Κάνε το Τεστ
θηλασμός, οφέλη θηλασμού, οφέλη θηλασμού για τη μητέρα, οφέλη θηλασμού για τα μωρά

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό

Οφέλη θηλασμού

Το νεογέννητο μωρό έχει πολλά οφέλη από τη διαδικασία του θηλασμού. Μετά από εννέα μήνες στην κοιλιά της μαμάς του έρχεται αντιμέτωπο με το έντονο φως, τους ήχους , τις μυρωδιές και χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια.

Όταν η μαμά κρατά αγκαλιά το μωρό της και το θηλάζει, αυτό νιώθει ασφάλεια και καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάποιος που θα το προστατεύει. Επίσης, ο θηλασμός οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών στο σώμα που προάγουν τις μητρικές συμπεριφορές. Αυτό το συναισθηματικό δέσιμο είναι ζωτικής σημασίας για το μωρό. Ο θηλασμός δημιουργεί ένα απίστευτο δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του.

Ο θηλασμός είναι μια φυσιολογική και πολύ όμορφη διαδικασία που βοηθά να δημιουργηθεί οικειότητα ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό. Αυτή η σύνδεση έχει πολλά ψυχολογικά οφέλη.

Τα οφέλη του θηλασμού στη μητέρα

Εκτός από το συναισθηματικό δέσιμο, υπάρχουν πολλά ψυχολογικά οφέλη από το θηλασμό.

Άγχος: η φλεγμονή είναι φυσιολογικό κομμάτι της απόκρισης στο στρες και όταν η φλεγμονή είναι έντονη, είναι πολύ πιο πιθανό ένα άτομο να βιώσει κατάθλιψη. Ο θηλασμός βοηθά στα επίπεδα της φλεγμονής στη μητέρα και αυτό μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού και διαβήτη.

Ύπνος: ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ψυχολογικά οφέλη του θηλασμού είναι ότι βοηθά να κοιμάται καλύτερα η μητέρα. Στην πραγματικότητα, οι μαμάδες που θηλάζουν κοιμούνται πιο εύκολα, μένουνε κοιμισμένες για πολύ περισσότερο και κοιμούνται πιο βαθιά.

Ενίσχυση των ορμονών: όταν μια μαμά θηλάζει, απελευθερώνονται στο σώμα τις ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη. Η ωκυτοκίνη προάγει την ηρεμία, την χαλάρωση και συμβάλλει στην προσοχή προς το παιδί. Επίσης προάγει την ισχυρή αίσθηση της αγάπης και της προσκόλλησης ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό.

Ηρεμία: ο θηλασμός επίσης βοηθά στην σωματική και συναισθηματική ευεξία του μωρού. Τα μωρά που θηλάζουν κλαίνε λιγότερο και αρρωσταίνουν λιγότερο.

Σωματικό και συναισθηματικό δέσιμο: ο θηλασμός δημιουργεί μια εμπειρία σύνδεσης ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί επειδή προάγει την άμεση σωματική επαφή, περισσότερη αγκαλιά και χάδια. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η στοργική σύνδεση στα πρώτα χρόνια της ζωής βοηθούν στη μείωση των κοινωνικών και συμπεριφορικών προβλημάτων στα παιδιά και στους ενήλικες.

Επίσης ο θηλασμός βοηθά τις μαμάδες να διαβάσουν τις εκφράσεις του μωρού τους και τα μωρά να μάθουν να εμπιστεύονται τους φροντιστές τους.

Οφέλη του θηλασμού για τα μωρά

Ο θηλασμός προσφέρει ηρεμία στη μητέρα και υγεία στο μωρό της. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν:

 • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Λιγότερες διάρροιες, δυσκοιλιότητα και προβλήματα πέψης
 • Χαμηλότερα επίπεδα παλινδρόμησης
 • Εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά κρυολογήματος, και λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η πνευμονία
 • Εμφανίζουν σπανιότερα λοιμώξεις στα αυτιά
 • Εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό μηνιγγίτιδα
 • Έχουν καλύτερη όραση
 • Έχουν χαμηλότερα ποσοστά αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
 • Αρρωσταίνουν λιγότερο και δεν χρειάζονται νοσηλεία

Εκτός από τα σωματικά οφέλη λόγω των θρεπτικών συστατικών του μητρικού γάλακτος, οι μελέτες δείχνουν ότι ο θηλασμός έχει βαθιές και μακροχρόνιες επιδράσεις στη σκέψη και στην κατανόηση, την συμπεριφορά και την ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά που θηλάζουν:

 • Έχουν πιο ισχυρή κριτική σκέψη
 • Έχουν καλύτερη μνήμη
 • Μιλούν πιο γρήγορα
 • Έχουν βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες