Κάνε το Τεστ
αθηρωματικός δείκτης, αρτηριοσκλήρυνση. αθηροσκλήρωση, χοληστερόλη και αθηρωματικός δείκτης, τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης, υπολογισμός αθηρωματικού δείκτη, σημασία αθηρωματικού δείκτη

Αθηρωματικός δείκτης

Αθηρωματικός Δείκτης

Ο αθηρωματικός δείκτης υπολογίζεται από την διαίρεση της ολικής χοληστερόλης με την HDL χοληστερόλη. Αν για παράδειγμα η ολική σας χοληστερόλη είναι 180 και η HDL χοληστερόλη είναι 82, ο αθηρωματικός δείκτης είναι 2.2. Καλό είναι ο αθηρωματικός δείκτης να είναι κάτω από 5, με την ιδανική αναλογία να είναι 3.5.

Δύο άνθρωποι με την ίδια ολική χοληστερόλη μπορεί να έχουν διαφορετικό αθηρωματικό δείκτη. Ο αθηρωματικός δείκτης υποδεικνύει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Αν η ολική σας χοληστερόλη είναι 200 και η HDL χοληστερόλη είναι 60, ο αθηρωματικός δείκτης είναι 3.3. Ωστόσο, αν η HDL χοληστερόλη είναι 35, τότε ο αθηρωματικός δείκτης είναι 5.7. Αυτή η τιμή υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο.

Η αρτηριοσκλήρυνση παρατηρείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα (αρτηρίες) χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται άκαμπτα, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στα όργανα και στους ιστούς. Οι υγιείς αρτηρίες είναι ευέλικτες και ελαστικές, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα τοιχώματα των αρτηριών σκληραίνουν, και αυτή η κατάσταση αποκαλείται αρτηριοσκλήρυνση.

Τι είναι η αθηροσκλήρωση;

Η αθηροσκλήρωση είναι ένας ειδικός τύπος αρτηριοσκλήρυνσης. Η αθηροσκλήρωση είναι η συσσώρευση λίπους, χοληστερόλης και άλλων ενώσεων του μεταβολισμού που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Από όλες αυτές τις ενώσεις σχηματίζονται οι αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες οδηγούν στη στένωση των αρτηριών, μπλοκάροντας τη ροή του αίματος. Αυτές οι πλάκες μπορεί να σπάσουν και να οδηγήσουν στο σχηματισμό θρόμβου. Με τον αναφερόμαστε στις βλάβες μεγάλων αρτηριών ή μεσαίου μεγέθους αρτηριών από την ύπαρξη LDL χοληστερόλης στα τοιχώματά τους.

Αν και η αθηροσκλήρωση συχνά θεωρείται νόσημα του καρδιαγγειακού, μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες σε όλο το σώμα. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αθηροσκλήρωση και νοσήματα

Όταν σχηματίζονται οι αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες, μειώνεται η διάμετρος των αρτηριών και των αγγείων και προκαλούνται στενώσεις, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να μειώνεται ή να σταματάει εντελώς, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως:

  • Εμφάνιση καρδιακών εμφραγμάτων ή ισχαιμικών εγκεφαλικών.
  • Στεφανιαία νόσο (πλάκες στις αρτηρίες της καρδιάς)
  • Στηθάγχη (πόνος στο στήθος από τη μειωμένη ροή του αίματος στην καρδιά)
  • Καρωτιδική νόσο (πλάκες στις καρωτιδικές αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο)
  • Περιφερική αρτηριακή νόσο (πλάκες στις αρτηρίες των άκρων, ειδικά στα πόδια)
  • Χρόνια νεφρική νόσο

Αθηροσκλήρωση και χοληστερόλη

Τα επίπεδα της χοληστερόλης παίζουν κύριο ρόλο στην αθηροσκλήρωση. Είναι σημαντικό να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις και να ελέγχετε τα επίπεδα της χοληστερόλης:

  • την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή καλή χοληστερόλη
  • την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή κακή χοληστερόλη
  • τα τριγλυκερίδια

Γιατί ο αθηρωματικός δείκτης είναι τόσο σημαντικός;

Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι σημαντικός για την πρόβλεψη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η αναλογία ολικής χοληστερόλης/HDL χοληστερόλης και LDL/HDL χοληστερόλης σχετίζεται με τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και είναι πολύ ισχυροί δείκτες.

Η συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης είναι ο κύριος δείκτης για τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο κύριος στόχος της θεραπείας. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αναλογία ολικής χοληστερόλης/HDL χοληστερόλης και LDL/HDL χοληστερόλης έχουν ισχυρότερη προβλεπτική αξία από τις μεμονωμένες παραμέτρους.