Κάνε το Τεστ
πως να προστατέψετε το γάμο σας, διαζύγιο, ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο, ψυχοθεραπεία για να σώσετε τη σχέση σας, ενίσχυση της σχέσης με ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ή διαζύγιο

Διαζύγιο ή Ψυχοθεραπεία: πως να προστατέψετε το γάμο σας

Πως να προστατέψετε το γάμο σας

Πολλά ζευγάρια όταν έχουν προβλήματα στη σχέση τους, πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι το διαζύγιο. Φυσικά, το τέλος μιας σχέσης ή ενός γάμου είναι επώδυνες εμπειρίες. Εξάλλου, ποιο ζευγάρι θέλει να καταλήξει στο διαζύγιο;

Η σκληρή αλήθεια για το διαζύγιο

Δυστυχώς, πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο για πολλούς λόγους. Κάθε διαζύγιο οφείλεται σε διαφορετικές αιτίες. Οι βαθιές πληγές και οι συνέπειες ενός διαζυγίου μπορεί να είναι εμφανείς όχι μόνο στη ζωή του ζευγαριού αλλά και στους ανθρώπους που είναι γύρω τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η επίδραση μπορεί να είναι σιωπηλή, αλλά σαν το τσουνάμι μπορεί να παρασύρει πολλές ζωές. Συνήθως, τα παιδιά έχουν ανεξίτηλα σημάδια μέσα τους ανεξάρτητα με την προσπάθεια που κάνουν οι γονείς την προστασία τους. Οι οικογένειες και οι φίλοι κάποια στιγμή πρέπει να επιλέξουν πλευρά. Ακόμη και στα καλύτερα διαζύγια, υπάρχουν διαφωνίες.

Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το διαζύγιο είναι δικαιολογημένο, όπως όταν οι γυναίκες δέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές και πρέπει να φύγουν από το γάμο για την ασφάλειά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το διαζύγιο είναι μια υγιής λύση.

Ο γάμος χρειάζεται πολλή προσπάθεια

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη δέσμευση, ο γάμος χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια για να μπορέσουν οι δύο σύντροφοι να τον διατηρήσουν και να τον προστατεύσουν από πράγματα που μπορεί να τον καταστρέψουν. Καθώς η αγάπη είναι θεμελιώδες στοιχείο για κάθε υγιή σχέση, ο γάμος δεν αφορά μόνο την αγάπη. Χρειάζονται συναισθηματικές δεξιότητες για να δημιουργήσουν δύο άνθρωποι μια δυνατή σχέση που θα αντέξει. Όμως δεν έχουν όλα τα ζευγάρια αυτές τις δεξιότητες. Έτσι ,δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί γάμοι, ακόμη και αυτοί που βασίζονται στην αγάπη, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τελικά καταρρέουν.

Πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι η εξέλιξη μιας σχέσης θα συμβεί από μόνη της. Δυστυχώς, αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο λόγος για τον οποίο πολλά ζευγάρια παραμένουν μέχρι και έξι χρόνια σε ένα δυστυχισμένο γάμο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, όμως η συσσώρευση  της δυσαρέσκειας οδηγεί σε προβλήματα,  ενώ υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την επίλυση των διαφωνιών. Όσο πιο γρήγορα ζητήσει κάποιος βοήθεια για τη σχέση του, τόσο το καλύτερο.

Τι συμβαίνει πριν την απόφαση του διαζυγίου;  

Το τέλος ενός γάμου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που χρειάζεται πολλή σκέψη και προσοχή. Είναι εύκολο να σκεφτεί κάποιος το διαζύγιο σαν το μόνο τρόπο για να βρει ξανά την ευτυχία. Όταν κάποιος σκέφτεται να πάρει διαζύγιο, φαντάζεται μια ζωή ελεύθερη από το άτομο που έχει γίνει θηλιά στο λαιμό του και τον κρατά μακριά από την ζωή που ονειρεύεται.

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη προσωπική απόφαση. Αν ο γάμος σας έχει προβλήματα, ίσως να σκέφτεστε ότι το διαζύγιο είναι η καλύτερη απόφαση που μπορείτε να πάρετε αυτή τη στιγμή. Όταν σε μια σχέση κυριαρχούν οι απογοητεύσεις, οι διαφωνίες, οι συγκρούσεις, και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από την έλλειψη συγχώρεσης και συμφιλίωσης, το διαζύγιο μπορεί να μοιάζει η μοναδική λύση. Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα νωρίς. Οι αποτελεσματικοί τρόποι επικοινωνίας, η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός συμβάλλουν σε μια υγιή, σταθερή και δυνατή σχέση.

Είναι λογικό και κατανοητό αν θέλετε να συζητήσετε την κατάσταση με ανθρώπους που εμπιστεύεστε, όπως με μέλη της οικογένειάς σας και καλούς φίλους. Όταν το κάνετε αυτό, περιμένετε ότι φυσικά θα είναι στο πλευρό σας. Όσο πιο πολύ μιλάτε για τα παράπονα σας, τόσο τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα πάρουν το μέρος σας. Αν θέλετε να μιλήσετε σε ένα έμπιστο άτομο όσα νιώθετε, είναι καλύτερο να επιλέξετε κάποιο άτομο που δεν θα σας κρίνει και θα κρατήσει τα μυστικά σας ασφαλή.

Συμβουλευτική γάμου

Αν έχετε προβλήματα στο γάμο σας και το διαζύγιο είναι μια σκέψη στο μυαλό σας, είναι σημαντικό να σκεφτείτε σοβαρά την απόφασή σας και το πως θα επηρεάσει εσάς και τους ανθρώπους γύρω σας. Το διαζύγιο μπορεί να μοιάζει σαν η πιο απλή λύση για τα θέματά σας αυτή τη στιγμή. Η συμβουλευτική γάμου είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική από το διαζύγιο αν θέλετε να δυναμώσετε το γάμο σας.

Ένα σύμβουλος γάμου δεν είναι μια εύκολη απόφαση για ένα ζευγάρι, ειδικά αν είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου. Για κάποιους ανθρώπους, η συμβουλευτική γάμου είναι η παραδοχή της ήττας του γάμου τους. Φυσικά, αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα αν κάνετε μια προσπάθεια να σώσετε το γάμο σας. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι κάτι που ωφελεί όλα τα ζευγάρια και τις σχέσεις , επειδή ο γάμος χρειάζεται δουλειά για να ευημερήσει. Η σκληρή δουλειά για την επιδιόρθωση μιας σχέσης αξίζει τον κόπο.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της συμβουλευτικής γάμου είναι το κίνητρο που έχουν οι δύο σύντροφοι. Μερικά ζευγάρια πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι το ίδιο με την ψυχοθεραπεία για το διαζύγιο και αυτό σημαίνει ότι έχουν παραδεχτεί την ήττα τους. Άλλα ζευγάρια δεν μπορούν να βρουν τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή. Αν ο σύντροφός σας είναι διστακτικός και δεν θέλει να κάνετε ψυχοθεραπεία, η σχέση μπορεί να βελτιωθεί από την ατομική ψυχοθεραπεία. Αν ο ένας σύντροφος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του τότε θα είναι πολύ καλύτερος στη σχέση. Και έτσι, αυτό έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά του άλλου συντρόφου.

Πώς βοηθά η ψυχοθεραπεία στο διαζύγιο;

Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν ψυχοθεραπεία αν έχουν πάρει την απόφαση για διαζύγιο. Άλλοι για να βρουν τρόπους προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα μετά το διαζύγιο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να αποκτήσει δεξιότητες ώστε να χτίσει μια νέα ζωή. Η ψυχοθεραπεία παρέχει υποστήριξη και ενθάρρυνση, και αποτελεί ένα ασφαλές περιβάλλον για να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για τα συναισθήματά του.

Όταν ένας γάμος τελειώνει, μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία και για τους δύο συντρόφους. Το διαζύγιο μπορεί να είναι πολύ απαιτητικό ψυχικά, σωματικά και οικονομικά. Για να μπορέσει κάποιος να διαχειριστεί την κατάσταση, ίσως να επιλέξει την ψυχοθεραπεία. Ένα άτομο στη διαδικασία του διαζυγίου μπορεί να νιώθει ενοχές, φόβο, άγχος, κατάθλιψη και πένθος.

Η δουλειά με ένα ψυχοθεραπευτή δίνει στόχο και ρεαλιστικές προσδοκίες. Κάθε άτομο στην ψυχοθεραπεία μπορεί να μάθει νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του διαζυγίου και να ξεπεράσει αυτό το τραυματικό γεγονός. Η αλλαγή που φέρνει ένα διαζύγιο μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη και ανάπτυξη.

Τύποι ψυχοθεραπείας για το διαζύγιο

  • Ατομική ψυχοθεραπεία: το διαζύγιο συμβάλλει σε συγκεκριμένα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος. Κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το διαζύγιο σαν προσωπική αποτυχία. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να επεξεργαστούν αυτά τα συναισθήματα και να δουν από μια νέα οπτική τα πράγματα. Οι άνθρωποι που καταλήγουν στο διαζύγιο ανακαλύπτουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους από ένα σύντροφο. Έτσι γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.
  • Ψυχοθεραπεία ζεύγους: η ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι μια καλή επιλογή για τα ζευγάρια που είναι στη φάση του διαζυγίου. Βοηθά ώστε οι σύντροφοι να χωρίσουν με υγιή και πολιτισμένο τρόπο, έτσι ώστε οι αρνητικές συνέπειες να είναι ελάχιστες.
  • Οικογενειακή ψυχοθεραπεία: η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, όταν οι γονείς τους παίρνουν διαζύγιο. Οι γονείς συχνά κατακλύζονται από τα δικά τους συναισθήματα στη διαδικασία του διαζυγίου, όμως η συναισθηματική κατάσταση των παιδιών είναι εξίσου σημαντική. Ένα διαζύγιο μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώθει σύγχυση, ενοχές, πόνο ή εγκατάλειψη. Τα παιδιά δεν είναι σίγουρα για το ποιον γονέα πρέπει να επιλέξουν. Μπορεί να ανησυχούν και για τους λόγους του διαζυγίου. Όταν οι γονείς είναι επιθετικοί μεταξύ τους, το παιδί νιώθει τρομοκρατημένο. Ένα παιδί που ακούει τους γονείς του να διαφωνούν για την επιμέλειά του μπορεί να αρχίσει να νιώθει ανεπιθύμητο. Στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία όλα τα μέλη της οικογένειας μιλούν για τα συναισθήματά τους για το διαζύγιο. Αυτό βοηθά στην προσαρμογή στις αλλαγές.

Θωράκιση του γάμου με ψυχοθεραπεία ζεύγους

Αν περιμένετε πολύ για να ζητήσετε βοήθεια, μπορεί τελικά οι πιθανότητες να μην είναι με το μέρος σας. Ίσως να νιώθετε ότι είναι ήδη αργά και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ δεν θα βοηθήσει, αλλά μόνο αν κάνετε το βήμα και προσπαθήσετε θα ξέρετε αν αξίζει. Αν σκέφτεστε το διαζύγιο, η  ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ θα προστατεύσει τη σχέση σας από μελλοντικά πρόβλημα. Ένας έμπειρος σύμβουλος γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε αν το διαζύγιο είναι η μόνη λύση.

Πριν λοιπόν φτάσετε στο γραφείο του δικηγόρου σας, και προκαλέσετε τραύματα στα παιδιά σας, πριν αφήσετε το σπίτι σας καλό είναι να επενδύσετε στην συμβουλευτική γάμου.