Κάνε το Τεστ
τροφές για ενέργεια, τροφές που ενισχύουν την ενέργεια, τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Τροφές για Ενέργεια

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν κούραση στη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς.

Ο τύπος και η ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε παίζει ουσιαστικό ρόλο στα επίπεδα της ενέργειάς σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όλες οι τροφές μας δίνουν ενέργεια, αλλά μερικές τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειας ,σας κρατούν σε εγρήγορση και συγκεντρωμένους σε ότι κάνετε.

Υπάρχουν τροφές που αποδεδειγμένα αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Η βρώμη προκαλεί αργή πέψη και παρέχει σταδιακά ενέργεια. Ένα μπωλ βρώμης στο πρωινό σας θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες.

Λιπαρά ψάρια

Δεν αγαπούν όλοι τα ψάρια, όμως αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ενέργειας. Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA) που προστατεύουν από τα νοσήματα του καρδιαγγειακού. Μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας τις σαρδέλες, τον σολομό, τον τόνο ή το σκουμπρί.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και περιέχουν α-λινολενικό οξύ. Αν και έχουν αρκετές θερμίδες, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε καρύδια δεν παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους και έχουν συνολικά καλή υγεία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη.

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας και καλή πηγή μαγνησίου. Μία κούπα ρύζι καλύπτει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο στις γυναίκες και το 20% στους άνδρες. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου υπονομεύουν τον μεταβολισμό.

Σπανάκι

Το σπανάκι θεωρείται superfood για πολλούς λόγους. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, που βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης και αυξάνει την ψυχική και την σωματική μας αντοχή. Η τυροσίνη που υπάρχει στο σπανάκι επίσης βελτιώνει την εγρήγορση όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως οι εξετάσεις.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο είναι ουσιαστικό για την απελευθέρωση της ενέργειας. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμινών Β κάνουν το γιαούρτι μια εξαιρετική επιλογή για την διατήρηση των επιπέδων της ενέργειας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τα επίπεδα της ενέργειας

Μπορείτε να κρατήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα υψηλά με τους εξής τρόπους:

  • Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και έτοιμων φαγητών, ζάχαρης ή ενεργειακών ποτών που σας δίνουν ενέργεια στιγμιαία αλλά σας κάνουν να νιώθετε κούραση αργότερα.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα εποχής.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι. Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό.
  • Κάντε τακτική άσκηση.
  • Κοιμηθείτε καλά το βράδυ.
  • Διαχειριστείτε το άγχος.

Τα επίπεδα ενέργειας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η ψυχική σας υγεία. Αν νιώθετε συνεχώς κόπωση λόγω άγχους υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.