζι, ιδιότητες, οφέλη, θερμίδες

Καρπούζι: ιδιότητες και οφέλη στην υγεία

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά φρούτα. Είναι γλυκό και δροσιστικό και περιέχει λίγες θερμίδες. Εκτός από την ενυδάτωση που προσφέρει είναι επίσης πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα αντιοξειδωτικά.

Το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά να μείνετε ενυδατωμένοι το καλοκαίρι. Η γλυκιά του γεύση οφείλεται στα φυσικά σάκχαρα που περιέχει.

Το καρπούζι επίσης περιέχει αντιοξειδωτικά. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που το σώμα μας παράγει φυσικά από τις μεταβολικές διαδικασίες. Επίσης ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται από το κάπνισμα, τον μολυσμένο αέρα, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Αν οι ελεύθερες ρίζες παραμείνουν στο σώμα και συσσωρευτούν, τότε προκαλείται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα που οδηγεί σε πολλά νοσήματα όπως ο καρκίνος και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Το σώμα μας μπορεί να απομακρύνει φυσιολογικά ένα ποσοστό των ελεύθερων ριζών, αλλά τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε πολλές τροφές βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Θρεπτική αξία καρπουζιού

Το καρπούζι έχει λίγες θερμίδες (30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία:

  • Βιταμίνη C: έχει αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει την βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες.
  • Βιταμίνη Α
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο
  • Βιταμίνες Β1, Β5, Β6
  • Καροτενοειδή: περιλαμβάνουν το α-καροτένιο και το β-καροτένιο, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α.
  • Λυκοπένιο: ένας τύπος καροτενοειδούς που δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτό το αντιοξειδωτικό δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο καρπούζι.

Οφέλη καρπουζιού

Ενυδάτωση

Όπως προαναφέρθηκε το καρπούζι αποτελείται από 90% νερό και αυτό σημαίνει ότι έχει ελάχιστες θερμίδες. Το καρπούζι μπορεί να σας προφυλάξει από την αφυδάτωση. Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι το σώμα και το δέρμα σας παραμένει ενυδατωμένο.

Πρόληψη διαβήτη

Ο χυμός του καρπουζιού βοηθά τους νεφρούς σας να μετατρέπουν την L-κιτρουλίνη (αμινοξύ) σε L-αργινίνη (αμινοξύ). Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο αμινοξέα προστατεύουν από το διαβήτη. Η L-αργινίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο σώμα.

Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Το λυκοπένιο είναι μια ένωση που υπάρχει στο καρπούζι και δίνει στο φρούτο το έντονο χρώμα του. Και οι ντομάτες περιέχουν τη συγκεκριμένη ένωση, αλλά υπάρχει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο καρπούζι από ότι στις ντομάτες. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων του καρδιαγγειακού.

Άσθμα

Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C , η οποία είναι υπεύθυνη για την μείωση των επιδράσεων του άσθματος και αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Οι ασθενείς με άσθμα και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C βιώνουν πιο έντονα τα συμπτώματα του άσθματος.

Καταπολέμηση της φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι η κύρια αιτία πολλών νοσημάτων. Τα φλεγμονώδη νοσήματα περιλαμβάνουν τα νοσήματα του καρδιαγγειακού, τον καρκίνο και την ινομυαλγία. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο καρπούζι βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Υγεία των νεφρών

Το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται σε μια πληθώρα τοξινών που περιλαμβάνουν τις τροφές και τον αέρα που αναπνέουμε. Ωστόσο, αυτές οι τοξίνες απομακρύνονται από τους νεφρούς και για να παραμείνουν οι νεφροί υγιείς και να λειτουργούν καλά, είναι καλό να πίνετε ένα ποτήρι χυμό καρπούζι την ημέρα. Τα κύρια συστατικά του καρπουζιού είναι το ασβέστιο και το κάλιο που βοηθούν στην καταπολέμηση των τοξινών.