Κάνε το Τεστ
θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους, people pleaser, people pleasing, σημάδια που δείχνουν ότι θέλετε να ευχαριστείτε τους άλλους, τρόποι για να μάθετε να λέτε όχι, υγιή όρια

Θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους;

Θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους;

Η αυτοπεποίθηση είναι μια πολλή γνωστή ψυχολογική έννοια που προκύπτει από την συνολική εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του (αυτοεκτίμηση) και την πίστη στις ικανότητές του. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τον εαυτό τους μπροστά στους άλλους. Οι εμπειρίες του παρελθόντος, που κάποιες φορές είναι επώδυνες, έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση της εικόνας του εαυτού και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να λένε "όχι" γιατί φοβούνται τις διαφωνίες ή ότι θα πληγώσουν τους άλλους.

Η σιγουριά μας βοηθά να εκφράσουμε τις ιδέες και τα συναισθήματά μας, ειδικά αυτά που έχουν αρνητική χροιά, όπως η διαφορετική γνώμη ή η κριτική, ή  απλά το όχι. Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν μπορούν να πάνε κόντρα στις επιθυμίες των άλλων ακόμη και αν αυτό είναι καταστροφικό για αυτούς. Αποζητούν την επιβεβαίωση και το θαυμασμό. Η αρνητική κριτική είναι κάτι επώδυνο για την ήδη εύθραυστη ψυχολογία τους. Αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους.

Μπορείτε να καταλάβετε αν θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους από τα εξής σημάδια:

  • Δυσκολεύεστε να πείτε όχι.
  • Λέτε ναι χωρίς σκέψη.
  • Βάζετε τις επιθυμίες των άλλων πάνω από τις δικές σας.
  • Δυσκολεύεστε να κάνετε κριτική ή να διαφωνήσετε με τους άλλους.
  • Δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε τις φιλοφρονήσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να αλλάξετε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς:

1. Κατανοήστε ότι έχετε επιλογή

Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους, λένε πάντα ναι όταν οι άλλοι ζητήσουν την βοήθειά τους. Όμως πάντα έχετε την δυνατότητα να πείτε όχι, και να κάνετε αυτό που θέλετε πραγματικά.

2. Θέστε προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες και οι αξίες σας θα σας βοηθήσουν να σπάσετε τον φαύλο κύκλο της ευχαρίστησης των άλλων. Καλό είναι να νιώθετε άνετα με τις αποφάσεις σας. Σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς.

3. Αναβολή

Αν κάποιος σας ζητήσει μια χάρη, είναι σωστό να πείτε ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να σκεφτείτε αν μπορείτε να δεσμευτείτε στο να βοηθήσετε τους άλλους. Καλό είναι να ζητάτε λεπτομέρειες για όσα σας ζητούν.

4. Βάλτε όρια

Αν συμφωνήσετε να βοηθήσετε σε οτιδήποτε θέστε τα όρια σας. Αφήστε τον άλλο να ξέρει ποιες ώρες θα είστε διαθέσιμοι, ποιες μέρες.

Τα όρια μπορεί να είναι σωματικά ή συναισθηματικά. Αναρωτηθείτε αν θέλετε να κάνετε κάτι και μην ξεπερνάτε τα όριά σας. Καλό είναι να μιλάτε στους άλλους ξεκάθαρα για τα όρια σας.

5. Σκεφτείτε αν σας εκμεταλλεύονται

Μερικές φορές οι άνθρωποι ξεκάθαρα σας χρησιμοποιούν προς όφελος τους, για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε αυτούς τους ανθρώπους. Συνήθως θα χρησιμοποιήσουν φιλοφρονήσεις για να σας πείσουν να τους βοηθήσετε.

6. Μην απολογείστε

Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους έχουν την τάση να απολογούνται. Καλό είναι όμως να προσέχετε πότε απολογείστε και να σκέφτεστε αν πραγματικά έχετε κάνει κάτι λάθος. Αναρωτηθείτε αν εσείς είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση. Συνήθως, η απάντηση είναι όχι.

7. Το όχι έχει και τα οφέλη του

Το κύριο μέλημά σας πρέπει να είναι ο εαυτός σας. Είναι ανάγκη να βρείτε χρόνο για να ξεκουράζεστε και να αναζωογονήστε για να μπορείτε να προσφέρετε τη βοήθειά σας στους ανθρώπους που αγαπάτε. Δείτε το όχι σαν μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.

Όταν θέλετε να ευχαριστείτε συνεχώς τους άλλους καταλήγετε να μην έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Αν δυσκολεύεστε να θέσετε ξεκάθαρα όρια η ψυχοθεραπεία και το life coaching μπορούν να σας βοηθήσουν.