Κάνε το Τεστ
βελονισμός, κατάθλιψη, σύνδεση μυαλού σώματος, ροή ενέργειας

Βελονισμός και κατάθλιψη

Βελονισμός και Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να φανταστούν το μέλλον τους, καθώς νιώθουν απομονωμένοι και απελπισμένοι, χωρίς κίνητρο και χαρά για τη ζωή τους. Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία της κατάθλιψης καθώς ισορροπεί την ενέργεια στο σώμα. Αυτή η επούλωση στο σώμα έχει θετική επίδραση στο μυαλό. Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, ψυχοθεραπείας και ολιστικών θεραπειών όπως ο βελονισμός βοηθά τους ανθρώπους να ξανακερδίσουν τη χαρά και να θυμηθούν όσα απολάμβαναν.

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία Κινεζική τεχνική που περιλαμβάνει την είσοδο βελονών στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ώστε να ελεγχθεί η ροή της ενέργειας στο σώμα. Η ενέργεια αναφέρεται ως "τσι" και πιστεύεται ότι ταξιδεύει μέσα από δώδεκα κανάλια που αποκαλούνται μεσημβρινοί, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει ένα κύριο όργανο ή λειτουργία στο σώμα.  Κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών υπάρχουν τα βελονιστικά σημεία, στα οποία επικεντρώνεται ο βελονισμός και χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τη ροή του "τσι" μεταξύ των δώδεκα κυρίων καναλιών και έτσι να επανέλθει η ισορροπία στην ενέργεια του σώματος.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι βελόνες στη διάρκεια του βελονισμού ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές και υποδοχείς στον εγκέφαλο, περιλαμβανομένων των φυσικών υποδοχέων των οπιοειδών.

Πώς η ενέργεια του σώματος συνδέεται με την κατάθλιψη;

Παραδοσιακά στην Κινεζική ιατρική η κατάθλιψη θεραπεύεται σαν μια διαταραχή που προέρχεται από ανισορροπία στη ροή της ενέργειας. Αυτή η τεχνική στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας μέσω των βελονιστικών σημείων στο σώμα. Όταν χρησιμοποιούμε το βελονισμό για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ο θεραπευτής σχεδιάζει μοναδικά βελονιστικά σημεία για κάθε ασθενή και σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας, δημιουργεί ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Οι θεραπευτές βασίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα για να δημιουργήσουν το πλάνο με τα βελονιστικά σημεία ώστε να επανέλθει η ισορροπία και η αρμονία στο μυαλό για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη.

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το βελονισμό, σύμφωνα με μελέτες βασίζεται σε μια περιοχή που εντοπίζεται βαθιά στον εγκεφαλικό φλοιό που εμπλέκεται στη ρύθμιση της ομοιόστασης του σώματος και συνδέεται με την αντίληψη, την αυτογνωσία και τις διαπροσωπικές εμπειρίες.

Η σύνδεση μυαλού-σώματος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μυαλό και το σώμα είναι στενά συνδεδεμένα. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος έχουν υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, που προκαλούν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα. Φροντίζοντας το μυαλό μας δημιουργούμε θετικές επιδράσεις στο σώμα, και ισχύει και το αντίστροφο.

Η φαρμακευτική αγωγή, όπως τα αντικαταθλιπτικά, θεραπεύουν την κατάθλιψη αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, και ο βελονισμός επηρεάζει το σώμα , πράγμα το οποίο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στο μυαλό. Η διέγερση συγκεκριμένων βελονιστικών σημείων αποκαθιστά την ισορροπία της ενέργειας στο σώμα, με θετικές επιδράσεις στη διάθεση.

Ταυτόχρονη θεραπεία μυαλού και σώματος

Δεδομένου του μοναδικού τρόπου με τον οποίο ο βελονισμός θεραπεύει το  μυαλό, είναι μια εξαιρετική θεραπεία που μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μορφές θεραπείας όπως η ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με το βελονισμό είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία που επιτρέπει στο άτομο να αναγνωρίσει τη ρίζα της κατάθλιψης και να επουλώσει τις πληγές του.

Αν παλεύετε με την κατάθλιψη, νιώθετε κενό και απάθεια τότε μπορεί να δυσκολεύεστε να βρείτε την ελπίδα στα πράγματα γύρω σας. Παρά το σκοτάδι που σας περιβάλλει αυτή τη στιγμή, να γνωρίζετε ότι με τη σωστή θεραπεία μπορείτε να αποκαταστήσετε την ισορροπία στο μυαλό και στο σώμα σας και να ξαναβρείτε τη χαρά.