Κάνε το Τεστ
λιναρόσπορος, σπόροι chia, superfoods, οφέλη λιναρόσπορου

Σπόροι Chia: ιδιότητες και οφέλη (Τσία)

Σπόροι Chia (Τσία) - ιδιότητες και οφέλη

Οι σπόροι Chia (τσία) θεωρούνται superfood και είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Οφέλη στην υγεία

Παρακάτω είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία των σπόρων chia:

Αντιοξειδωτικά

Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σας, οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάβες στα κύτταρα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της γνωστικής έκπτωσης και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Απώλεια βάρους

Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και να προάγουν την υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και σας κάνουν να νιώθετε κορεσμό για μεγαλύτερο χρόνο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να αδυνατίσετε. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Υγεία των οστών

Οι σπόροι Chia έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του φωσφόρου.

Ψυχικη υγεία - κατάθλιψη, άγχος, στρες

Οι σπόροι Chia έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στη λειτουργία της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, δηλαδή τους νευροδιαβιβαστές που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διάθεση και την ψυχική υγεία. Όπως ήδη αναφέρθηκε περιέχουν υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν την κατάθλιψη. Οι σπόροι Chia περιέχουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο μερικές φορές αναφέρεται ως «το αντίδοτο του στρες».

Σπόροι Chia και παρενέργειες

Οι σπόροι Chia είναι ασφαλείς για κατανάλωση και μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σπόρων chia μπορεί να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες όπως γαστρεντερικά προβλήματα. Όπως αναφέρθηκε οι σπόροι Chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και απορροφούν νερό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε ευαίσθητα άτομα, όπως αέρια και φουσκώματα.

Λιναρόσπορος ή Σπόροι Chia

Και οι δύο τροφές θεωρούνται superfoods. Είναι δύσκολο να πει κάποιος ποιος από τους δύο σπόρους είναι πιο ωφέλιμος αλλά το σίγουρο είναι ότι και οι δύο έχουν θέση στη διατροφή σας. Ωστόσο ποιος σπόρος είναι καλύτερος;

  • Τα επίπεδα της πρωτεΐνης και του καλίου είναι σχεδόν ίδια μεταξύ των δύο σπόρων.
  • Οι σπόροι chia έχουν λιγότερες θερμίδες από το λιναρόσπορο.
  • Οι σπόροι chia έχουν περισσότερους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες από το λιναρόσπορο.
  • Οι σπόροι chia έχουν περισσότερο ασβέστιο.
  • Ο λιναρόσπορος περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Οι σπόροι chia πλεονεκτούν έναντι του λιναρόσπορου στο αίσθημα πληρότητας, επειδή έχουν περισσότερες φυτικές ίνες.

Και οι δύο σπόροι έχουν πολλά να προσφέρουν. Αλλά μπορεί να σκέφτεστε το κόστος και τη γεύση. Οι σπόροι chia είναι συνήθως πιο ακριβοί από το λιναρόσπορο, αλλά έχουν πιο ουδέτερη γεύση ενώ ο λιναρόσπορος έχει πιο έντονη γεύση.

Μπορείτε να επιλέξετε το σπόρο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας:

Ενίσχυση του οργανισμού

Ωστόσο αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας ουσιαστικά και να καταπολεμήσετε σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα (πχ άγχος), υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.