Κάνε το Τεστ
έφηβοι, πως οι έφηβοι θα βρουν το σκοπό της ζωής τους, πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν το σκοπό της ζωής τους, ευτυχία και έφηβοι, γονείς και έφηβοι, πως οι έφηβοι μπορούν να ανακαλύψουν τι θέλουν, πως οι έφηβοι μπορούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους

Ευτυχία, στόχοι και έφηβοι

Ευτυχία, στόχοι και έφηβοι

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στον σκοπό που έχουν στη ζωή τους οι έφηβοι. Ποια είναι όμως τα πράγματα που δίνουν νόημα στη ζωή των νέων; Πώς ανακαλύπτουν το σκοπό της ζωής τους;

Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι όταν υπάρχει ένας σκοπός στη ζωή, αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Συνδέεται με την σωματική υγεία, τον καλύτερο ύπνο, τον λιγότερο πόνο και την μακροζωία. Όσον αφορά την ψυχική υγεία, ενισχύει την ελπίδα, τη χαρά και την ικανοποίηση από τη ζωή. Όμως, οι έφηβοι δεν έχουν εμπειρίες. Μόνο 1 στα 5 παιδιά στο λύκειο και 1 στα 3 στο πανεπιστήμιο έχουν ήδη ανακαλύψει το σκοπό της ζωής τους.

Τι είναι ο σκοπός της ζωής; Πώς μπορούν να τον ανακαλύψουν οι έφηβοι;

Ο σκοπός της ζωής έχει τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά, την αφοσιωμένη δέσμευση, την προσωπική σημασία, τους στόχους, και ένα όραμα μεγαλύτερο από τον εαυτό. Η ανάπτυξη του σκοπού είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της προσωπικής ταυτότητας. Έτσι, το ταξίδι για την ανακάλυψη του σκοπού είναι σημαντικό να γίνει στα χρόνια της εφηβείας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που έχουν βρει το σκοπό της ζωής τους είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή. Η αίσθηση του σκοπού στους νέους ενήλικες έχει σχέση με την καλύτερη σωματική υγεία.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι συχνά στους ανθρώπους που έχουν ανακαλύψει το σκοπό της ζωής τους:

  1. Μεγάλα και μακρινά ταξίδια
  2. Επαφή με καλλιεργημένους ανθρώπους (γονείς, δασκάλους, μέντορες), πλούσιους σε γνώση και εμπειρίες
  3. Πολύς χρόνος στη φύση
  4. Συμμετοχή σε ουσιαστικά έργα κοινωνικής προσφοράς
  5. Καθιέρωση μιας πρακτικής στοχασμού

Κάθε μία από τις παραπάνω εμπειρίες έχουν σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην ανακάλυψη του σκοπού της ζωής. Κάθε μια από αυτές τις εμπειρίες μπορεί να είναι ένα σημαντικό γεγονός της ζωής. Ένα ταξίδι σε μια μακρινή χώρα με φιλανθρωπικό σκοπό επικεντρώνεται στην προσφορά ουσιαστικής βοήθειας στους άλλους. Ένα μοναχικό ταξίδι σίγουρα δίνει σε έναν άνθρωπο το χώρο που χρειάζεται και την ευκαιρία να βρει το σκοπό του.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η τεχνολογία. Όλα αυτά τα ταξίδια δίνουν στους νέους ανθρώπους την δυνατότητα να κάνουν ένα διάλλειμα από τη συνεχή χρήση της τεχνολογίας. Αυτό από μόνο του είναι μια πανίσχυρη δύναμη που βοηθά τους νέους ανθρώπους να συνδεθούν ξανά με τον εαυτό τους και να εστιάσουν στην πραγματική ανθρώπινη επαφή.

Διαμόρφωση του σκοπού από τους εφήβους 

Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο σκοπό και στη συνέχεια γίνονται ειδικοί σε αυτόν. Εκτίθενται σε κάτι νέο που τους βοηθά να αναπτύξουν τη δική τους αίσθηση του σκοπού. Οι περισσότερες εμπειρίες οδηγούν στην ανάπτυξη του σκοπού, και όχι το αντίστροφο. Αυτό εξηγεί γιατί οι εμπειρίες του καλοκαιριού στους νέους ανθρώπους τους δίνουν τη δυνατότητα να δούνε τον κόσμο με άλλη ματιά. Αν οι νέοι άνθρωποι εκτίθενται σε καταστάσεις στις ηλικίες 15-19 ετών, που βοηθούν στην ανακάλυψη του σκοπού, σίγουρα θα βρουν το δικό τους σκοπό μέχρι το τέλος της εφηβείας, και έτσι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακαλύψουν την δική τους αίσθηση του σκοπού.

ευτυχία, στόχοι, έφηβοι, εφηβεια

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν το σκοπό της ζωής τους;

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σκοπός της ζωής είναι ωφέλιμος αλλά σπάνιος για τους έφηβους και τους νέους ενήλικες. Φυσικά, υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις για τους γονείς που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τον δικό τους σκοπό στη ζωή.

1. Συζητήστε με τα παιδιά σας

Το έφηβο παιδί σας, σας έχει μιλήσει ποτέ για όσα δίνουν νόημα στη ζωή του; Έχετε προσπαθήσει ποτέ ως γονείς να εξηγήσετε στα παιδιά σας ότι το μεγάλωμα τους σας έδωσε νόημα ή το πώς η δουλειά έχει θετική επίδραση στη ζωή των άλλων; Σπάνια μοιραζόμαστε στοιχεία που αφορούν το δικό μας σκοπό στη ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν οι γονείς. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο εισάγουν τους εφήβους στην έννοια του σκοπού. Αλλά επίσης τους βοηθούν να αρχίσουν να σκέφτονται πράγματα που αφορούν το δικό τους σκοπό.

2. Επικεντρωθείτε στις δυνατότητες και στις αξίες των νέων

Μπορείτε να βοηθήσετε τους νέους να αναγνωρίσουν τις δυνάμεις τους και να σκεφτούν τις αξίες τους. Ο σκοπός προκύπτει όταν οι νέοι χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να επιφέρουν προσωπικές ουσιαστικές αλλαγές που έχουν επίδραση στον ευρύτερο κόσμο. Για παράδειγμα, ένα νέο άτομο που φροντίζει για το περιβάλλον και είναι εξίσου καλός συγγραφέας μπορεί να βρει το σκοπό της ζωής του στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον μέσω της δημοσιογραφίας.

3. Καλλιεργήστε την ευγνωμοσύνη

Μπορεί να μοιάζει παράλογο να βρείτε ένα σκοπό μέσω της καλλιέργειας της ευγνωμοσύνης, αλλά σίγουρα αυτός ο τρόπος έχει αποτέλεσμα. Βοηθήστε τους νέους ανθρώπους να αναγνωρίσουν όλα τα όμορφα πράγματα που έχουν στη ζωή τους και τους ανθρώπους, και έτσι θα βάλετε τους νέους σε μια διαδικασία σκέψης. Κάθε βράδυ μπορείτε να μοιράζεστε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη.

4. Ενθαρρύνετε τους νέους να ζητούν βοήθεια από φίλους και μέλη της οικογένειας

Οι νέοι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο σκοπός της ζωής τους, αλλά οι ενήλικες στο περιβάλλον τους γνωρίζουν πολλά περισσότερα. Ενθαρρύνετε τους νέους να στέλνουν email ή να κάνουν συζητήσεις με τους ενήλικες που γνωρίζουν καλά και να κάνουν ερωτήσεις ώστε να αυξήσουν την αυτογνωσία τους και τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, όπως:

  1. Σε τι νομίζεις ότι είμαι αρκετά καλός; Ποια είναι τα ταλέντα μου, τα δυνατά μου σημεία;
  2. Ποια είναι τα αδύνατά μου σημεία, που θα μπορούσα να βελτιωθώ;
  3. Τι πιστεύεις ότι απολαμβάνω να κάνω;
  4. Πώς πιστεύεις ότι μου ταιριάζει να αφήσω το σημάδι μου στον κόσμο;.

Οι απαντήσεις που θα λάβουν οι νέοι μπορεί να τους ανοίξουν τα μάτια. Οι περισσότεροι νέοι μαθαίνουν για το σκοπό της ζωής τους όταν ακούνε τους άλλους να μιλάνε για αυτό.

5. Επικεντρωθείτε στο μακρινό μέλλον

Οι περισσότερες συζητήσεις με τους εφήβους επικεντρώνονται στο εδώ και στο τώρα. Οι πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι γονείς στα έφηβα παιδιά τους είναι, "Τελείωσες τις εργασίες σου; Είσαι έτοιμος για τις εξετάσεις; Σε ποιο πανεπιστήμιο θέλεις να πας;" Όμως , καλό είναι να ανοίγετε αυτές τις συζητήσεις και να εστιάζετε στη μεγαλύτερη εικόνα. Ζητήστε από τα παιδιά σας να φανταστούν ότι έχουν πετύχει όσα έλπιζαν και τώρα είναι στην ηλικία των 40 ετών, τι κάνουν; Ποιοι θέλουν να είναι στη ζωή τους; Τι είναι σημαντικό για αυτά; Γιατί;

Αυτός ο πιο μακροπρόθεσμος τρόπος σκέψης βοηθά τους νέους να επικεντρωθούν σε όσα επιθυμούν στη ζωή τους. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο σκοπός της ζωής συχνά κρύβεται πίσω από τα γιατί.

Ανακάλυψη του εαυτού

Η εφηβεία είναι η στιγμή για να εξερευνήσει κάποιος τον εσωτερικό του εαυτό αλλά και τον κόσμο γύρω του. Κάθε έφηβος είναι ανάγκη να κάνει νέες δραστηριότητες και να έχει νέες εμπειρίες. Οι έφηβοι συνεχώς αναζητούν νέες εμπειρίες. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι άνθρωποι δοκιμάζουν πράγματα, βλέπουν τι τους αρέσει και αποφασίζουν αν θα το κάνουν κομμάτι της ζωής τους. Δυστυχώς, πολλοί νέοι άνθρωποι στις μέρες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν νέα πράγματα, καθώς ασχολούνται μονάχα με τα επιτεύγματα και δεν δοκιμάζουν πράγματα από φόβο.

Καλό είναι σε όλα τα σχολεία να υπάρχει η δυνατότητα οι μαθητές να έχουν χρόνο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Να βρουν τι τους αρέσει και να καλλιεργούν τα ταλέντα τους. Για πολλά παιδιά το σχολείο δεν έχει καμία ουσία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μέρες μας δεν είναι το άγχος, αλλά η έλλειψη ουσίας. Χωρίς νόημα και σκοπό στη ζωή οι μαθητές δεν θα μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους, δεν θα έχουν ενδιαφέρον για το σχολείο και θα συνεχίσουν τα μαθήματα χωρίς κανένα ενθουσιασμό.

Για να μπορέσει να βρει κάποιος το σκοπό της ζωής του πρέπει να ξεκινήσει με τα βασικά. Δηλαδή με τα γιατί. "Γιατί κάνω αυτά τα μαθήματα; Γιατί συνεχίζω το σχολείο; Γιατί μελετώ άλγεβρα;" Όμως, υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα όπως, "Τι θέλω στη ζωή μου; Τι αποζητώ πραγματικά; Και για πιο λόγο;" Είναι τα χρήματα, η κοινωνική αναγνώριση, η προσφορά, κάτι άλλο;

Η σωστή εκπαίδευση για τους εφήβους ξεκινά με αυτά τα "γιατί" και έτσι μπορούν οι νέοι να αναπτύξουν την δική τους ταυτότητα, την αίσθηση του σκοπού και να κατανοήσουν τον κόσμο και τη θέση τους σε αυτόν.

Εξερεύνηση του εαυτού 

Σίγουρα η εφηβεία είναι μια πρόκληση για τα παιδιά και τους γονείς. Πολλά παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν στη ζωή τους και οι γονείς νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα βοηθήσουν. Ωστόσο, δεν χρειάζεται πανικός. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και του LIFE COACHING οι γονείς μπορούν να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανακαλύψουν το σκοπό της ζωής τους, ώστε να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή.