Κάνε το Τεστ
συγνώμη, ειλικρινής συγνώμη, σημασία ειλικρινούς συγνώμη, πως να ζητήσετε ειλικρινή συγνώμη

Ειλικρινής συγνώμη

Ειλικρινής Συγνώμη

Η ειλικρινής συγνώμη βοηθά να χτίσετε ξανά τις σχέσεις με ανθρώπους που έχετε πληγώσει. Μπορεί να είναι συνεργάτες σας, φίλοι σας ή μέλη της οικογένειάς σας.

Όταν παραδέχεστε το λάθος σας, μπορείτε να ανοίξετε ένα διάλογο με το άλλο άτομο. Με αυτό τον τρόπο, αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις πράξεις σας. Και το άλλο άτομο μπορεί να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του, να αποκατασταθεί η αξιοπρέπειά του και να μην κατηγορεί τον εαυτό του για ότι συνέβη.

Η συγνώμη είναι μια δήλωση που περιλαμβάνει δύο συστατικά κλειδιά:

  • Δείχνει ότι έχετε μετανιώσει για τις πράξεις σας.
  • Κατανοείτε ότι οι πράξεις σας έχουν πληγώσει κάποιον άλλο.

Η συγνώμη βοηθά να συμπεριφερθείτε καλύτερα στο μέλλον, να διατηρήσετε τον αυτοσεβασμό σας και να ανακτήσετε την ακεραιότητά σας στα μάτια των άλλων.

Η συγνώμη σας μπορεί να μην γίνει αμέσως αποδεκτή αλλά θα νιώθετε ανακούφιση επειδή κάνατε το σωστό και προσπαθήσατε να διορθώσετε το λάθος σας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η συγνώμη;

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πουν συγνώμη. Χρειάζεται κουράγιο για να ζητήσει κάποιος συγνώμη. Γίνεται ευάλωτος, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στην επίθεση. Μερικοί άνθρωποι παλεύουν να δείξουν τόσο θάρρος.  Ή μπορεί κάποιος να ντρέπεται για τις πράξεις του που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το άλλο άτομο.

Μπορεί να νιώθετε πίεση όταν ζητάτε συγνώμη για κάτι που είπατε ή κάνατε. Καθώς η άδικη κριτική μπορεί να υπάρξει, είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί το άλλο άτομο νιώθει προσβεβλημένο.

Πώς να ζητήσετε ειλικρινή συγνώμη;

Μιλήστε με ειλικρίνεια  

Μερικές φορές η άδεια να ζητήσετε συγνώμη είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.  Όταν σας δώσουν την άδεια (και θα το κάνουν, επειδή θέλουν πολύ να ακούσουν όσα έχετε να πείτε), μιλήστε με λεπτομέρειες για όλα όσα ζητάτε συγνώμη. Οι άνθρωποι που προσβάλλατε έχουν ανάγκη να ακούσουν από εσάς τι κάνατε ώστε να κατανοήσουν γιατί νιώθουν έτσι.

Κατανοήστε ότι πληγώσατε το άλλο άτομο

Πείτε στο άτομο που έχετε πληγώσει ότι έχετε μετανιώσει για ότι κάνατε, ότι γνωρίζετε ότι ήταν λάθος και ότι τα συναισθήματά του έχουν αξία. Εκφράστε ότι θα θέλατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να αλλάξετε όσα είπατε ή κάνατε.

Προσπαθήστε να διορθώσετε την κατάσταση

Μερικές φορές , δεν είναι εφικτό να διορθώσετε μια κατάσταση. Όταν είναι εφικτό, κάντε ότι μπορείτε για να διορθώσετε τα πράγματα.

Ζητήστε συγχώρεση

Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε από το άλλο άτομο να σας συγχωρέσει για όλο τον πόνο που του προκαλέσατε. Μην περιμένετε όμως άμεσα την απάντηση. Επειδή ζητάτε την συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ο άλλος είναι διατεθειμένος να σας τη δώσει.

Προχωρήστε

Αν η συγνώμη σας γίνει αποδεκτή , σημαίνει ότι δεν κρατάτε κακία μεταξύ σας και συνεχίζετε τη σχέση, αφού έχετε μάθει από τα λάθη σας.

Μια ειλικρινής συγνώμη είναι απαραίτητη αν θέλετε να επιδιορθώσετε τη σχέση σας.  Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει η σχέση στο σημείο που ήταν πριν, αλλά μπορεί να είναι καλύτερη από πριν. Η πρόθεσή σας είναι η σχέση σας να γίνει πιο βαθιά, με σεβασμό, αρμονία και φροντίδα για τον άλλο.