Κάνε το Τεστ
χρόνος με τον εαυτό, γιατί χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας, οφέλη χρόνου με τον εαυτό, γιατί είναι δύσκολο κάποιος να μένει μόνος του, σημασία χρόνου με τον εαυτό

Γιατί χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι μας;

Γιατί είναι σημαντικός ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας;

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την συναισθηματική και την σωματική μας υγεία. Ωστόσο, ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας παίζει κύριο ρόλο στην μας ψυχική υγεία. Όταν είμαστε μαζί με άλλους ανθρώπους νιώθουμε όμορφα αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται και άγχος. Ανησυχούμε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας για να αποφύγουμε την απόρριψη και να ταιριάζουμε με τους υπόλοιπους.

Σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε χρόνο μόνοι σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανάγκη λίγο χρόνο μόνοι σας. Κάποια από αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν:

 • Είστε ευερέθιστοι
 • Νευριάζετε εύκολα ακόμη και με μικρά πράγματα
 • Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που κάνατε με τους άλλους ανθρώπους
 • Νιώθετε να σας κατακλύζουν τα συναισθήματα
 • Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε
 • Νιώθετε άγχος όταν περνάτε χρόνο με άλλους ανθρώπους

Οφέλη του χρόνου με τον εαυτό

Οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κοινωνική απομόνωση έχει κόστος στην σωματική και στην ψυχική υγεία. Αλλά υπάρχουν πολλά οφέλη όταν περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας, καθώς βρίσκετε τις ισορροπίες σας.

Όταν έχετε χρόνο για να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας μπορείτε να κερδίσετε πολλά οφέλη που περιλαμβάνουν:

 • Προσωπική εξερεύνηση
 • Δημιουργικότητα
 • Βελτίωση των σχέσεων
 • Ενίσχυση της παραγωγικότητας
 • Ενίσχυση της συμπόνιας

Προσωπική εξερεύνηση

Όταν νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας μπορείτε να ανακαλύψετε το πραγματικό σας πάθος. Είναι ένας τρόπος να δοκιμάσετε νέα πράγματα, όσα σας ενθουσιάζουν, και να εξασκηθείτε σε νέες μεθόδους έκφρασης του εαυτού.

Όταν περνάτε χρόνο μόνοι σας αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εξερευνήσετε πράγματα χωρίς πίεση και κριτική από τους γύρω σας. Ο χρόνος με τον εαυτό σας είναι σημαντικός για την προσωπική σας εξέλιξη. Αντί να ανησυχείτε για τις ανάγκες, τα ενδιαφέρονται και τις απόψεις των άλλων, επικεντρώνεστε στον εαυτό σας.

Ενίσχυση της δημιουργικότητας

Ο χρόνος με τον εαυτό είναι μια ευκαιρία να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Χωρίς την ανάγκη να φροντίζετε ή να ενδιαφέρεστε για άλλους ανθρώπους, μπορείτε να αγνοήσετε τις εξωτερικές επιρροές και να συγκεντρωθείτε στον εσωτερικό σας κόσμο.

Η ανταλλαγή ιδεών με τους συνεργάτες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε νέες ιδέες αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι συχνά επιλύουν καλύτερα τα προβλήματά όταν δουλεύουν μόνοι τους. Ενώ η ομαδική προσπάθεια επιτυγχάνει την συναίνεση και την αποδοχή από τους άλλους, η ατομική δουλειά ενισχύει την καινοτομία χωρίς την πρόσθετη κοινωνική πίεση.

Όταν είστε μόνοι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στη δημιουργικότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να απομονώνονται σκόπιμα για να περάσουν χρόνο μόνοι τους είναι πολύ δημιουργικοί.

Βελτίωση της συγκέντρωσης και της μνήμης

Όταν δουλεύετε μαζί με άλλους ανθρώπους μπορεί να μην καταβάλλετε προσπάθεια να θυμηθείτε πληροφορίες επειδή υποθέτετε ότι οι συνεργάτες σας θα καλύψουν το κενό. Όταν δουλεύετε μόνοι σας , αυτό βοηθά να δώσετε προσοχή σε αυτό που κάνετε.

Βάζετε σε προτεραιότητα τα ενδιαφέροντα σας

Χρειάζεται χρόνος για να επικεντρωθείτε στα ενδιαφέροντά σας. Το να είστε μόνοι είναι σημαντικό κομμάτι της αυτοβελτίωσης. Σας επιτρέπει να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Όταν περιβάλλεστε συνεχώς από ανθρώπους, μπορεί να βάζετε τις ιδέες και το πάθος σας στην άκρη για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες των φίλων και της οικογένειας σας. Ο χρόνος με τον εαυτό σας δίνει την ευκαιρία να κάνετε δημιουργικές επιλογές και να επιστρατεύσετε την προσοχή σας σε αυτές χωρίς να ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι.

Βελτίωση των σχέσεων

Οι σχέσεις είναι πιο δυνατές όταν το κάθε άτομο αφιερώνει χρόνο για να φροντίσει τον εαυτό του. Ακόμη και στις φιλικές σχέσεις, μια μικρή απουσία ενδυναμώνει τις σχέσεις. Οι φιλίες και το ισχυρό κοινωνικό δίκτυο είναι σημαντικά για την ψυχική υγεία και ευεξία, αλλά ένα διάλλειμα δεν κάνει κακό και θα σας κάνει να εκτιμήσετε όσα έχετε.

Ενίσχυση της παραγωγικότητας

Η ομαδική δουλειά βελτιώνει τη συνεργασία και την καινοτομία, αλλά μπορεί να σας αποσπά. Ακόμη και αν προσπαθείτε να επικεντρωθείτε σε περισσότερα από ένα πράγματα φαίνεται ότι αυτό μειώνει την συνολική σας παραγωγικότητα. Αν δεν έχετε την πολυτέλεια να επικεντρώνεστε σε ένα μόνο project , μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας αν μείνετε συγκεντρωμένοι σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Ενίσχυση της συμπόνιας

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος με τον εαυτό στην πραγματικότητα αυξάνει την συμπόνια για τους ανθρώπους γύρω σας. Φυσικά, ο χρόνος με τον εαυτό σας δεν είναι πάντα εύκολο πράγμα, ειδικά όταν η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει το πως οι άνθρωποι περνούν χρόνο μόνοι τους. Ακόμη και αν είστε μόνοι σας, μπορεί να μην κάνετε ποτέ διάλλειμα από τους άλλους. Είστε συνεχώς συνδεδεμένοι και ανταλλάσσετε μηνύματα, γράφετε στο Twitter και τσεκάρετε το Facebook.

Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν μπορείτε να είστε απολύτως μόνοι σας, σταματήστε την διαδικτυακή επικοινωνία για σύντομο χρονικό διάστημα. Πέντε μέρες χωρίς επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ηλεκτρονικές συσκευές, βελτιώνει την έκφραση των συναισθημάτων.

Γιατί δεν είναι εύκολο κάποιος να μένει μόνος του;

Ο χρόνος με τον εαυτό αποτελεί μια πρόκληση για κάποιους ανθρώπους για πολλούς λόγους. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να μένουν μόνοι τους με τις σκέψεις τους.

Μερικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μείνουν μόνοι τους περιλαμβάνουν:

 • Δεν έχουν εμπειρία στο να μείνουν μόνοι: μερικοί άνθρωποι δεν συνηθίζουν να μένουν μόνοι με τον εαυτό τους επειδή θέλουν να έχουν συνεχώς γύρω τους ανθρώπους. Η ξαφνική απουσία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να τους δημιουργήσει συναισθήματα απομόνωσης.
 • Δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα: σε άλλες περιπτώσεις, το να είναι κάποιος μόνος του και να συγκεντρώνεται στον εσωτερικό του κόσμο μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμη και επώδυνο. Οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν επώδυνη την ενδοσκόπηση ή μπορεί να δεσμεύονται στο μηρυκασμό των σκέψεων και την ανησυχία.
 • Κοινωνικό στίγμα: το στίγμα γύρω από το να είναι κάποιος μόνος παίζει σημαντικό ρόλο στο πως οι άνθρωποι αισθάνονται για τη μοναξιά. Για εκείνους που έχουν εκτεθεί σε αρνητικές συμπεριφορές επειδή είναι μόνοι ή αυτοί που βιώνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά ή την κοινωνική απόρριψη, η μοναξιά μπορεί να είναι μια επώδυνη μορφή τιμωρίας.

Όταν οι άνθρωποι κάνουν πράγματα μόνοι τους, τα απολαμβάνουν περισσότερο από όσο θα περίμεναν. Είναι επίσης σημαντικό ότι η προσωπικότητα και οι ατομικές προτιμήσεις, παίζουν ρόλο στο πόσο χρόνο θα περνάει κανείς μόνος του.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι νιώθουν ικανοποίηση από τις κοινωνικές τους επαφές, έτσι η μοναξιά μπορεί να είναι μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς. Οι εσωστρεφείς άνθρωποι από την άλλη πλευρά, παίρνουν ενέργεια όταν είναι μόνοι.

Χρόνος με τον εαυτό και μοναξιά

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά έχει αυξηθεί δραματικά και αυτό απειλεί την ευεξία των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Οι άνθρωποι στις μέρες μας νιώθουν περισσότερη μοναξιά από ότι παλιότερα.

Οι κοινωνικές αποστάσεις λόγω της πανδημίας έχουν αυξήσει την ανησυχία για την επίπτωση και την επίδραση της μοναξιάς. Αυτή η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε χρόνια νοσήματα, και αυτό έχει καταστροφικές επιδράσεις στην σωματική και στην ψυχική υγεία. Η μοναξιά έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κοινωνικός άγχος και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και κατάθλιψης.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας δεν ισοδυναμεί με την μοναξιά. Η μοναξιά χαρακτηρίζεται από αρνητικά συναισθήματα απομόνωσης ενώ ο χρόνος με τον εαυτό χαρακτηρίζεται από ελευθερία, έμπνευση και αναζωογόνηση. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνήσετε τον εαυτό σας και να μάθετε να του αφιερώνετε το χρόνο που του αξίζει.