Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, τεστ για την κατάθλιψη, διάγνωση κατάθλιψης

Ερωτηματολόγια και διάγνωση της κατάθλιψης

Ερωτηματολόγια για την Κατάθλιψη

Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε ένα ψυχίατρο για την κατάθλιψη, παρακάτω ακολουθούν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα τεστ που μπορεί να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε.

Όταν συμπληρώνετε ένα τεστ για την κατάθλιψη, ίσως να νιώθετε άβολα να ανταποκριθείτε με απόλυτη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις ή στις δηλώσεις που περιέχουν. Το άτομο που κάνει το τεστ θα ερωτηθεί για την κατάθλιψη και την διάθεση, την κατάθλιψη και τις γνωστικές λειτουργίες, και τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης όπως μεταξύ των άλλων η έλλειψη ενέργειας, οι διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, και οι σεξουαλικές διαταραχές. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς όσο θα αξιολογείτε τα συμπτώματα σας. Τα ερωτηματολόγια βοηθούν τον ψυχίατρο να κάνει τη διάγνωση. Από τη στιγμή που ο γιατρός σας θα έχει  βγάλει την ακριβή διάγνωση τότε μπορεί να σας προτείνει την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Τα τεστ για την κατάθλιψη είναι χρήσιμα, ωστόσο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κλινική διάγνωση μέσω της άμεσης συζήτησης με το γιατρό.

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε συμπληρωματικά συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδή, στην ανεπάρκεια της βιταμίνης D ή κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα. Αν τα συμπτώματα σας σχετίζονται με κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα, η θεραπεία του νοσήματος ίσως να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάθλιψης.

Διάγνωση της κατάθλιψης και εξετάσεις

Ο στόχος των γενικότερων εξετάσεων είναι για να αποκλειστεί οποιαδήποτε άλλη ιατρική αιτία για την κατάθλιψη. Ο ψυχίατρος θα διερευνήσει τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα. Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να αναγνωρίσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορεί να συμβάλλει στα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός, που προκαλείται από την υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα είναι η πιο συχνή ιατρική κατάσταση που συνδέεται με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Άλλη διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος που συνδέεται με την κατάθλιψη είναι ο υπερθυρεοειδισμός, που προκαλείται από την υπερβολική λειτουργία του θυρεοειδή και η νόσος Cushing, μια διαταραχή των επινεφριδίων.

Πολλά νοσήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος και βλάβες μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη ίσως να συνδέεται με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις, που αφορούν νευρολόγους, παθολόγους και ογκολόγους:

 • Τραύματα στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Σύφιλη
 • Όγκους στο κεντρικό νευρικό σύστημα
 • Πολλές μορφές καρκίνου (πάγκρεας, προστάτης, στήθος)

Οι φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή, την οποία λαμβάνουν οι άνθρωποι για νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή το άσθμα, επίσης συνδέονται με την κατάθλιψη. Άλλα φάρμακα, περιλαμβανομένων των (παράνομων) στεροειδών, αμφεταμινών και κατασταλτικών της όρεξης, ίσως να προκαλούν κατάθλιψη.

Διάγνωση της κατάθλιψης και εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός σας θα διαπιστώσει αν έχετε κατάθλιψη κάνοντάς σας συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αλλά πιθανώς να σας ζητήσει συμπληρωματικά να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις για να αποκλείσει άλλα προβλήματα υγείας. Σε αυτή την περίπτωση θα κάνετε βιοχημικές εξετάσεις αίματος, για να ελέγξετε την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης ιατρικής κατάστασης που ίσως να προκαλεί τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο γιατρός θα ελέγξει αν έχετε αναιμία, αν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί καλά ή αν τα επίπεδα των άλλων ορμονών είναι φυσιολογικά, τα επίπεδα του ασβεστίου και τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Διάγνωση της κατάθλιψης και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις

Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αποκλειστούν άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο όγκος στον εγκέφαλο
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) για τη διάγνωση καρδιακών προβλημάτων
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου

Ο γιατρός σας ίσως να σας ζητήσει ειδικές εξετάσεις. Μεταξύ αυτών μπορεί να περιλαμβάνονται οι εξετάσεις αίματος για τους ηλεκτρολύτες, η λειτουργία του ήπατος, τοξικολογικές εξετάσεις και η λειτουργία των νεφρών. Επειδή τα νεφρά και το ήπαρ είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό των αντικαταθλιπτικών, η βλάβη σε οποιοδήποτε από αυτά τα δύο όργανα ίσως να προκαλεί συσσώρευση των φαρμάκων στο σώμα.

Αξιολόγηση της κατάθλιψης

Μετά τη συζήτηση για τη διάθεσή σας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη ζωή σας, ο γιατρός σας ίσως επίσης να σας κάνει ερωτήσεις που είναι ειδικές για να αποκτήσει περαιτέρω στοιχεία για την βαρύτητα και τη μορφή της κατάθλιψή σας. Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιεί ο γιατρός σας ίσως να είναι κομμάτι της ιατρικής διάγνωσης της κατάθλιψης. Αυτά τα τεστ, ωστόσο, μπορεί μερικές φορές να δίνουν καλύτερη εικόνα στο γιατρό για τη διάθεσή σας. Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να βγάλει μια πιο σίγουρη διάγνωση.

Για παράδειγμα, ένα τεστ αξιολόγησης/ερωτηματολόγιο που έχει αποδειχθεί ότι είναι αξιόπιστο για την πρόβλεψη της κατάθλιψης, συμπεριλαμβάνει τις ακόλουθες ερωτήσεις:

 1. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, νιώθατε πεσμένοι ψυχολογικά, καταθλιπτικοί ή απελπισμένοι;
 2. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, παρατηρήσατε να μειώνετε το ενδιαφέρον σας ή η ευχαρίστηση για διάφορες αγαπημένες σας συνήθειες;
 3. Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, είχατε αυτοκτονικές σκέψεις ή ευχές θανάτου;

Η απάντησή σας σε αυτές τις τρεις ερωτήσεις είναι σημαντικές για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Πιθανότατα ο ψυχίατρος θα σας κάνει επιπλέον ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της κατάθλιψης. Ή αν οι απαντήσεις σας δεν υποδεικνύουν κατάθλιψη, τότε ίσως να κάνει μια ανασκόπηση σε όλα σας τα συμπτώματα για να προσπαθήσει να βρει την αιτία τους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι τρεις ερωτήσεις, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ως κομμάτι σε διαφορετικά τεστ αξιολόγησης, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την ανίχνευση των περισσότερων περιπτώσεων κατάθλιψης.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι κάθε τεστ δεν είναι "τεστ κατάθλιψης". Μερικά τεστ δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της κλινικής κατάθλιψης, αλλά για να αποκλείσουν άλλες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Ο γιατρός σας ίσως να χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους για να αξιολογήσει την παρουσία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Κατά συνέπεια, η διάγνωση της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για ένα πιο υγιή τρόπο ζωής χωρίς να νιώθετε σε αδιέξοδο, αβοήθητοι, απελπισμένοι και χωρίς αξία.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει πολλά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χωρίς καμία παρενέργεια και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Με το EMDR μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ψυχικά τραύματα που συνδράμουν στην κατάθλιψη. Συμπληρωματικά, η βραχεία ψυχοθεραπεία και ο βελονισμός μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και των βαθύτερων αιτιών της κατάθλιψης, χωρίς φάρμακα.

Από τη στιγμή που ο γιατρός σας κάνει τη διάγνωση της κατάθλιψης, είναι ανάγκη να ακολουθήσετε το θεραπευτικό πλάνο για να νιώσετε καλύτερα. Είναι σημαντικό να παίρνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας συστήθηκε. Επίσης είναι απαραίτητο να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και να διερευνήσετε ψυχοθεραπευτικά τα βαθύτερα αίτια της κατάθλιψης. Εκατομμύρια άνθρωποι με κατάθλιψη υποφέρουν επειδή δεν ζητούν βοήθεια.