Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, αρνητικές επιπτώσεις της μη θεραπευμένης κατάθλιψης

Η χρόνια κατάθλιψη θεραπεύεται. Υπάρχει ελπίδα!

Χρόνια κατάθλιψη και θεραπεία

Αν η κατάθλιψη δεν θεραπευτεί μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις, που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής σας. Για κάποιους ανθρώπους, αναλόγως το στάδιο της κατάθλιψης ακόμη και το να σηκωθούν από το κρεβάτι είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Ευτυχώς, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Ζητώντας βοήθεια από έναν εξειδικευμένο ψυχίατρο και ακολουθώντας ένα ολιστικό πλάνο θεραπείας, μπορείτε να προλάβετε αυτές τις επιπτώσεις:

Επιπτώσεις κατάθλιψης:

1. Δυσλειτουργία στην καθημερινότητα. Η κατάθλιψη επηρεάζει ένα άνθρωπο σε πολλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του, όσον αφορά ακόμα και τις απλές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την αυτοφροντίδα (καθαριότητα). Οδηγεί σε κλινοφιλία (ο άνθρωπος δεν έχει διάθεση/όρεξη να σηκωθεί από το κρεβάτι), κοινωνική απομόνωση.

2. Ανηδονία. Για έναν άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη, τίποτα δεν προσφέρει χαρά (ανηδονία). Δραστηριότητες που πριν ήταν ευχάριστες, πλέον είναι σαν να μην έχουν νόημα.

3. Χαμηλή απόδοση στην εργασία. Η κατάθλιψη που δεν θεραπεύεται μπορεί να δυσκολεύει το άτομο να αποδόσει στην εργασία του και να ολοκληρώνει τις εργασίες του. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάθλιψη δυσκολεύει την ικανότητα συγκέντρωσης, της μνήμης και την λήψη αποφάσεων. Είναι σημαντικό να ζητήσει κάποιος βοήθεια πριν τα συμπτώματα χειροτερεύσουν και επηρεάζουν την απόδοση στην εργασία και άλλες πτυχές της καθημερινότητας.

4. Προβλήματα στις σχέσεις. Σκεφτείτε πως οι σχέσεις σας επηρεάζονται όταν είστε αγχωμένοι. Ίσως να ξεσπάτε στους αγαπημένους σας, να σταματάτε να πηγαίνετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή απλά να θέλετε να είστε μόνοι. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί με την κατάθλιψη όταν δεν θεραπεύεται – εκτός του ότι είναι χειρότερο, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη εξαντλεί τους ανθρώπους συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά, έτσι είναι δύσκολο να είστε εκεί για τους φίλους και την οικογένεια.

5. Προβλήματα υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να γίνει ένας ανθυγιεινός κύκλος ζωής. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρειάζεται να προσέχουν τον εαυτό τους για να αισθανθούν καλύτερα, αλλά εξαιτίας των συμπτωμάτων, έχουν αϋπνία και δεν μπορούν να κοιμηθούν (ή αντίθετα ορισμένες φορές, κοιμούνται πολύ, υπερυπνία), δεν θέλουν να φάνε και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για άσκηση. Επειδή δεν μπορούν ή είναι απρόθυμοι να κάνουν αυτά τα πράγματα, η κατάθλιψη χειροτερεύει και η υγεία υποφέρει. Όταν δεν προσέχουμε τον εαυτό μας μπορεί να γίνουμε επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή να χειροτερεύσουμε νόσους που ήδη έχουμε.

6. Εθισμός. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης σπάνια φεύγουν χωρίς θεραπεία – στην πραγματικότητα τείνουν να γίνονται χειρότερα. Συχνά, για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, οι άνθρωποι στρέφονται στην αυτοθεραπεία με εξαρτησιογόνες ουσίες. Η αλήθεια είναι ότι οι εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, ψυχεδελικά, χασίς/κάνναβη) και το αλκοόλ όχι μόνο χειροτερεύουν τα συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να αυξάνουν τις πιθανότητες εθισμού σε αυτές. Ο συνδυασμός ουσιών και αλκοόλ με την κατάθλιψη είναι ένα επικίνδυνο μίγμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτοκτονία και να χειροτερεύσει την κατάθλιψη.

7. Απερίσκεπτη συμπεριφορά. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται απελπισία, θυμό και θλίψη για τον εαυτό τους, είναι λιγότερο πιθανό να φροντίσουν τον εαυτό τους και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Τα άτομα με κατάθλιψη ίσως να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, με πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις (π.χ. να οδηγούν μεθυσμένοι, να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις κα).

8. Αυτοτραυματισμός. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη είναι ο αυτοτραυματισμός ή προκαλώντας πόνο στον εαυτό τους με μεθόδους όπως το κόψιμο ή το κάψιμο. Καθώς μερικοί άνθρωποι δεν σκοπεύουν να τραυματιστούν επίτηδες, μπορεί να συμβούν σοβαρά ή απειλητικά για την ζωή τραύματα με αποτέλεσμα τον θάνατο.

9. Αυτοκτονία. Οι σκέψεις για το θάνατο και την αυτοκτονία είναι συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν η κατάθλιψη παραμείνει αθεράπευτη, αυτές οι σκέψεις μπορεί να χειροτερεύσουν. Μερικές φορές, εσείς η κάποιος φίλος σας ίσως να αισθάνεστε ότι η αυτοκτονία είναι η μόνη διέξοδος, ο μοναδικός τρόπος για να δραπετεύσετε από τον πόνο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για την μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, με τους οποίους μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα. Θυμηθείτε, αυτά τα φοβερά συναισθήματα και οι σκέψεις δεν είναι μόνιμα και θα περάσουν. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει τάσεις αυτοκτονίας, ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα επείγοντα περιστατικά ή τον γιατρό σας για άμεση βοήθεια.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας το ειδικό ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.

Οι ειδικοί ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ μπορούν να σας βοηθήσουν με διαφόρους τρόπους, αναλόγως της βαρύτητας της κατάθλιψης, είτε με ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, είτε με φαρμακευτική αγωγή (ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ) ή συνδυασμό αυτών. Θυμηθείτε, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και όλες αυτές οι επικίνδυνες συνέπειες της μη-θεραπευμένης κατάθλιψης μπορούν να αποφευχθούν.