Κάνε το Τεστ
τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύετε, τροφές που δεν είναι υγιεινές, τροφές που δεν είναι αθώες

Τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύετε

Τροφές που δεν είναι τόσο Υγιεινές

Το γιαούρτι , η γκρανόλα, τα τσιπς λαχανικών όλα αυτά ακούγονται πολύ υγιεινά. Δυστυχώς όμως, δεν έχει σημασία πόσο υγιεινή ακούγεται μια τροφή, ειδικά όταν συνοδεύεται από λέξεις όπως βιολογικό, χωρίς γλουτένη, με καλλιέργεια βακτηρίων.

Αυτές οι λέξεις επικεντρώνονται μονάχα σε ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ όπως είναι η διατροφή. Αν και σαν όροι είναι σωστοί, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι τροφές είναι ποιοτικές και υγιεινές. Ένα μπισκότο μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς χοληστερόλη και ακόμη να έχει πολλές θερμίδες, λιπαρά και σάκχαρα.

Τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές όσο πιστεύετε

Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει κερδίσει μια θέση στην υγιεινή διατροφή καθώς είναι μία από τις λίγες τροφές που περιέχουν φυσικά υψηλή ποσότητα προβιοτικών, τα οποία είναι τα καλά βακτήρια που προστατεύουν την χλωρίδα του εντέρου. Όμως δεν είναι όλα τα γιαούρτια το ίδιο καλά, και το παγωμένο γιαούρτι δεν διαφέρει και πολύ από το παγωτό. Όχι μόνο περιέχει υψηλά ποσοστά ζάχαρης, συχνά συνοδεύεται και από ανθυγιεινές γαρνιτούρες όπως τα μπισκότα. Το γιαούρτι που περιέχει κριτσίνια, σταφίδες και φιστίκια είναι επίσης μια διατροφική παγίδα καθώς περιέχει πολλά σάκχαρα. Οι γεύσεις που προστίθενται στο γιαούρτι , ειδικά σε αυτό που προορίζεται για μικρά παιδιά έχει πρόσθετα σάκχαρα.

Επιλέξτε ένα αγνό ελληνικό γιαούρτι και μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε μόνοι σας φρέσκα φρούτα όπως τα μούρα, η μπανάνα και πολλά άλλα.

Ενεργειακές μπάρες

Οι περισσότερες μπάρες ενέργειας δεν έχουν καμία διαφορά στις θερμίδες, στα λιπαρά και στη ζάχαρη από ένα γλυκό, ειδικά αυτές που είναι καλυμμένες με σοκολάτα. Μπορεί να ακούγονται υγιεινές, με τα συστατικά τους να περιλαμβάνουν από καστανό ρύζι μέχρι πρόσθετες φυτικές ίνες, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είναι όμορφα συσκευασμένες θερμίδες.

Επιλέξτε μπάρες που έχουν απλά και γνωστά συστατικά. Μπάρες που περιέχουν μίγμα ξηρών καρπών και σπόρων και λίγο μέλι. Και αν προσπαθείτε να κόψετε τις θερμίδες, πρέπει να θυμάστε ότι η ενέργεια ισοδυναμεί με θερμίδες.

Χυμοί φρούτων και λαχανικών

Οι φρέσκοι χυμοί που βλέπετε στα καταστήματα μπορεί να περιέχουν πολλά ωφέλιμα λαχανικά αλλά αν περιέχουν πολλά φρούτα, αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ο χυμός δεν περιέχει τις φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι ένα από τα πιο θρεπτικά συστατικά, έτσι δεν θα σας κάνει να νιώθετε κορεσμό και πληρότητα.

Κατά μέσο όρο οι χυμοί και τα smoothies που αγοράζετε περιέχουν 30gr ζάχαρης , δηλαδή 7,5 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Τα smoothies είναι πολύ πιο υγιεινή επιλογή επειδή διατηρούν τις φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό.

Οργανικά, vegan, χωρίς γλουτένη σνακ

Επειδή μια τροφή είναι χωρίς γλουτένη ή οργανική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι η καλύτερη επιλογή. Στην πραγματικότητα, πολλά οργανικά σνακ χωρίς γλουτένη περιέχουν πολλές θερμίδες.

Καλό είναι αν θέλετε ένα υγιεινό σνακ να τρώτε ένα φρούτο ή ένα λαχανικό όπως τα καρότα ή τα μήλα που αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Μια χούφτα καρύδια ή ένα σκληρό αυγό είναι επίσης υγιεινές επιλογές για σνακ.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν ψάχνετε υγιεινές τροφές είναι ότι μία ή δύο υγιεινές λέξεις ή συστατικά στην ετικέτα δεν σας δίνουν την συνολική εικόνα. Είναι επίσης σημαντικό να μην δίνετε σημασία σε μια μόνο τροφή αλλά σε ολόκληρη τη διατροφή σας.