Κάνε το Τεστ
διακοπές, η αναγκαιότητα των διακοπών, σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι διακοπές, η ανάγκη των διακοπών, σημάδια burnout, αντιμετώπιση burnout

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεσαι αμέσως διακοπές

Η αναγκαιότητα των διακοπών

Η καθημερινότητα έχει πολλές προκλήσεις για όλους μας. Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στα όρια του burnout; Μια ματιά στις λίστες με όσα έχουμε να κάνουμε είναι αρκετή για να δούμε ότι έχουμε ανάγκη τις διακοπές. Ανάμεσα στην προσωπική ζωή, στη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δουλειά και στο χρόνο για τον εαυτό μας, η άδεια από τη δουλειά μπορεί να μοιάζει σαν μια μη ρεαλιστική επιθυμία σε ένα μαγικό σύμπαν.

Όταν νιώθουμε ότι έχουμε φτάσει στα όρια της εξάντλησης, μπορεί να πιστεύουμε ότι ένας καλός ύπνος θα μας βοηθήσει. Νιώθουμε ενοχές αν ζητήσουμε άδεια σε περιόδους με πολλή δουλειά , το άγχος της επιστροφής και κάνουμε δεύτερες σκέψεις.

Είναι πραγματικά δύσκολο να αφήσουμε στην άκρη όσα κάνουμε για ένα σαββατοκύριακο ή ακόμη και για ένα διάλλειμα των 20 λεπτών. Η πίεση μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε , όμως τότε είναι η στιγμή να το κάνουμε.

Οι διακοπές για μια εβδομάδα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το burnout θα εξαφανιστεί μαγικά. Χρειάζεται πολλή πνευματική δουλειά για να ξεπεράσουμε το burnout. Όμως οι διακοπές είναι ένα πολύ καλό σημείο για να ξεκινήσουμε.

Ποια είναι τα σημάδια του burnout;

Εξάντληση

Οι δυνάμεις σας έχουν εγκαταλείψει και αισθάνεστε κουρασμένοι, εξουθενωμένοι, χωρίς ενέργεια. Αν νιώθετε ότι δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε και ένας καλός ύπνος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, είναι η στιγμή να κάνετε ένα διάλλειμα από τις υποχρεώσεις σας.

Γκρινιάζετε συνεχώς

Το burnout μπορεί να μετατρέψει την γκρίνια σας σε δηλητηριώδη απογοήτευση. Νιώθετε νευρικοί και έχετε χάσει την υπομονή σας και αυτό δεν είναι καλό για εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας. Η ένταση σας απομακρύνει από τους φίλους και την οικογένειά σας, και σταδιακά σας οδηγεί στην απομόνωση.

Είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά

Όταν νιώθετε συνεχώς ότι δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε και το μυαλό σας είναι γεμάτο με πληροφορίες είναι η στιγμή να κάνετε ένα διάλλειμα. Όταν έχετε υπερβολικό φόρτο εργασίας ή θέματα στην προσωπική σας ζωή, τότε ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα όπως το να στείλετε τις ευχές σας σε κάποιον μοιάζουν αδύνατα.

Ακόμη και η οργάνωση των διακοπών μπορεί να μοιάζει με μια τεράστια πρόκληση. Όταν νιώθετε εξουθενωμένοι, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι προγράμματα και υπολογισμούς. Μπορείτε να κάνετε όμως την αρχή με πιο απλά πράγματα, όπως το να αφιερώσετε μια ώρα το πρωί ή το βράδυ για να οργανώσετε την απόδρασή σας. Αυτό σας ακούγεται δύσκολο; Τότε κάντε μια εκδρομή σε ένα κοντινό προορισμό, κάντε πράγματα που απολαμβάνετε ή μην κάνετε απολύτως τίποτα.

Έχετε χάσει το κίνητρό σας

Όταν νιώθετε ότι έχετε χάσει το κίνητρό σας ή δεν απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας πράγματα , αυτά είναι σημάδια κατάθλιψης ή burnout. Μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι δεν έχετε καλή απόδοση στη δουλειά σας ή κάνετε συνεχώς λάθη. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι για να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να ξεκουραστεί. Διαφορετικά, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να νιώθετε αποκομμένοι από τη δουλειά και τους αγαπημένους σας. Ο χρόνος για τον εαυτό σας είναι πολύ σημαντικός για την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή και την ευεξία σας.

Ο ύπνος σας δεν είναι επαρκής

Χρειάζεστε κάτι περισσότερο πειστικό από την έλλειψη ύπνου; Είτε κοιμάστε μετά τη δουλειά ή δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, όταν ο ύπνος σας δεν είναι ποιοτικός και επαρκής αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται μια αλλαγή.

Έχετε ανθυγιεινές συνήθειες

Υπάρχουν πολλές συνήθειες που δεν βοηθούν και επιδεινώνουν τον κύκλο του burnout. Αν αρχίσετε να έχετε νέες συνήθειες, όπως το να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα ή χρόνο στο τηλέφωνο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην περίοδο της πανδημίας , οι ανθυγιεινές συνήθειες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το έτοιμο φαγητό παρουσίασαν μια κατακόρυφη αύξηση. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια αλλαγή.

Κάνετε διαπραγματεύσεις με τον εαυτό σας

Σε ποιον δεν έχει περάσει η σκέψη από το μυαλό να περιμένει την επόμενη αργία για να ξεκουραστεί από το να πάρει λίγες μέρες άδεια; Αυτή η σκέψη είναι μια μαύρη τρύπα, στην οποία μένουμε παγιδευμένοι. Αυτό μπορεί να μοιάζει εύκολο αν έχουμε τρεις μέρες άδεια τον επόμενο μήνα, όμως μακροπρόθεσμα το άγχος προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη. Όταν αμφιβάλλουμε συνεχώς για τον εαυτό μας και τις αποφάσεις μας, μένουμε κολλημένοι στην ίδια κατάσταση.

Ακόμη και τα μικρά θέματα μοιάζουν μεγάλα

Σε κανέναν δεν αρέσει να επισημαίνει τα λάθη των άλλων, αλλά η αλήθεια είναι, ότι μπορεί να συμβεί σε όλους. Το κλειδί για την αντιμετώπιση τους είναι η θετική στάση. Υπάρχουν μέρες που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με ευκολία και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά.  Ακόμη και τις μέρες που τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, είναι σημαντικό να παραμένετε θετικοί. Δεν είναι όλα τα θέματα σημαντικά. Αν όμως έχουν αρχίσει και τα πολύ μικρά ζητήματα σας φαίνονται μεγάλα είναι η στιγμή να κάνετε ένα διάλλειμα.

Κάνετε λάθη

Το χρόνιο άγχος είναι η κύρια αιτία λαθών στη δουλειά και αποτελεί σημάδι ότι είναι η στιγμή να κάνετε ένα βήμα πίσω. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο φόρτο εργασίας , κάνουν περισσότερα λάθη. Αν έχετε αναλάβει μια δουλειά και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε , τότε είναι η στιγμή να κάνετε ένα διάλλειμα.

Η επιστροφή στη δουλειά σας προκαλεί άγχος

Η πρώτη μέρα στη δουλειά μετά από τις διακοπές μπορεί να είναι αποθαρρυντική και γεμάτη άγχος. Δεν είναι περίεργο αυτή η στιγμή της επιστροφής στην πραγματικότητα να μοιάζει τρομακτική αρχικά. Όταν επιστρέφετε το email σας είναι γεμάτο μηνύματα, νιώθετε άσχημα που οι συνεργάτες σας έπρεπε να καλύψουν την απουσία σας και αγχώνεστε για το πότε θα προλάβετε να κάνετε όλη τη δουλειά. Υπάρχει πάντα μια περίοδος προσαρμογής όταν επιστρέφετε στη δουλειά. Ακόμη και αν χρειάζεστε λίγες μέρες, θα βρείτε το ρυθμό σας.

Έχετε γεμάτο πρόγραμμα 

Μερικές φορές πείθουμε τον εαυτό μας ότι έχουμε πολλά να κάνουμε, δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε διάλλειμα. Όμως αυτό έχει κάποιο κόστος. Αν νιώθετε ότι ο κόσμος θα σταματήσει αν κάνετε ένα διάλλειμα, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που μας αποτρέπουν από την ξεκούραση είναι ο κύκλος του άγχος και της ανησυχίας. Το burnout είναι ένας φαύλος κύκλος εξουθένωσης και έλλειψης κινήτρου που τροφοδοτεί το άγχος. Έτσι νιώθετε περισσότερη κούραση. Τη στιγμή που θα κατανοήσετε ότι αυτός ο κύκλος είναι μια παγίδα, πρέπει να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να βγείτε από αυτόν.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το burnout;

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Αντί να περιμένετε να φτάσετε στα πρόθυρα της κατάρρευσης για να ξεκουραστείτε, είναι πιο συνετό να προγραμματίζετε στην καθημερινότητα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να περιμένετε για να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι.

Για να ξεπεράσετε την εξουθένωση είναι ανάγκη να κάνετε μικρά βήματα κάθε μέρα. Δεν υπάρχει μια μαγική λύση. Κάντε ένα βήμα τη φορά. Μπορείτε να οργανώσετε μια απόδραση για το Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο ταξίδι με το αυτοκίνητο στους συγγενείς σας.

Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας

Πρέπει να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και να δείχνουμε συμπόνια, ακόμη και αν είναι δύσκολο στην αρχή. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας για σημάδια άγχους, όπως η νευρικότητα και η ανησυχία. Καλό είναι να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και να του προσφέρετε όσα τον κάνουν χαρούμενο. Όταν η πίεση της ημέρας σας κατακλύζει και οι δυνάμεις σας υποχωρούν, μπορείτε να βγείτε μια βόλτα ή να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική.

Μην τα παρατάτε

Όταν κάνετε ένα διάλλειμα ή δίνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας αυτό μπορεί να μοιάζει παράξενο στην αρχή, ειδικά αν είστε συνεχώς σε εγρήγορση. Είναι σημαντικό να κάνουμε διαλλείματα στην καθημερινότητα για να αποφύγουμε το burnout. Αν δεν αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας για να ξεκουραστεί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ανάγκες σας.

Χρειάζεται να φροντίζετε τον εαυτό σας 

Μην περιμένετε να φτάσετε στα πρόθυρα της εξάντλησης για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις επειδή θέλετε να πάρετε άδεια για να ξεκουραστεί το σώμα σας και το μυαλό σας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING ανοίγουν το δρόμο της ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ και της ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ. Μόνο εσείς μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας όσα έχει ανάγκη.