Κάνε το Τεστ
δίαιτα, διατροφή, δίαιτες εξπρές, κίνδυνοι πίσω από τις δίαιτες εξπρές

Κίνδυνοι πίσω από τις δίαιτες εξπρές

Κίνδυνοι πίσω από τις Δίαιτες

Στις μέρες μας, η δίαιτα είναι συνώνυμη με τις γρήγορες λύσεις. Η δίαιτα συνεπάγεται περιορισμούς , μείωση της ευχαρίστησης και παρά το γεγονός ότι δεν έχει οφέλη, η παρούσα διατροφική νοοτροπία παραμένει ο κανόνας.

Οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν με τον καιρό. Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες δίαιτες δημιουργούν μια αρνητική προδιάθεση για την επιτυχή μακροχρόνια απώλεια βάρους. Οι άνθρωποι που κάνουν συνεχώς δίαιτες νιώθουν ενοχές και ντροπή, ευερεθιστότητα, άγχος και κατάθλιψη, δυσκολία στη συγκέντρωση και κόπωση. Η αυτοεκτίμησή τους μειώνεται από τα συνεχή συναισθήματα αποτυχίας που συνδέονται με τις δίαιτες και οδηγούν σε έλλειψη ελέγχου στις επιλογές φαγητού και στη ζωή γενικότερα. Η διατροφή μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική στους εφήβους και αποτελεί κύρια αιτία για τις διατροφικές διαταραχές.

Οι δίαιτες συνεπάγονται περιορισμούς. Ψυχολογικά, οι διατροφικοί περιορισμοί προκαλούν μεγαλύτερη λαχτάρα για φαγητό και υπερβολική ή συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Βιολογικά, οι δίαιτες οδηγούν σε ανθυγιεινές αλλαγές στο σώμα, σε ορμονικές αλλαγές, μειωμένη οστική πυκνότητα, διαταραχές στην έμμηνο ρύση και χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Προβλήματα του πεπτικού

Όταν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων αμέσως μειώνει σοβαρά τις φυτικές ίνες που καταναλώνει και υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια.

Η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και ο πόνος στο στομάχι είναι πολύ συχνά συμπτώματα που παρατηρούνται σε όσους ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη πρόσληψη των φυτικών ινών.

Μειωμένα επίπεδα ενέργειας

Ακόμη και οι άνθρωποι που είναι σε φόρμα περνούν πολύ χρόνο στην προετοιμασία των γευμάτων τους. Το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα βοηθά να κάψετε επιπλέον θερμίδες για να χάσετε βάρος.

Το σώμα μας χρειάζεται υδατάνθρακες , για αυτό μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια αν παραλείπετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Καλό είναι να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη , καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θρεπτικά και δίνουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να είστε αποδοτικοί στη δουλειά σας. Όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι , να νυστάζετε και να έχετε εναλλαγές στη διάθεση.

Μια δίαιτα με λίγες θερμίδες μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κόπωση και έλλειψη ενέργειας για να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε. Αν νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια για να ασκηθείτε, αυξήστε την πρόσληψη θερμίδων και φροντίστε σωστά το σώμα σας. Ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδύνεται για να κρατήσει σε λειτουργία το σώμα και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμβεί.

Ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό

Όταν ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική σχέση με το φαγητό. Μπορεί να διαχωρίζετε τις τροφές σε "καλές" και "κακές".

Το να μετράτε συνεχώς τις θερμίδες μπορεί να γίνει εμμονή. Είναι εύκολο μια δίαιτα να καθορίζει τη ζωή σας ειδικά αν περιλαμβάνει αυστηρούς περιορισμούς. Μπορεί να ασχολείστε συνέχεια με όσα τρώτε και να απομονώνεστε κοινωνικά επειδή θέλετε να αποφύγετε τους πειρασμούς.

Αύξηση σωματικού βάρους

Όταν αποκλείετε κάποιες τροφές από την διατροφή σας είναι φυσιολογικό να τις επιθυμείτε περισσότερο. Αν και η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και λίπος βοηθά στην αποτελεσματική απώλεια βάρους, καλό είναι να ακολουθείτε γενικά μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να μην χρειαστεί να αποτρέψετε τις λιγούρες, την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ή την αύξηση βάρους.

Κάθε δίαιτα που περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων θα σας κάνει να ονειρεύεστε όσα στερείστε.