Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός , το άγχος της πανδημίας τα Χριστούγεννα, πανδημία και Χριστούγεννα, τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος της πανδημίας τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα και η πανδημία του κορωνοϊού

Πως να αντιμετωπίσετε τον κορωνοϊό τα φετινά Χριστουγέννα

Όλοι αναρωτιόμαστε πως θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα. Κανείς δεν ξέρει αν θα είμαστε ακόμη σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού ή αν θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των περιορισμών. Με όλο αυτό το στρες που μας κατακλύζει λόγω της πανδημίας είναι φυσιολογικό να νιώθουμε απογοήτευση. Μας λείπουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι. Όμως τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη εποχή για να νιώσουμε ηρεμία, να χαλαρώσουμε και να ξεχάσουμε τις ανησυχίες σας, όσο αυτό είναι εφικτό.

Τα Χριστούγεννα είχαμε συνηθίσει να είμαστε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά τώρα που δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί είναι η στιγμή να τους δείξουμε πόσο τους νοιαζόμαστε και τους αγαπάμε. Φέτος είναι δύσκολο να βρεθούμε με όσους αγαπάμε και καλό είναι να προστατεύσουμε όλους τους ευάλωτους ανθρώπους γύρω μας.

Βέβαια οι γιορτές δεν ακυρώνονται. Είτε γιορτάσουμε μόνοι μας, είτε με το σύντροφο μας , είτε με την οικογένειά μας, είτε εικονικά οι γιορτές θα γίνουν. Οφείλουμε στον εαυτό μας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι η στιγμή να σκεφτούμε όλα όσα έχουν σημασία για εμάς.

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα βάλει φρένο στην αγάπη, στην ευγνωμοσύνη και σε όλα τα συναισθήματα των γιορτών! Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο όμορφες περιόδους του χρόνου. Φέτος καλούμαστε να διαχειριστούμε το άγχος της πανδημίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε το άγχος την περίοδο των Χριστουγέννων;

Αποδεχτείτε ότι αυτή η χρονιά είναι μοναδική

Όπως οι περισσότερες γιορτές του 2020 έτσι και τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Αποδεχτείτε ότι οι φετινές γιορτές θα διαφέρουν και αφήστε τον εαυτό σας να χαρεί. Μην μπαίνετε στη διαδικασία να συγκρίνετε τα φετινά Χριστούγεννα με άλλες χρονιές.

Δείτε την ουσία των γιορτών

Η εμπορευματοποίηση των γιορτών σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν την συνταγή για "τέλειες" γιορτές. Αυτή τη χρονιά, η λίστα με όσα δεν μπορείτε να κάνετε είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως το οικογενειακό δείπνο να μην αποτελεί επιλογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γιορτάσετε ουσιαστικά. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και αναγνωρίστε όλα όσα είναι σημαντικά για εσάς.

Αν η σύνδεση με τους άλλους είναι σημαντική για εσάς, σίγουρα θα νιώσετε άβολα αν πρέπει να ακυρώσετε το οικογενειακό τραπέζι. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε τρόπους να επικοινωνήσετε με όσους αγαπάτε, οργανώστε μια συνάντηση μέσω skype. Στην εποχή του κορωνοϊού μπορεί να αλλάξουν πολλές παραδόσεις. Αν και αυτό προκαλεί απογοήτευση μπορείτε να βρείτε τρόπους για να περάσετε χαρούμενες γιορτές.

Επενδύστε στην ευεξία σας

Σίγουρα στην εποχή της πανδημίας κορωνοϊού οι εκδηλώσεις είναι πολύ λιγότερες και έτσι η ατζέντα σας δεν θα είναι γεμάτη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα οργανωθείτε, δεν θα ψωνίσετε και δεν θα προετοιμαστείτε για τις γιορτές. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φροντίσετε τον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε στην ευεξία σας ώστε να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια, χαρά και υγεία.

Το στρες που νιώθουμε αυτό το διάστημα είναι έντονο για αυτό οφείλουμε στον εαυτό μας τη φροντίδα που του αξίζει. Δείτε τις ανάγκες σας και κάντε μικρά βήματα για να επιτύχετε όσα θέλετε. Μπορεί να θέλετε να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας, έστω κάποια γυμναστική στο σπίτι, ή να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης όπως οι βαθιές αναπνοές, γιόγκα ή διαλογισμό, ή μπορεί να θέλετε να εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη. Επιλέξτε οτιδήποτε θα σας προσφέρει ενέργεια και μια ήρεμη δύναμη.

Δημιουργήστε νέες παραδόσεις

Τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσαμε τις παραδόσεις που είχαμε μάθει από τους γονείς και τους παππούδες μας. Τώρα όμως είναι η στιγμή να δημιουργήσετε τις δικές σας παραδόσεις, συνταγές και δραστηριότητες.

Είναι πολύ οικείο να επαναλαμβάνουμε κάποιες παραδόσεις τα Χριστούγεννα αλλά είμαστε τόσο καιρό σε καραντίνα που δεν μπορούμε να μένουμε κολλημένοι στα ίδια. Είναι η στιγμή να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα. Αν περνούσατε τις διακοπές με φίλους ή μαζευόσασταν με την οικογένεια τώρα είναι η στιγμή για αλλαγές. Δεν υπάρχουν κανόνες.

Αναγνωρίστε τα όρια σας

Το στρες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι μια φυσιολογική απόκριση σε ψυχοπιεστικούς παράγοντες που διαταράσσει την ισορροπία μας. Αν και το στρες παρατηρείται σε όλους, ο τρόπος που εκδηλώνεται διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν θέλετε να διαχειριστείτε το στρες καλό είναι να γνωρίζετε τα συμπτώματα ώστε να τα προλάβετε. Μπορείτε να σκεφτείτε όλες τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Ίσως να νιώθετε νευρικοί όταν βρίσκεστε σε μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και το στρες της πανδημίας να επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Όταν γνωρίζετε όλα όσα σας αγχώνουν τότε γνωρίζετε τα όριά σας. Όταν κατανοείτε τα προσωπικά σας όρια είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε. Δεν είναι βοηθητικό να καταπιέζετε το άγχος σας. Όταν γνωρίζετε τα όρια σας μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε όσα σας ηρεμούν όπως οι βαθιές αναπνοές,  ένα διάλειμμα ή η ξεκούραση.

Θέστε τα όρια σας

Οι γιορτές στην εποχή της πανδημίας είναι μια πρόκληση. Για αυτό καλό είναι να βάλετε τα όρια σας. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζετε ποια είναι και να μην περιμένετε από τους άλλους να τα σεβαστούν όταν δεν τα γνωρίζουν.

Κάντε μια συζήτηση για όσα σας προβληματίζουν. Σίγουρα τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχαν οδηγίες και περιορισμοί σχετικά με την αγκαλιά, τις οικογενειακές γιορτές ή τα πάρτι αλλά φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και πρέπει να λάβετε υπόψη σας την πανδημία. Τέτοιου είδους συζητήσεις είναι σίγουρα δύσκολες  , αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν.

Κάντε όσα σας δίνουν χαρά

Από τη στιγμή που θα έχετε ξεκαθαρίσει όσα έχουν σημασία για εσάς είστε στο σωστό δρόμο για να απολαύσετε τις γιορτές. Αυτή η μοναδική χρονιά είναι μια ευκαιρία για να δείτε τις ανάγκες σας. Μπορείτε να γίνετε πιο δημιουργικοί, να βγείτε από τη ρουτίνα και τη συνήθεια και να εξερευνήσετε νέα πράγματα που δεν είχατε σκεφτεί στο παρελθόν.

Όλες οι προσαρμογές που θα κάνετε δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από απογοήτευση. Ίσως κάτι καινούργιο να σας συναρπάσει. Αν ζείτε σε μια περιοχή που ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε το γιορτινό τραπέζι σε εξωτερικό χώρο. Ίσως με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σας να συνειδητοποιήσετε πόσο τυχεροί είστε και να κάνετε κάποια δωρεά με την οικογένειά σας αντί να πάρετε τα συνηθισμένα δώρα.

Διακοσμήστε το σπίτι σας για τις γιορτές

Η εορταστική ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική, είτε είστε μόνοι είτε με την οικογένεια σας. Κάντε μια προσπάθεια να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο, χαρούμενο περιβάλλον.

Αποταμιεύστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για τα δώρα, το εορταστικό τραπέζι ή τις διακοπές. Πάρτε αρωματικά κεριά για το σπίτι σας με όμορφες μυρωδιές και δημιουργήστε ζεστή ατμόσφαιρα. Οι μυρωδιές αποθηκεύονται έντονα στη μνήμη μας και δημιουργούμε όμορφες αναμνήσεις.

Φορέστε όμορφα ρούχα ακόμη και αν δεν πάτε πουθενά. Μπορείτε να στείλετε στους αγαπημένους σας τα ίδια πουλόβερ ώστε να τα φορέσετε στο εορταστικό τραπέζι. Κάντε πράγματα που διαφορετικά δεν θα κάνατε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε παράλληλα Χριστουγεννιάτικες ταινίες.

Μείνετε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Σε αυτή την πιεστική περίοδο μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε την χαρά των γιορτών. Ωστόσο, η τεχνολογία μας βοηθά να διατηρούμε την επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φυσικά κανείς δεν είχε συνηθίσει σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας αλλά είναι μια λύση για να μην νιώθουμε απομονωμένοι.

Ζήστε το τώρα

Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων όλοι κάνουμε έναν απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, κοιτάμε όσα έγιναν , όσα καταφέραμε , πως άλλαξαν οι σχέσεις μας. Αυτή η διαδικασία όμως εντείνει το στρες. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν ούτε να προβλέψουμε το μέλλον. Είναι η στιγμή να δούμε κατάματα την κατάσταση. Βέβαια είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις. Επικεντρωθείτε στο παρόν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος, υπομονή και εξάσκηση.

Ζητήστε υποστήριξη

Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν μονάχα κοινωνικά αποκομμένοι, αλλά νιώθουν έντονη μοναξιά. Η πανδημία έχει αυξήσει την μοναξιά , η οποία επηρεάζει σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Ζητήστε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να μπορέσετε να διαχειριστείτε το στρες.

Επικεντρωθείτε στα θετικά

Οι σκέψεις μας επηρεάζονται από όλα συμβαίνουν γύρω μας. Το στρες της δουλειάς, των σχέσεων και των οικονομικών. Σε μια τόσο αβέβαιη εποχή, η ανασφάλεια είναι φυσιολογικό συναίσθημα. Η απουσία των αγαπημένων μας προσώπων λόγω της πανδημίας επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας. Το να επικεντρώνεστε όμως στα αρνητικά μπορεί να σας ρουφάει όλη σας την ενέργεια. Οι θετικές σκέψεις βοηθούν στο να νιώθετε γαλήνη και έτσι είστε ανοιχτοί σε περισσότερες επιλογές. Ο θετικός τρόπος σκέψης είναι κάτι το οποίο μπορείτε να δουλέψετε και έτσι να νιώσετε τη χαρά των γιορτών παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς.

Νιώστε ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Είναι μια εξαιρετική στρατηγική διαχείρισης στην οποία μπορείτε να εξασκηθείτε ανά πάσα στιγμή και δεν κοστίζει τίποτα. Η ευγνωμοσύνη είναι ένα δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, αλλά επίσης μπορείτε να την μοιραστείτε και με άλλους. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας, είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τις ανησυχίες σας. Αν η αρνητικότητα σας καταβάλει, προσπαθήστε να δείτε όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη και έτσι θα μειώσετε το στρες, Η ευγνωμοσύνη θα ζεστάνει την καρδιά σας.