Κάνε το Τεστ
τελειομανία, τι είναι η τελειομανία, πως η τελειομανία σας κρατά πίσω, αρνητικές επιδράσεις τελειομανίας, η τελειομανία παρεμποδίζει την εξέλιξη σας

Πως η τελειομανία σας κρατά πίσω

Τελειομανία

Η τελειομανία δεν είναι το ίδιο πράγμα με τους υγιείς στόχους. Η προσπάθεια για ανάπτυξη και βελτίωση είναι απόλυτα υγιής όταν συνδυάζεται με την αντίληψη ότι χρειάζεται χρόνο για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αποδεχθεί τις αδυναμίες και τις αποτυχίες του, δεν νιώθει ποτέ καλά με τον εαυτό του και έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Οι τελειομανείς άνθρωποι έχουν την τάση να είναι επικριτικοί, ειδικά με τον εαυτό τους.

Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα είναι χαρακτηριστικά της τελειομανίας. Για έναν τελειομανή, η λήψη μιας απόφασης, ακόμη και μικρής, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας του φόβου ότι θα κάνει μια κακή ή λάθος επιλογή. Οι τελειομανείς άνθρωποι συνήθως καθυστερούν να πάρουν αποφάσεις ή να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα αν δεν είναι απόλυτα σίγουροι. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες.

Η τελειομανία έχει κόστος και στις σχέσεις. Οι τελειομανείς άνθρωποι συχνά προσπαθούν να κατακτήσουν την οικειότητα και την επιβεβαίωση προσπαθώντας να φαίνονται τέλειοι στους άλλους. Κρύβουν καλά τον πραγματικό τους εαυτό, ο οποίος φυσικά και έχει ατέλειες, αδυναμίες και ευαισθησίες. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουν την οικειότητα και κάνουν τους άλλους να νιώθουν άβολα, καθώς φαίνονται άκαμπτοι και απρόσιτοι.  Με τον καιρό, οι προσπάθειες να είναι τέλειοι μπορεί να οδηγήσουν σε burnout.

Η τελειομανία δεν σας αφήνει να πάρετε ρίσκα

Όλα στη ζωή έχουν ρίσκο και αβεβαιότητα. Το να είστε τέλειοι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια αλλά στην πραγματικότητα σας κρατά κολλημένους σε μια κατάσταση. Τα ρίσκα είναι απαραίτητο κομμάτι της εξέλιξης και της βελτίωσης.

Όταν είστε τέλειοι, δεν εξελίσσεστε

Η τελειομανία συχνά πηγάζει από την πεποίθηση ότι μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο , κάνοντας τα πάντα σωστά,  αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάντα. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να αφήσετε την τελειομανία και να απελευθερωθείτε.

Η τελειομανία σημαίνει ότι κάνετε τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Αλλά όταν βάζετε τον εαυτό σας στη θέση να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, δεσμεύεστε συνειδητά στην εξέλιξη, στην δημιουργικότητα και στην εφευρετικότητα.

Όταν είστε τέλειοι, δεν είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες

Για να είστε επιτυχημένοι σε ότι και αν κάνετε, πρέπει να μαθαίνετε συνεχώς νέα πράγματα που θα εξάπτουν την δημιουργικότητά σας και θα σας βοηθούν να σκέφτεστε διαφορετικά. Όταν μένετε κολλημένοι στην τελειομανία, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί καν να ξεκινήσει.

Η τελειομανία δεν σας επιτρέπει να προσαρμοστείτε σε νέες καταστάσεις

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι προκλήσεις της καθημερινότητας και οι γρήγορες αλλαγές απαιτούν προσαρμοστικές δεξιότητες. Η επίλυση των προβλημάτων είναι μια πολύ σημαντική ικανότητα. Η τελειομανία δεν σας επιτρέπει να προσαρμοστείτε σε νέες συνθήκες που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε.