Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, πότε είναι η στιγμή για ψυχοθεραπεία ζεύγους, προβλήματα που οδηγούν στην ψυχοθεραπεία ζεύγους

Μήπως είναι η Στιγμή να Κάνετε Ψυχοθεραπεία Ζεύγους;

Η απόφαση να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία σαν ζευγάρι μπορεί να μοιάζει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Σημαίνει ότι αποδέχεστε ότι τα πράγματα δεν είναι τέλεια στη σχέση σας, το οποίο είναι αρκετά σκληρό και τρομακτικό να το παραδεχτεί κάποιος. Και αν δεν σας είναι οικεία η ψυχοθεραπεία, μπορεί να σας φαίνεται μυστήρια και πολύπλοκη, και να θέλει προσπάθεια. Συχνά, η ιδέα της ψυχοθεραπείας ζεύγους, μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά επίσης να σας κάνει να νιώθετε ανασφαλείς για το πώς θα εξελιχθεί – και αν θα σας βοηθήσει πραγματικά στα προβλήματά σας.

Υπάρχουν κάποια θέματα που δείχνουν ότι ένα ζευγάρι χρειάζεται να επισκεφτεί έναν ψυχοθεραπευτή:

1.Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τον οποίο τα ζευγάρια ζητούν βοήθεια μέσω ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι για να ξεπεράσουν μια σημαντική κατάχρηση της εμπιστοσύνης. Ίσως να είναι μια απιστία, ίσως να είναι μια συναισθηματική υπόθεση, ίσως να είναι μια σειρά ψεμάτων ή απάτης σχετικά με τα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, η  εμπιστοσύνη μπορεί να ξαναχτιστεί σιγά σιγά όταν υπάρχει ειλικρίνεια και από τις δύο πλευρές αν μιλήσουν ελεύθερα.

2.Οι καβγάδες γίνονται πιο συχνοί

Έχετε παρατηρήσει ότι μέρα με τη μέρα οι συγκρούσεις αυξάνονται; Ίσως να είναι μικρές διαφωνίες, ή μπορεί να είναι τεράστιοι καβγάδες που καταλήγουν σε δράμα. Αυτό που παίζει ρόλο είναι ότι αυξάνονται ,κυρίως σε συχνότητα αλλά και σε ένταση. Αυτά  υποδεικνύουν ότι η σχέση βρίσκεται σε μια  επικίνδυνη τροχιά. Οι συνεχόμενοι καβγάδες υποδεικνύουν σημαντικά προβλήματα τα οποία δεν μπορείτε να διαχειριστείτε.

3.Έλλειψη επικοινωνίας

Ίσως οι προφανείς συγκρούσεις να μην είναι το πρόβλημα, αλλά ότι αισθάνεστε ότι ο άλλος δεν σας καταλαβαίνει και σας αγνοεί. Ίσως να αισθάνεστε ότι δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει με τον σύντροφό σας συναισθηματικά, είστε σαν ξένοι. Ένας από τους στόχους της  ψυχοθεραπείας  ζεύγους είναι να αυξηθεί  η επικοινωνία και να βελτιωθεί η ποιότητά της. Ο ψυχοθεραπευτής θα σας δώσει τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην επικοινωνία, στο να ακούτε και να κατανοείτε τον άλλο καλύτερα σε καθημερινή βάση.

4.Σίγουρα κάτι πάει στραβά, αλλά δεν είστε βέβαιοι τι ακριβώς και γιατί

Μερικές φορές η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι χρήσιμη όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά επίσης και για την αναγνώρισή τους. Ας πούμε ότι κάτι έχει αλλάξει στην δυναμική του γάμου σας ή της σχέσης σας , αλλά δεν μπορείτε να περιγράψετε τι ακριβώς . για παράδειγμα  μπορεί να μην νιώθετε τόσο άνετα με τον σύντροφό σας όσο πριν. Ή πιάνετε τον εαυτό σας να νιώθει πικρία, αλλά δεν είστε σίγουροι γιατί. Αυτά είναι σημάδια που δείχνουν ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει κάποιος, αλλά η σχέση χρειάζεται μια επανεκκίνηση, και η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή αρχή για αυτή την διαδικασία.

5.Υπάρχει κάτι που θέλετε να ξέρει ο σύντροφός σας, αλλά δεν μπορείτε να του το πείτε

Ο χώρος της ψυχοθεραπείας μπορεί να γίνει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό μέρος για εσάς για να πείτε πράγματα τα οποία είναι δύσκολα να ειπωθούν κάτω από άλλες συνθήκες. Ένας εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους φόβους σας και  να μοιραστείτε πράγματα με τον σύντροφό σας, όπως και εκείνον να μπορέσει να διαχειριστεί τη νέα πληροφορία.

6.Ο ένας ή και οι δύο γίνεστε δυσλειτουργικοί κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια διαχειρίζονται τις διαφωνίες είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πρόβλεψης για το πόσο θα αντέξει η σχέση τους στο χρόνο. Ίσως εσείς ή ο σύντροφος σας αποστασιοποιείστε, επιτίθεστε, παίρνετε εκδίκηση ή είστε παθητικά επιθετικοί. Υπάρχουν πολλοί τρόποι δυσλειτουργικής διαχείρισης των διαφωνιών – με αποτέλεσμα τα πραγματικά προβλήματα τα χειροτερεύουν.

7.Έχετε περάσει κάτι συγκλονιστικό στη ζωή σας που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε μεταξύ σας

Μερικές φορές μια σκληρή  αναποδιά στη ζωή δεν είναι μόνο ότι σας πληγώνει, αλλά επίσης επηρεάζει τον γάμο ή την σχέση σας. Πολλά ζευγάρια ακολουθούν χωριστούς δρόμους μετά από την απώλεια ενός παιδιού, για παράδειγμα. Άλλες φορές, η αιτία είναι η μακροχρόνια ανεργία, ένα πρόβλημα υγείας, ή κάποιο πρόβλημα σε κάποιο μέλος της ευρύτερης οικογένειας. Ίσως να μην έχετε σκεφτεί την ψυχοθεραπεία μετά από κάτι τόσο σοβαρό, γιατί έχετε να ανησυχείτε αρκετά για ότι συμβαίνει. Αλλά όταν κρατάμε ισχυρούς τους δεσμούς στη σχέση και δρούμε ως ʺομάδαʺ,   έχουμε περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα όταν έρθει.

8.Αισθάνεστε κολλημένοι σε κακές συνήθειες

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των κακών συνηθειών που αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα, από το πώς και το πότε θα φάτε και θα κοιμηθείτε (ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με συζυγικά προβλήματα), μέχρι πόσο χρόνο θα περάσετε χωριστά ή με άλλους, ή πως θα μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού, ή πως θα αλληλεπιδράτε με την οικογένεια του άλλου. Όσο πιο πολύ κρατά μια κακή συνήθεια, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να αλλάξει. Το καλύτερο είναι να αλλάξει νωρίς.

9.Το συναισθηματικό δέσιμο έχει χαθεί ή έχει μειωθεί

Είναι σχεδόν στερεότυπο για δύο συντρόφους να αισθάνονται ότι η ʺσπίθαʺ έχει χαθεί σε μια σχέση ετών, και πως είναι περισσότερο ʺσυγκάτοικοιʺ παρά ʺσύντροφοιʺ. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει εξαιτίας της καθημερινότητας που πνίγει την επικοινωνία, και απλά χρειάζεται εκ νέου ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Άλλες φορές, μπορεί η αιτία να είναι πιο ύπουλη και να αντιπροσωπεύει δύο συντρόφους που ωριμάζουν και κινούνται στη ζωή χωριστά, ή έχουν αλλάξει με ασυμβίβαστους τρόπους ώστε να μην  πληρούν τις ανάγκες τους αλλού.

10.Η σωματική επαφή είναι προβληματική ή ανύπαρκτη

Η κακή σεξουαλική επαφή  μπορεί να είναι είτε ένα  σύμπτωμα είτε η  αιτία για τα προβλήματα σε μια σχέση, και συχνά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παραπόνων. Μερικές φορές η αλλαγή είναι φανερή και ενοχλητική – ένα ζευγάρι περνά από την συχνή σωματική επαφή στη σχεδόν καθόλου. Άλλες φορές, είναι η σταδιακή απομάκρυνση και το γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή δεν είναι όπως πριν. Μερικές φορές είναι κάτι περισσότερο από διαφωνία, με τον ένα σύντροφο να εκφράζει απογοήτευση,  να αισθάνεται ότι απορρίπτεται συνεχώς, ή ότι το σεξ έχει γίνει ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης. Όποιο και αν είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, ένας εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει στην επίλυσή του.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να επιλύσει πολλά και χρόνια προβλήματα, να προλάβει την επιδείνωση των προβλημάτων ή να βοηθήσει ένα ζευγάρι να ξεπεράσει μια δύσκολη περίοδο με έντονο άγχος.