Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο

τραύματα παιδικής ηλικίας, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τον εγκέφαλο , τραύματα παιδικής ηλικίας και αλλαγές στον εγκέφαλο

Τραύματα Παιδικής Ηλικίας

Οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας βάζουν τον εγκέφαλο μας σε συνεχή κατάσταση φόβου και στρες. Οι τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας και προβλήματα συμπεριφοράς στην ενήλικη ζωή.

Ο εγκέφαλος των παιδιών κυριολεκτικά διαμορφώνεται από τις τραυματικές εμπειρίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε θυμό, εξαρτήσεις και ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή.

Μπορούν να ψυχολογικά τραυματικά γεγονότα να αλλάξουν την φυσιολογική δομή του εγκεφάλου;

Φυσικά και μπορούν να αλλάξουν τις συνδέσεις και την ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Διαμορφώνουν τον εγκέφαλο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα όργανο που διαμορφώνεται από τις εμπειρίες. Αν στην πρώιμη παιδική ηλικία ήσασταν συνεχώς σε κατάσταση τρόμου, ο εγκέφαλος σας διαμορφώνεται να είναι σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους και προσπαθεί να απωθήσει αυτά τα φοβερά συναισθήματα.

Ο εγκέφαλος με αυτό τον τρόπο μπερδεύεται. Και αυτό οδηγεί σε υπερβολικό θυμό, ξεσπάσματα και καταχρήσεις ώστε να νιώσουν οι άνθρωποι καλύτερα. Αυτά συμβαίνουν σχεδόν πάντα ως αποτέλεσμα της συνεχής λειτουργίας του εγκεφάλου σε κατάσταση κινδύνου και φόβου.

Όσο μεγαλώνουμε και ο εγκέφαλος μας γίνεται πιο σταθερός, αυτά τα τραυματικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που μπορεί να σας κάνουν υπερευαίσθητους στον κίνδυνο και δεν θα μπορείτε να ευχαριστηθείτε την καθημερινότητά σας.

Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι πιο εύπλαστος από αυτόν των ενηλίκων;

Ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Διαμορφώνεται από τις εμπειρίες. Για αυτό είναι εξαιρετικά εύπλαστος.

Ποιος είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι τραυματικές εμπειρίες αλλάζουν τον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος διαμορφώνεται από τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος. Είναι ένα βαθιά σχεσιακό τμήμα του σώματός μας.

Σε ένα υγιές αναπτυξιακό περιβάλλον, ο εγκέφαλός σας νιώθει ευχαρίστηση, δέσμευση και τάσεις εξερεύνησης. Ο εγκέφαλος είναι ανοιχτός στη μάθηση, στην επεξεργασία πληροφοριών και στο σχηματισμό φιλικών σχέσεων.

Όταν έχετε κάποιο ψυχικό τραύμα φοβάστε όσα νιώθετε, επειδή πάντα νιώθετε τρόμο ή φόβο ή αβοηθητότητα. Για αυτό καλό είναι να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας.

Αν όμως έχετε μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο για παράδειγμα, και κανείς δεν σας άγγιζε, όλα τα τμήματα του εγκεφάλου αναπτύσσονται στο ελάχιστο και όταν γίνεστε ενήλικας και βγείτε από αυτό, δεν μπορείτε να συνδεθείτε με τους άλλους ανθρώπους, δεν μπορείτε να νιώσετε τον εαυτό σας ή συναισθήματα ευχαρίστησης. Εάν έχετε μάθει μόνο τον κίνδυνο και το φόβο, ο εγκέφαλός σας μένει κολλημένος σε αυτό ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον κίνδυνο και το φόβο.

Το τραύμα επιδρά διαφορετικά στα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες;

Αυτό συμβαίνει λόγω των αναπτυξιακών θεμάτων. Αν είστε ένας ενήλικας και η ζωή σας έχει φερθεί καλά, και μετά συμβεί κάτι κακό, αυτό το τραύμα είναι ένα μικρό κομμάτι της συνολικής σας ζωής. Αλλά το τοξικό στρες στην παιδική ηλικία λόγω εγκατάλειψης ή χρόνιας βίας έχει επίμονες επιδράσεις στην ικανότητα να προσέχετε, να μαθαίνετε , να κατανοείτε τους άλλους και αυτό δημιουργεί τεράστιο χάος στις κοινωνικές σας επαφές.

Οδηγεί σε εγκληματικότητα και εξαρτήσεις, χρόνια νοσήματα , παραβατικές συμπεριφορές ή φυλάκιση, και επανάληψη του τραύματος στις επόμενες γενιές.

Υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για τα τραύματα της παιδικής ηλικίας;

Είναι δύσκολο για κάποιον να τα αντιμετωπίσει αλλά όχι αδύνατο.

Μια τεχνική που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί πλήρως είναι η νευροανάδραση όπου οι άνθρωποι μπορούν να επαναφέρουν τη δομή του εγκεφάλου τους.

Στο ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν ώστε να ανακτήσουν την αίσθηση της ασφάλειας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα είναι αποτελεσματική για τους ανθρώπους με διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Πώς βοηθά η γιόγκα;

Έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της. Οι άνθρωποι νιώθουν με ασφάλεια όλα τα συναισθήματά τους. Όταν κάποιος έχει ένα ψυχικό τραύμα φοβάται τα συναισθήματά του, επειδή αυτά συνήθως είναι τρόμος, φόβος και κίνδυνος. Με τη γιόγκα οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο σώμα τους  χωρίς να θέλουν να ξεφύγουν από αυτό.

c579

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more