Όταν η Κατάθλιψη δεν Θεραπεύεται μπορεί να έχει Σοβαρές Επιπτώσεις

κατάθλιψη, αρνητικές επιπτώσεις της μη θεραπευμένης κατάθλιψης

Αν η κατάθλιψη δεν θεραπευτεί μπορεί να έχει σοβαρές – και πολλές φορές μακροχρόνιες – επιπτώσεις που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής σας. Ευτυχώς, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη. Ζητώντας βοήθεια από έναν ειδικό ψυχίατρο και ακολουθώντας ένα πλάνο θεραπείας, μπορείτε να προλάβετε αυτές τις επιπλοκές.

Αυτοκτονία. Οι σκέψεις για το θάνατο και την αυτοκτονία είναι συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν η κατάθλιψη παραμείνει αθεράπευτη, αυτές οι σκέψεις μπορεί να χειροτερεύσουν. Μερικές φορές, εσείς η κάποιος φίλος σας ίσως να αισθάνεστε ότι η αυτοκτονία είναι η μόνη διέξοδος, ο μοναδικός τρόπος για να δραπετεύσετε από τον πόνο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για την μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, με τους οποίους μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα. Θυμηθείτε, αυτά τα φοβερά συναισθήματα και οι σκέψεις δεν είναι μόνιμα και θα περάσουν. Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει τάσεις αυτοκτονίας, ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα επείγοντα περιστατικά ή τον γιατρό σας για άμεση βοήθεια.

Εθισμός. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης σπάνια φεύγουν χωρίς θεραπεία – στην πραγματικότητα τείνουν να γίνονται χειρότερα. Συχνά, για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, οι άνθρωποι στρέφονται στην αυτοθεραπεία με εξαρτησιογόνες ουσίες. Η αλήθεια είναι ότι οι εξαρτησιογόνες ουσίες (ναρκωτικά, χασίς/κάνναβη) και το αλκοόλ όχι μόνο χειροτερεύουν τα συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να αυξάνουν τις πιθανότητες εθισμού σε αυτές. Ο συνδυασμός ουσιών και αλκοόλ με την κατάθλιψη είναι ένα επικίνδυνο μίγμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αυτοκτονία και να χειροτερεύσει την κατάθλιψη.

Αυτοτραυματισμός. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη είναι ο αυτοτραυματισμός ή προκαλώντας πόνο στον εαυτό τους με μεθόδους όπως το κόψιμο ή το κάψιμο. Καθώς μερικοί άνθρωποι δεν σκοπεύουν να τραυματιστούν επίτηδες, μπορεί να συμβούν σοβαρά ή απειλητικά για την ζωή τραύματα με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Απερίσκεπτη συμπεριφορά. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται απελπισία, θυμό και θλίψη για τον εαυτό τους, είναι λιγότερο πιθανό να φροντίσουν τον εαυτό τους και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους. Τα άτομα με κατάθλιψη ίσως να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, με πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις (π.χ. να οδηγούν μεθυσμένοι, να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις κα).

Χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Η κατάθλιψη που δεν θεραπεύεται μπορεί να δυσκολεύει το άτομο να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και να ολοκληρώνει τις εργασίες του. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάθλιψη δυσκολεύει την ικανότητα συγκέντρωσης, της μνήμης και της λήψης αποφάσεων. Για κάποιους ανθρώπους, ακόμη και το να σηκωθούν από το κρεβάτι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Για αυτό είναι σημαντικό να ζητήσει κάποιος βοήθεια πριν τα συμπτώματα χειροτερεύσουν και επηρεάζουν την απόδοση στο σχολείο και άλλες πτυχές της καθημερινότητας.

Προβλήματα στις σχέσεις. Σκεφτείτε πως οι σχέσεις σας επηρεάζονται όταν είστε αγχωμένοι. Ίσως να ξεσπάτε στους αγαπημένους σας, να σταματάτε να πηγαίνετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή απλά να θέλετε να είστε μόνοι. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί με την κατάθλιψη όταν δεν θεραπεύεται – εκτός του ότι είναι χειρότερο, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Η κατάθλιψη εξαντλεί τους ανθρώπους συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά, έτσι είναι δύσκολο να είστε εκεί για τους φίλους και την οικογένεια.

Προβλήματα υγείας. Η κατάθλιψη μπορεί να γίνει ένας ανθυγιεινός κύκλος ζωής. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη χρειάζεται να προσέχουν τον εαυτό τους για να αισθανθούν καλύτερα, αλλά εξαιτίας των συμπτωμάτων, έχουν αϋπνία και δεν μπορούν να κοιμηθούν(ή αντίθετα ορισμένες φορές, κοιμούνται πολύ), δεν θέλουν να φάνε και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για άσκηση. Επειδή δεν μπορούν ή είναι απρόθυμοι να κάνουν αυτά τα πράγματα, η κατάθλιψη χειροτερεύει και η υγεία υποφέρει. Όταν δεν προσέχουμε τον εαυτό μας μπορεί να γίνουμε επιρρεπείς σε άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή να χειροτερεύσουμε νόσους που ήδη έχουμε.

Θεραπεία της κατάθλιψης

Οι ειδικοί ψυχίατροι μπορούν να σας βοηθήσουν με διαφόρους τρόπους, αναλόγως της βαρύτητας της κατάθλιψης, είτε με ψυχοθεραπεία, είτε με φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά) ή συνδυασμό αυτών. Θυμηθείτε, η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και όλες αυτές οι επικίνδυνες συνέπειες της μη-θεραπευμένης κατάθλιψης μπορούν να αποφευχθούν.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more