Κάνε το Τεστ
εστραγκόν, κόλιανδρος, οφέλη εστραγκόν στην υγεία, οφέλη κόλιανδρου στην υγεία

Εστραγκόν και κόλιανδρος: τα οφέλη στην υγεία

Εστραγκόν και Κόλιανδρος

Το εστραγκόν, γνωστό επίσης ως η Αρτεμίσια η Δρακόντεια, είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών. Χρησιμοποιείται για γεύση και άρωμα στη μαγειρική , έχει όμως και ιατρικές χρήσεις. Έχει μια λεπτή γεύση και ταιριάζει με τα ψάρια, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα σπαράγγια, τα αυγά και τις σούπες.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του εστραγκόν;

1.Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά ελάχιστες θερμίδες: Το εστραγκόν έχει ελάχιστες θερμίδες και υδατάνθρακες και περιέχει μαγγάνιο, σίδηρο και κάλλιο που είναι ωφέλιμα για την υγεία.

2. Βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά την γλυκόζη να φτάσει στα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας. Παράγοντες όπως η διατροφή και η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης. Το εστραγκόν βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη.

3. Βελτιώνει τον ύπνο: Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Το εστραγκόν έχει ηρεμιστική δράση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

4. Αυξάνει την όρεξη μειώνοντας τα επίπεδα της λεπτίνης: Η απώλεια της όρεξης μπορεί να συμβεί λόγω πολλών παραγόντων όπως η γήρανση, η κατάθλιψη ή η χημειοθεραπεία. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και χαμηλή ποιότητα ζωής. Μια ανισορροπία στις ορμόνες γκρελίνη και λεπτίνη μπορεί να μειώσει την όρεξη. Αυτές οι ορμόνες είναι σημαντικές για τα επίπεδα ενέργειας. Η γκρελίνη αναφέρεται ως ορμόνη πείνας ενώ η λεπτίνη ως ορμόνη κορεσμού. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα της γκρελίνης , προκαλεί πείνα. Αντιθέτως , η αύξηση των επιπέδων της λεπτίνης προκαλεί αίσθηση κορεσμού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το εστραγκόν ίσως να βελτιώνει την όρεξη μειώνοντας τα επίπεδα της λεπτίνης στο σώμα.

5. Βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο που συνδέεται με καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα: Στην παραδοσιακή ιατρική, το εστραγκόν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

6. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αποτρέπει την τροφική δηλητηρίαση: Τα αιθέρια έλαια από τα φυτά είναι μια εναλλακτική για τα σύνθετα χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο του εστραγκόν ίσως να αναστέλλει την ανάπτυξη του Staphylococcus aureus και του E. Coli, δύο βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Κόλιανδρος

Ο κόλιανδρος είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε πολλά φαγητά. Ανήκει στην οικογένεια των Απιίδων όπως τα καρότα, το σέλινο και ο μαϊντανός. Είναι επίσης γνωστός ως κινέζικος μαϊντανός.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον κόλιανδρο σε πιάτα όπως οι σούπες και οι σάλτσες και σε Ασιατικά γεύματα όπως το κάρυ. Τα φύλλα του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται ολόκληρα, ενώ οι σπόροι χρησιμοποιούνται αποξηραμένοι ή αλεσμένοι.

Ποια είναι τα οφέλη του κόλιανδρου;

1. Βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης: Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Ο κόλιανδρος μπορεί να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης μέσω της ενεργοποίησης συγκεκριμένων ενζύμων, για αυτό οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης πρέπει να καταναλώνουν κόλιανδρο με προσοχή.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά: Ο κόλιανδρος έχει πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα. Ο κόλιανδρος είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, έχουν αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση.

3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Ο κόλιανδρος μπορεί να προστατεύει την καρδιά με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κακής χοληστερόλης (LDL) ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).

4. Προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου: Πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Parkinson, η άνοια και η σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέονται με τη φλεγμονή. Ο κόλιανδρος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να προστατεύει από αυτές τις ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά του κόλιανδρου ίσως να μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, να βελτιώνουν τη μνήμη και να μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους, βέβαια απαιτούνται επιπλέον μελέτες.

5. Βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Το έλαιο κόλιανδρου βελτιώνει την πέψη. Ο κόλιανδρος ίσως να μειώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα του πεπτικού όπως το φούσκωμα και η δυσφορία και μπορεί να βελτιώνει την όρεξη.

6. Καταπολεμά τις λοιμώξεις: Ο κόλιανδρος περιέχει ενώσεις με αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στην καταπολέμηση συγκεκριμένων λοιμώξεων και της τροφικής δηλητηρίασης από παθογόνα όπως η σαλμονέλα.

7. Προστατεύει το δέρμα: Ο κόλιανδρος έχει πολλά οφέλη για το δέρμα, καθώς βοηθά στα ήπια εξανθήματα όπως η δερματίτιδα. Ο κόλιανδρος περιέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τη γήρανση και τις βλάβες από τον ήλιο.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας γενικότερα

Για την ενίσχυση του οργανισμού γενικότερα, του ανοσοποιητικού συστήματος και των γνωσιακών λειτουργικών και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν οι αποτελεσματικές φυσικές λύσεις μέσα από την ομοιοπαθητική και το βελονισμό.