Κάνε το Τεστ
εργασιακό άγχος, κατάθλιψη, άγχος στη δουλειά, αντιμετώπιση εργασιακού άγχους

Εργασιακό άγχος

Εργασιακό Άγχος

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας, νιώθετε εξαντλημένοι επειδή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, θέλετε να κλαίτε όλη την ώρα, είστε νευρικοί και πιέζεστε; Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κομμάτι της δουλειάς και της καθημερινότητας;

Κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν αυτά. Υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ ενός φυσιολογικού άγχους στη δουλειά (λόγω μιας σημαντικής παρουσίασης, τα παράπονα ενός πελάτη, λόγω φόρτου εργασίας) και της σοβαρής κατάθλιψης και του παθολογικού άγχους. Άλλοτε το θέμα εντοπίζεται στον εργαζόμενο (που μπορεί να είναι πιο αγχώδης) και άλλοτε τα προβλήματα προέρχονται από την ίδια τη δουλειά. Υπάρχουν τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα, με τρομακτικό στρες και εργασίας, προσβλητικές και κακές συμπεριφορές από προϊσταμένους και οι εργαζόμενοι έρχονται στα πρόθυρα της κατάθλιψης και του burnout.

Αεξαρτήτως αιτίας, αν νιώθετε πραγματικά επώδυνα συναισθήματα που δεν υποχωρούν, με ότι και αν κάνετε, και αυτά τα συναισθήματα παρεμβαίνουν σε όλες τις πτυχές της ζωής σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, καθώς μπορεί να βιώνετε κατάθλιψη ή κάποια αγχώδη διαταραχή.

Και δεν είστε οι μόνοι σε αυτό. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει το 40% των εργαζομένων έχει βιώσει άγχος, το 25% κατάθλιψη και το 11% κάποιο ψυχοσωματικό πρόβλημα υγείας λόγω της δουλειάς του. Το 35% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δουλειά τους επηρεάζει αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι εξουθενωτικά, για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επηρεάζουν τη δουλειά σας. Σε μια μελέτη ρωτήθηκαν οι άνθρωποι που βίωσαν άγχος και κατάθλιψη πως επηρεάστηκε η δουλειά τους και το 55% είπε ότι επηρεάστηκε η απόδοσή τους, το 50% η σχέση τους με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες τους, το 51% η ποιότητα εργασίας και το 42% οι σχέσεις με τους προϊσταμένους τους.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε για τη σταθερότητα στη δουλειά σας ή για την άποψη του εργοδότη σας για εσάς είναι να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Για αυτό αν νιώθετε ότι το άγχος, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού υπονομεύουν την απόδοση σας στη δουλειά και τις εργασιακές σας σχέσεις, δοκιμάστε τις παρακάτω στρατηγικές.

Μιλήστε σε ένα ψυχοθεραπευτή

Ένας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα θεραπευτικό πλάνο, είτε πρόκειται για εβδομαδιαίες ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες είτε για φάρμακα (αντικαταθλιπτικά ή Xanax για παράδειγμα).

Υπάρχουν σε κάποιες εταιρείες προγράμματα στήριξης των εργαζομένων στα οποία οι εργαζόμενοι  μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η συναισθηματική πίεση, το πένθος και η απώλεια, το χωρισμό, τα οικογενειακά προβλήματα και τα προβλήματα στις σχέσεις και οποιαδήποτε προσωπική ανησυχία. Οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν 3-6 συνεδρίες δωρεάν όπου οι ψυχοθεραπευτές εκτιμούν την κατάσταση και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων βραχυπρόθεσμα.

Αν στην εταιρεία που εργάζεστε δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα, τότε μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ψυχοθεραπεία στο διαδίκτυο.

Μιλήστε στον εργοδότη, στο διευθυντή ή στο τμήμα HR

Αν και πάρα πολλοί άνθρωποι λένε ότι το άγχος και η κατάθλιψη παρεμβαίνει στην απόδοση στην εργασία τους, μόνο το 40% το αποκαλύπτει στον εργοδότη του. Είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι να μην μιλάνε και να μην ζητούν βοήθεια επειδή υπάρχει ακόμη το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι θα τους θεωρήσουν ανίκανους να κάνουν τη δουλειά τους και θα μπορούσαν να τους απολύσουν αν ζητήσουν βοήθεια.

Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, και μπορεί να θέλετε να ενημερώσετε κάποια άτομα που δουλεύετε μαζί για την κατάστασή σας.

Αν έχετε ανάγκη μια μέρα άδειας για την ψυχική σας υγεία μπορείτε να πάρετε άδεια χωρίς να δώσετε λεπτομερείς εξηγήσεις για τους λόγους. Μπορείτε να μιλήσετε γενικά για αυτό, "Έχω ένα πρόβλημα υγείας και για αυτό χρειάζεται να λείψω", "δεν είμαι έτοιμος ακόμα να μιλήσω για αυτό". Δεν είναι απαραίτητο να δώσετε λεπτομέρειες αν δεν θέλετε.

Ωστόσο, αν η κατάθλιψη και το άγχος αρχίζουν να παρεμβαίνουν στη δουλειά και στην ικανότητά σας να κάνετε τη δουλειά σας, καλό θα ήταν να μιλήσετε στο αφεντικό σας. Ο εργοδότης σας επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις εργασιακές σας ευθύνες από ότι ο προϊστάμενος σας (μπορείτε όμως να συζητήσετε με τον προϊστάμενο σας αν η κουβέντα με τον εργοδότη  σας δεν καταλήξει κάπου).

Για παράδειγμα, αν δουλεύετε σε ένα συγκεκριμένο δύσκολο έργο που σας κάνει να βιώνετε κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη, ίσως να ενημερώσετε το διευθυντή σας ότι χρειάζεστε βοήθεια ώστε να μπορεί να εκχωρήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις σας στους συνεργάτες σας. Μπορείτε να πείτε, "Θέλω τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αλλά έχω αναλάβει πολλά. Θα ήταν πολύ βοηθητικό αν μπορούσαν να με βοηθήσουν σε αυτό το έργο μερικοί συνάδελφοι."

Δημιουργήστε μηχανισμούς αντιμετώπισης

Φροντίστε τον εαυτό σας και αναπτύξετε μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν στη δουλειά. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με συγκεκριμένους μηχανισμούς για τα συμπτώματα σας.

Εναλλακτικά, η γιόγκα και ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοών μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες στη διάρκεια της ημέρας. Χρειάζεται να ρυθμίζουμε την αναπνοή μας ειδικά όταν τα πράγματα είναι πολύ έντονα. Όταν το άγχος είναι σε υψηλά επίπεδα, είναι δύσκολο να λύσετε ένα πρόβλημα και να σκεφτείτε καθαρά.

Κάντε μικρά διαλείμματα όσο δουλεύετε, πάτε μια βόλτα και κλάψτε αν αυτό χρειάζεστε, μιλήστε με ένα φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας, ή απλά δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην απομονώνεστε. Προσεγγίστε τους συναδέλφους σας, βγείτε μαζί για καφέ στο διάλλειμα, και κάντε μια προσπάθεια να είστε ανοιχτοί και να μην κλείνεστε στον εαυτό σας για μεγάλα διαστήματα τουλάχιστον.

Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες όπως η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η άσκηση και ο χρόνος με τους φίλους και την οικογένειά σας. Κανονίστε να κάνετε κάτι 3-4 φορές την εβδομάδα ώστε να έχετε πάντα κάποιον να μιλήσετε μετά από μια εξουθενωτική ημέρα.

Η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας κάνουν ιδιαίτερα δύσκολο  να αντέξετε ακόμη και μια φυσιολογική ρουτίνα στη δουλειά, αλλά ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο, στο σπίτι και στη δουλειά, μπορεί να σας στηρίξει στις δύσκολες στιγμές.

Βρείτε ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε όταν περνάτε κατάθλιψη είναι μια δουλειά που σας προσθέτει επιπλέον άγχος. Αν η συγκεκριμένη δουλειά σας οδηγεί στην κατάθλιψη, δεν υπάρχει νόημα να μένετε κολλημένοι σε αυτή.  Θέλετε να κάνετε αυτό το βήμα αλλά να φοβάστε; Καταρχήν κάντε μια λίστα με δουλειές που σας αρέσουν και εταιρείες που νομίζετε ότι θα σας ταίριαζαν. Τολμήστε, στείλτε το βιογραφικό σας και ας μην έχουν ανοιχτές θέσεις, ή καταχωρήστε το βιογραφικό σας σε site εύρεσης εργασίας ώστε να σας έρχονται ειδοποιήσεις. Υπάρχουν εργοδότες πιο ανθρώπινοι και επιχειρήσεις με υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Ψυχολογική και σωματική ενίσχυση

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να υποστηρίξετε ψυχικά και σωματικά τον εαυτό σας. Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ.