Κάνε το Τεστ
καρύδα, ιδιότητες καρύδας, διατροφική αξία καρύδας, οφέλη καρύδας

Καρύδα: ιδιότητες και οφέλη

Καρύδα

Η καρύδα είναι ένα τροπικό φρούτο που έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια.

Διατροφική αξία

Η καρύδα είναι γενικά καλή πηγή υγιών λιπαρών. Έχει 354 θερμίδες ανά 100gr. Η σάρκα της περιέχει πρωτεΐνη ,φυτικές ίνες και σημαντικά μεταλλικά στοιχεία όπως:

  • Σίδηρος
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκός
  • Μαγνήσιο

Η καρύδα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει επίσης φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης σε μικρότερες ποσότητες περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνη C και θειαμίνη.

Περιέχει καλά λιπαρά οξέα

Το έλαιο της καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά έχουν διαφορετική δράση στο σώμα συγκριτικά με άλλες μορφές λιπαρών οξέων.

Τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο έλαιο της καρύδας βοηθούν το σώμα να κάψει το λίπος και δίνουν ενέργεια στο σώμα και στον εγκέφαλο. Επίσης αυξάνουν την καλή (HDL) χοληστερόλη , η οποία μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Τα περισσότερα λιπαρά είναι στην κατηγορία των τριγλυκεριδίων μακριάς αλύσου, ενώ το έλαιο καρύδας περιέχει τρυγλυκερίδια μεσαίας αλύσου. Τα συγκεκριμένα τριγλυκερίδια κατευθύνονται αμέσως στο ήπαρ. Το σώμα τα χρησιμοποιεί σαν γρήγορη πηγή ενέργειας ή τα μετατρέπει σε κετόνες.

Οι κετόνες έχουν πολλά οφέλη για τον εγκέφαλο και οι μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην επιληψία , στη νόσο Alzheimer και άλλα νοσήματα.

Αντιμικροβιακή δράση

Το λαυρικό οξύ αποτελεί το 50% του ελαίου καρύδας. Όταν το σώμα διασπά το λαυρικό οξύ, παράγεται μια ένωση που ονομάζεται μονολαυρίνη. Και το λαυρικό οξύ και η μονολαυρίνη σκοτώνουν τα επικίνδυνα παθογόνα, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του Staphylococcus aureus και του Candida albicans που προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Το έλαιο καρύδας δρα σαν στοματικό διάλλειμα και βοηθά στη στοματική υγιεινή.

Προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και τα δόντια

Το έλαιο καρύδας έχει πολλές χρήσεις. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για αισθητικούς σκοπούς για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο καρύδας βοηθά στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος και μειώνει τα συμπτώματα του εκζέματος.

Το έλαιο καρύδας προστατεύει τα μαλλιά. Δρα σαν αντηλιακό φίλτρο μπλοκάροντας το 20% της UV ακτινοβολίας.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στοματικό διάλυμα καθώς σκοτώνει κάποια επικίνδυνα βακτήρια στο στόμα. Βοηθά στην στοματική υγιεινή και μειώνει την κακοσμία του στόματος.

Μείωση του στρες

Το έλαιο καρύδας έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην μείωση του στρες μετά από την άσκηση και το κρυολόγημα. Επίσης τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθά σε κάποιες μορφές κατάθλιψης.