Κάνε το Τεστ
οικογενειακά μυστικά, κατηγορίες μυστικών, ποια είναι τα πιο συχνά οικογενειακά μυστικά, τα πιο συνηθισμένα οικογενειακά μυστικά, επιδράσεις μυστικών, αποκάλυψη μυστικών

Οικογενειακά μυστικά

Οικογενειακά μυστικά

Υπάρχουν πολλά άτομα και οικογένειες που κρατούν καλά κρυμμένα κάποια μυστικά. Εσείς μεγαλώσατε σε μια οικογένεια που κρατούσε μυστικά για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας; Σας έχουν ζητήσει ποτέ να κρατήσετε μυστικά; Τα μυστικά σας επηρέασαν σωματικά και ψυχολογικά;

Για πολλές οικογένειες τα οικογενειακά μυστικά είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Ωστόσο, αυτές οι οικογένειες δεν συνειδητοποιούν τις επιδράσεις που έχουν αυτά τα μυστικά στην συναισθηματική και σωματική τους ευεξία, μέχρι να αρχίζουν να δουλεύουν με έναν ψυχοθεραπευτή.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι ένα μυστικό. Τα μυστικά ορίζονται από τη δύναμη που έχουν να αποκρύπτουν πληροφορίες. Επομένως , ένα μυστικό συνεπάγεται την σκόπιμη απόκρυψη κάποιων σημαντικών πληροφοριών. Τα οικογενειακά μυστικά μπορεί να αφορούν πολλά θέματα, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η υιοθεσία, ο αλκοολισμός, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, οι αυτοκτονίες, οι ανθρωποκτονίες, η αιμομιξία, οι ψυχικές διαταραχές.

Βέβαια η απόκρυψη πληροφοριών μπορεί να επηρεάζει τις επιλογές ζωής ενός άλλου ατόμου, τις αποφάσεις που παίρνει και την ευεξία του. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε κυριαρχεί η μυστικότητα και όχι η ιδιωτικότητα. Αυτό που είναι πραγματικά ιδιωτικό δεν επηρεάζει την σωματική ή την συναισθηματική μας υγεία.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των οικογενειακών μυστικών;

Υπάρχουν τρεις τύποι μυστικών:

  • Τα ατομικά μυστικά: που τα γνωρίζει μόνο ένα μέλος της οικογένειας. Για παράδειγμα, μόνο η μητέρα γνωρίζει για τις εξωσυζυγικές σχέσεις της.
  • Τα εσωτερικά οικογενειακά μυστικά: που τα γνωρίζουν δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας, ενώ κρατούν ένα τουλάχιστον άτομο στο σκοτάδι. Για παράδειγμα, μόνο οι γονείς γνωρίζουν ότι η κόρη τους ήταν παιδί εκτός γάμου. Ιδιαίτερα πολύπλοκες καταστάσεις προκύπτουν όταν ένας γιος ή μια κόρη μοιράζεται το μυστικό του με έναν από τους γονείς, και αυτό δημιουργεί συγκρούσεις και θέματα εμπιστοσύνης.
  • Τα κοινά οικογενειακά μυστικά: τα οποία τα γνωρίζει όλη η οικογένεια. Αυτά τα μυστικά τα κρατά η οικογένεια μέσα στους τοίχους του σπιτιού και ποτέ δεν κάνει αποκαλύψεις σε ξένους. Για παράδειγμα, κανείς έξω από την οικογένεια δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας ήταν στη φυλακή ή ότι συμβαίνουν περιστατικά κακοποίησης.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα μυστικά;  

Τα οικογενειακά μυστικά δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον που δηλητηριάζει ολόκληρη την οικογένεια. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή, να οδηγούν σε άγχος, ντροπή, θέματα εμπιστοσύνης, δυσαρέσκεια.  Πολλές φορές τα μυστικά αποτελούν ένα βαρύ φορτίο που κάνει τα πάντα πιο δύσκολα.

Δεν είναι όλα τα οικογενειακά μυστικά ίδια. Υπάρχουν κάποιοι τύποι μυστικών που έχουν διαφορετικές επιδράσεις στην συναισθηματική και στην σωματική μας υγεία.

1. Υγιή μυστικά

Κάποια οικογενειακά μυστικά δεν προκαλούν κάποιο θέμα. Όπως για παράδειγμα, ένα αστείο που κάνει κάποιος με τον μπαμπά του, μια κρυφή χειραψία με τον αδερφό του ή ένα πάρτι έκπληξη. Αυτά τα μυστικά κάνουν πιο δυνατές τις σχέσεις μας.

2. Επιβλαβή μυστικά

Εμπιστευτικά θέματα που προέρχονται από θέματα ταμπού, εγκληματικές συμπεριφορές, ηθικές παραβιάσεις, ή παραβίαση των κανόνων μπορεί να προκαλούν ρήξη στις οικογενειακές σχέσεις.

3. Προσωπικά μυστικά

Όταν ένα άτομο κρύβει κάτι από την οικογένειά του, όπως όταν είναι σε μια απαγορευμένη σχέση, έχει ένα τεράστιο χρέος στην πιστωτική του κάρτα, ή έχει έναν εθισμό, αυτά χτίζουν ένα τείχος γύρω του.

4. Οι γονείς κρατούν μυστικά ο ένας από τον άλλο

Όταν οι σύζυγοι κρατούν μυστικά ο ένας από τον άλλο, αυτό καταστρέφει την δυναμική της οικογένειας. Είτε πρόκειται για μια εξωσυζυγική σχέση,  προβλήματα με το τζόγο, όλα αυτά δημιουργούν θέματα στη σχέση. Ο φόβος ότι ο άλλος σύζυγος θα ανακαλύψει το μυστικό προκαλεί έντονες προστριβές στη σχέση.

5. Οι γονείς κρατούν μυστικά από τα παιδιά

Οι γονείς οι οποίοι προσπαθούν να κρύψουν πράγματα από τα παιδιά τους, μια πάθηση, ένα διαζύγιο, μια υιοθεσία, συχνά δεν καταφέρνουν να ξεγελάσουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι ευαίσθητα , έχουν ένστικτο και νιώθουν όταν κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι. Αυτά τα μυστικά είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Αν και τα μικρά παιδιά ίσως να μην γνωρίζουν ποιο είναι το μυστικό, συχνά πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνα για την ένταση που υπάρχει στο οικογενειακά περιβάλλον. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για όλα τα προβλήματα που συμβαίνουν και νιώθουν ενοχές, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την κατάσταση.

6. Μυστικά που διχάζουν την οικογένεια

Όταν κάποια μέλη της οικογένειας γνωρίζουν ένα μυστικό ενώ οι υπόλοιποι μένουν στο σκοτάδι, αυτό διχάζει την οικογένεια. Για παράδειγμα, μπορεί μια μαμά να εμπιστεύεται στην έφηβη κόρη της ότι σκέφτεται να υποβάλλει αίτηση διαζυγίου και την πιέζει να κρατήσει αυτό το μυστικό μόνο για τον εαυτό της. Αυτό κάνει την κόρη της να νιώθει άβολα στην παρουσία του πατέρα της, νιώθει ότι τον προδίδει επειδή δεν του λέει όσα ξέρει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κορίτσι να παίρνει αποστάσεις από τον πατέρα του και να νιώθει δυσαρέσκεια για τη μητέρα του.

7. Μυστικά που γνωρίζει όλη η οικογένεια

Πολλά οικογενειακά μυστικά τα γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας αλλά φυλάσσονται μακριά από τους ξένους. Μπορεί για παράδειγμα, ένας πατέρας να είναι αλκοολικός, μια μητέρα να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας και ένα παιδί μια μαθησιακή δυσκολία. Η πίεση που ασκείται σε όλα τα μέλη της οικογένειας να κρατήσουν μυστική την κατάσταση οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και στη δυσκολία δημιουργίας φιλικών σχέσεων.

Ποιες είναι οι επιδράσεις των μυστικών;

Κάποιοι άνθρωποι αναρωτιούνται ποια είναι τα κίνητρα πίσω από τα μυστικά. Η ντροπή είναι ένα πανίσχυρο κίνητρο που βοηθά στην διατήρηση των μυστικών. Δυστυχώς, ελάχιστοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα μυστικά οδηγούν σε ψέματα και σε περισσότερα μυστικά. Αυτό κατά συνέπεια έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ποιες είναι όμως αυτές οι επιδράσεις;

Προβλήματα οικειότητας

Τα οικογενειακά μυστικά έχουν συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φοβούνται ότι οι σύντροφοί τους θα ανακαλύψουν το μυστικό τους , για παράδειγμα μια τραυματική εμπειρία. Έτσι, αποφεύγουν ασυνείδητα την δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων επειδή φοβούνται ότι αν οι σύντροφοί τους ανακαλύψουν το μυστικό, θα τους εγκαταλείψουν.

Δυσπιστία και θυμός

Τα οικογενειακά μυστικά δίνουν την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δέσιμο ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια μέλη της οικογένειας αποκλείονται. Αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσπιστία και θυμό στην οικογένεια. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη όταν ένας γονέας ζητά από το παιδί του να κρατήσει μυστικό από τον άλλο γονέα.

Μαθησιακές δυσκολίες  

Η μάθηση και η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικά εφόδια για τον καθένα.  Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οικογενειακά μυστικά επηρεάζουν βαθιά την ικανότητα των παιδιών να μαθαίνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ενήλικες νομίζουν ότι κρατούν μυστικά από τα παιδιά τους, ότι τα προστατεύουν, αλλά τα παιδιά έχουν ένστικτο και διαισθάνονται τις αλλαγές στον τόνο της φωνής, στις εκφράσεις του προσώπου και στον τρόπο επικοινωνίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένα μυστικό. Αν φοβούνται να ζητήσουν πληροφορίες λόγω του θυμού των γονέων, τότε αυτή η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την εκπαίδευσή τους.

Σωματικά συμπτώματα

Τα σωματικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της συναισθηματικής δυσφορίας. Η κύρια αιτία των σωματικών συμπτωμάτων είναι το άγχος. Πολλές φορές η κουλτούρα του να κρατά κάποιος μυστικά περνά από γενιά σε γενιά. Αρκετά παιδιά μεγαλώνουν με αυτή τις συμπεριφορές μυστικότητας στη ζωή τους. Αυτά τα παιδιά στη συνέχεια μεγαλώνουν με την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, και φοβούνται να συζητήσουν τη διαίσθηση που έχουν για τους γονείς τους.

Δυστυχώς σε αυτές τις οικογένειες, η μυστικότητα γίνεται κανόνας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να κρατούν μυστικά από τους γονείς τους και οι γονείς κρατούν μυστικά από τα παιδιά τους. Αυτή η διαδικασία μάθησης μπορεί να περνά από γενιά σε γενιά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Τελικά, τα παιδιά γίνονται ενήλικες που δημιουργούν τις δικές τους οικογένειες και κρατούν μυστικά από τους συντρόφους τους.

Συζήτηση για τα οικογενειακά μυστικά

Όταν κάποιος ζει με οικογενειακά μυστικά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Αν ένα μυστικό αποκαλυφθεί, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα σε μια οικογένεια. Αν θέλετε να σταματήσετε να κρύβετε πλέον πράγματα καλό είναι να σκεφτείτε κάποια πράγματα. Θέλετε να αποκαλύψετε τα μυστικά γιατί θέλετε να δημιουργήσετε υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις που θα ενισχύουν την οικογένεια; Ή θέλετε να πάρετε εκδίκηση; Ή θέλετε να αποδείξετε ότι είχατε δίκιο τόσα χρόνια;

Αν ένα μυστικό αποκαλυφθεί ή αν αποφασίσετε να μιλήσετε με τους συγγενείς σας, καλό είναι να σκεφτείτε την οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Με τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά και σε ασφαλές περιβάλλον για όλα σας βαραίνουν εδώ και χρόνια.

Αποκάλυψη των οικογενειακών μυστικών

Συνήθως κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας όταν νιώθουμε άβολα με κάτι. Οι άνθρωποι επιλέγουν να αποκαλύψουν τα οικογενειακά μυστικά όταν ένα εξωτερικό συμβάν οδηγεί στην αποκάλυψη, ή όταν απλά είναι δύσκολο να κουβαλούν αυτό το φορτίο.

Τα μυστικά έχουν σημαντικό κόστος στην σωματική μας υγεία. Για αυτό χρειάζεται κουράγιο για να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για όσα κουβαλά μέσα του.

Όταν τα οικογενειακά μυστικά αποκαλύπτονται, τότε τα μέλη της οικογένειας νιώθουν άβολα , καθώς κάποια πράγματα που πίστευαν αλλάζουν γρήγορα. Η επούλωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως ήταν οι οικογενειακές σχέσεις πριν, όπως επίσης και από τη φύση του μυστικού.

Σε καταστάσεις στις οποίες τα μέλη της οικογένειας έχουν καλές σχέσεις, η αποκάλυψη του μυστικού μπορεί να μην είναι τόσο βαριά, αν όλα έχουν γίνει για το καλό των άλλων.

Στον αντίποδα, όταν οι οικογενειακές σχέσεις είναι ήδη τεταμένες και το μυστικό μεγάλο, όπως η σωματική ή η σεξουαλική κακοποίηση, η επούλωση είναι πολύ πιο δύσκολη.

Στις περιπτώσεις βίας και κακοποίησης, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να θυμάται κάθε οικογένεια ότι το άτομο δεν είναι υπεύθυνο για όσα συνέβησαν και δεν πρέπει να το κατηγορούν.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποδεχτεί όλη η οικογένεια σε ένα βαθμό όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν. Εάν επιλέξετε να απομακρυνθείτε τελείως , αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υπεύθυνοι για την κακοποίηση του ατόμου.

Επούλωση των σχέσεων

Αν και είναι απόλυτα πιθανό να επουλωθεί ένα άτομο ή μια οικογένεια μετά την αποκάλυψη ενός μεγάλου μυστικού, το καλύτερο είναι να υπάρχει ειλικρίνεια ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας από την αρχή.

Πολλά θέματα που έχουν προκαλέσει στίγμα, όπως μια υιοθεσία, ένα διαζύγιο, οι σεξουαλικές επιλογές πλέον είναι απολύτως αποδεκτά. Όταν τα μέλη της οικογένειας συζητούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια αμέσως μετά την αποκάλυψη, είναι πιο εύκολο να επουλώσουν τις σχέσεις τους.

Η ειλικρίνεια είναι μια μορφή αγάπης. Η ειλικρίνεια στις οικογένειες αποτρέπει πολλά θέματα και βοηθά στην υγιή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις 

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι τα μυστικά αποτελούν ένα τεράστιο βάρος και έχουν σημαντικό κόστος. Τα οικογενειακά μυστικά επηρεάζουν σοβαρά τις οικογενειακές σχέσεις. Συχνά δημιουργούν εμπόδια και φραγμούς που εμποδίζουν την επικοινωνία της οικογένειας. Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να νιώθουν ένταση, άγχος, μοναξιά και άλλα συμπτώματα σχετικά με το στρες, όπως ο πονοκέφαλος και η αϋπνία. Ωστόσο, με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούν να επουλωθούν οι πληγές που αφήνουν τα μυστικά. Έτσι, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε υγιείς και ειλικρινείς σχέσεις με τα μέλη της οικογένειάς σας.