Κάνε το Τεστ
air fryer, φριτέζα αέρος, τι είναι το air fryer, air fryer, φριτεζα θερμου αερα, κριτικεσ, πως λειτουργεί το air fryer, πλεονεκτήματα air fryer, μειονεκτήματα air fryer, θετικά και αρνητικά του air fryer

Air fryer – Φριτέζα αέρος

Air fryer - Φριτέζα αέρος

Για όσους θέλουν να ενισχύσουν τον οργανισμό τους, σωματικά και ψυχικά, είναι ανάγκη να φροντίζουν και την διατροφή μας. Το air fryer (φριτέζα αέρος) έχει γίνει πολύ δημοφιλές το τελευταίο διάστημα, καθώς δίνει τη δυνατότητα παρασκευής νόστιμων και υγιεινών φαγητών εύκολα και γρήγορα. Το air fryer μαγειρεύει τα φαγητά με θερμό αέρα γρήγορα με ελάχιστο ή καθόλου λάδι, αλλά επίσης έχει και πολύ μικρότερο ενεργειακό κόστος συγκριτικά με τους κλασικούς φούρνους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του air fryer;

1. Ζεσταίνεται γρήγορα και μαγειρεύει το φαγητό γρήγορα

Το air fryer προθερμαίνεται και μαγειρεύει τα φαγητά σε πολύ λίγο χρόνο, συγκριτικά με τους κλασικούς φούρνους.

Τυπικά, τα περισσότερα air fryers προθερμαίνονται στους 200ο C σε πέντε λεπτά ή λιγότερο, ενώ οι φούρνοι με αέριο χρειάζονται 13 λεπτά, και οι ηλεκτρικοί φούρνοι 17-19 λεπτά για να φτάσουν στην ίδια θερμοκρασία. Αυτό το καθιστά βολικό όταν κάποιος θέλει να ετοιμάσει γρήγορα ένα φαγητό. Φυσικά, ο χρόνος προθέρμανσης εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του air fryer , αλλά κατά κανόνα όλα τα air fryer προθερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα από ότι οι φούρνοι.

2. Τα φαγητά μαγειρεύονται ομοιόμορφα

Καθώς οι φριτέζες θερμού αέρος είναι μίνι φούρνοι, η κυκλοφορία ζεστού αέρα μαγειρεύει τις τροφές από όλες τις πλευρές. Με την προϋπόθεση ότι θα γυρίσετε το φαγητό σας στο μισό χρόνο, το αποτέλεσμα θα είναι ένα τραγανό και γευστικό όπως συμβαίνει με κάθε τηγανητό φαγητό. Και αν προτιμάτε τα τραγανά φαγητά, όπως οι τηγανητές πατάτες,  τότε το air fryer θα σας λύσει τα χέρια. Επίσης, μπορείτε να ζεστάνετε ξανά τα φαγητά σας, και να έχουν πάλι τραγανή υφή.

Οι φριτέζες αέρος είναι ευέλικτες, μπορούν να μαγειρέψουν διαφορετικά φαγητά όπως το κρέας, τα θαλασσινά και τα λαχανικά. Κάποια air fryers παρέχουν τη δυνατότητα για αξεσουάρ όπως το ταψί για κέικ, το ταψί για πίτσα και φόρμες σιλικόνης για πολλές συνταγές.

3. Το μαγείρεμα απαιτεί λιγότερο λάδι

Σε αντίθεση με τις ποσότητες λαδιού που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα, το air fryer χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου λάδι. Αυτό το καθιστά ένα τρόπο μαγειρέματος χαμηλό σε λιπαρά. Στην πραγματικότητα, για πολλά τηγανητά φαγητά χρειάζονται 3 κούπες λάδι (750ml), ενώ το air fryer χρειάζεται μόνο μια κουταλιά λάδι (15ml). Σε σύγκριση με το τηγάνισμα το μαγείρεμα στο air fryer είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

Επιπλέον, εξοικονομούμε χρήματα όταν δεν χρειάζεται να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες λαδιού.

4. Είναι πιο ασφαλές στη χρήση

Τυπικά, τα air fryers είναι πολύ πιο ασφαλή στη χρήση συγκριτικά με το τηγάνι. Είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να σας πιτσιλίσει το καυτό λάδι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο σπίτι.

Επιπλέον, είναι πιο φιλικά στο χρήστη καθώς ο κάδος τους μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια από το ένα σημείο στο άλλο, χωρίς τον κίνδυνο να χυθεί παντού το λάδι. Βέβαια, πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το air fryer φτάνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για αυτό πάντα καλό είναι να περιμένετε να κρυώσει λίγο το φαγητό πριν το σερβίρετε.

5. Λιγότερα σκεύη για πλύσιμο

Συγκριτικά με το κλασικό τηγάνισμα, οι φριτέζες θερμού αέρος καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα. Επίσης, ποιος θέλει να πετάει κάθε φορά το λάδι; Ανάλογα με το μοντέλο του air fryer , όλα τα κομμάτια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων, αν και εύκολα ο κάδος μπορεί να καθαριστεί με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Για το εξωτερικό του air fryer μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα υγρό πανί για να το καθαρίσετε.

air fryer, φριτέζα αέρος, φριτεζα θερμου αερα, κριτικεσ

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του air fryer;

Εκτός όμως από τα πλεονεκτήματα και τις πολύ θετικές κριτικές, οι φριτέζες θερμού αέρος έχουν και κάποια μειονεκτήματα:

1. Δεν μπορούν να μαγειρευτούν όλα τα φαγητά στο air fryer

Αν και τα περισσότερα air fryers είναι απίστευτα ευέλικτα, υπάρχουν κάποια φαγητά που δεν μπορούν να μαγειρευτούν σε αυτά. Όχι μόνο δεν θα έχουν καλή γεύση και υφή, αλλά θα έχουν και πιθανούς κινδύνους. Για παράδειγμα, συγκεκριμένα λαχανικά όπως το ψητό  μπρόκολο που περιέχει λιγότερη υγρασία, θα ξεραθεί πολύ γρήγορα, ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να καούν εύκολα. Αντιθέτως, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες μπορούν να μαγειρευτούν τέλεια.

2. Μπορεί να παραψήσει τα φαγητά

Καθώς τα air fryers μπορούν να ζεσταθούν πολύ γρήγορα, και να διατηρήσουν αυτή τη θερμοκρασία περισσότερο, αυτό επιταχύνει την διαδικασία μαγειρέματος. Αυτό όμως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποια φαγητά να παραψηθούν ή να μην τρώγονται, ακόμη και αν έχετε ακολουθήσει τους προτεινόμενους χρόνους ψησίματος. Αν θέλετε να αποφύγετε τα στεγνά φαγητά, καταγράψτε τους χρόνους ψησίματος. Επίσης, μην αφήνετε το φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία πολύ χρόνο.

Αν ξεχάσετε να προθερμάνετε το air fryer, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα φαγητά να μην έχουν μαγειρευτεί σωστά ή να είναι άψητα. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις και τους χρόνους ώστε να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Δεν είναι ιδανικό για μεγάλες οικογένειες

Τυπικά, τα air fryers έχουν μικρότερη χωρητικότητα από τους κλασικούς φούρνους, για αυτό δεν είναι ιδανική επιλογή  για γεύματα των μεγάλων οικογενειών. Αν και τα air fryers υπάρχουν και σε μεγάλα μεγέθη, κάποια έχουν δύο καλάθια για να μαγειρεύετε δύο διαφορετικά φαγητά ταυτόχρονα, αυτό είναι επαρκές για μέχρι τέσσερα άτομα. Αν θέλετε να μαγειρεύετε υγιεινά γεύματα και έχετε μεγάλη οικογένεια, είναι λογικό να μαγειρεύετε σε έναν φούρνο. Επίσης , συμφέρει ενεργειακά και οικονομικά να μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες σε έναν κλασικό φούρνο. Παρά να χρησιμοποιείτε το air fryer πολλές φορές.

4. Μπορεί να γεμίσετε υπερβολικά το air fryer

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το air fryer είναι ότι το παραγεμίζουν. Καθώς τα περισσότερα air fryers έχουν βαθύ καλάθι, είναι δελεαστικό να το γεμίζει κάποιος μέχρι πάνω, και να υποθέτει ότι έτσι κερδίζει χρόνο. Ωστόσο, όταν παραγεμίζετε το air fryer αυτό μπλοκάρει τη ροή αέρα και το φαγητό δεν ψήνεται σωστά. Αυτό έχει ως συνέπεια το φαγητό να είναι παραμαγειρεμένο ή να μην είναι τραγανό.

5. Καταλαμβάνει χώρο στην κουζίνα

Τα περισσότερα air fryers είναι ογκώδεις συσκευές, που χρειάζονται χώρο στην κουζίνα. Επιπλέον, τα air fryers χρειάζονται επαρκή χώρο για να λειτουργούν σωστά όσο μαγειρεύουν. Αν κάποιος έχει μια μικρή κουζίνα ή περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, τότε θα σκεφτεί διπλά να αγοράσει ένα.

Το αν θα αγοράσει κάποιος air fryer εξαρτάται απόλυτα από τις ανάγκες του. Πόσες φορές θα το χρησιμοποιεί; Έχει μεγάλη οικογένεια; Πόσο χώρο διαθέτει; Αν και τα μικρά air fryers είναι μια καλή λύση για όσους δεν έχουν χώρο και θέλουν να μαγειρεύουν γρήγορα, για όσους έχουν χώρο καλό είναι να επενδύουν σε air fryers με μεγαλύτερη χωρητικότητα για να εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια.

Υγιεινή διατροφή και ενίσχυση του οργανισμού 

Το air fryer έγινε πολύ δημοφιλές τους τελευταίους μήνες επειδή δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να μαγειρεύει εύκολα, γρήγορα και υγιεινά.

Για μια καλύτερη υγεία χρειάζεται να καταναλώνουμε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και να αντιμετωπίζουμε το στρες της καθημερινότητας με φυσικές λύσεις όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.