Η κινόα δεν ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών (όπως η βρώμη, το καλαμπόκι, το ρύζι). Η κινόα είναι ένα ψευδοδημητριακό που έχει πολλά οφέλη στην υγεία. Η κινόα περιέχει 120 θερμίδες ανά 100gr.
Η κινόα δεν είναι δημητριακό, για αυτό δεν περιέχει γλουτένη. Αν έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη, η κινόα είναι μια πολύ καλή επιλογή.
Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καθώς μια κούπα περιέχει 5gr φυτικών ινών, ενώ μια φέτα λευκού ψωμιού περιέχει 2gr φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα. Επίσης έχουν καρδιοπροστατευτικό ρόλο καθώς βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, εννέα από τα οποία ονομάζονται απαραίτητα, καθώς το σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνο του και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την διατροφή.
Αν μια τροφή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ονομάζεται πλήρης πρωτεΐνη. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές τροφές φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως η λυσίνη.
Η κινόα αποτελεί εξαίρεση, επειδή περιέχει επαρκή ποσοστά από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για αυτό το λόγο, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει περισσότερη και καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη.
Περιέχει 4,4 gr πρωτεΐνης ανά 100 gr, και είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους και τους vegan.
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μια τροφή αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν πείνα και συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Αυτές οι τροφές συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι αλήθεια για μερικά μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.
Η κινόα είναι πλούσια σε αυτά τα μεταλλικά στοιχεία και ιδιαίτερα το μαγνήσιο. Το πρόβλημα είναι ότι περιέχει επίσης μια ένωση η οποία ονομάζεται φυτικό οξύ, το οποίο συνδέεται στα μεταλλικά στοιχεία και μειώνει την απορρόφησή τους.
Ωστόσο, το μούλιασμα της κινόας πριν το μαγείρεμα μειώνει την ποσότητα του φυτικού οξέος και κάνει τα μεταλλικά στοιχεία πιο βιοδιαθέσιμα.
Τα οφέλη κάθε τροφής δεν αφορούν μόνο τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει. Υπάρχουν χιλιάδες θρεπτικά συστατικά, κάποια από τα οποία είναι πολύ υγιεινά. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Δύο γνωστά φλαβονοειδή, η κουερσετίνη και η καμφερόλη, υπάρχουν σε υψηλά ποσοστά στην κινόα. Αυτές οι δύο ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιϊκές, αντικαρκινικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.