Κάνε το Τεστ
etiapin, ετιαπιν, ενδειξεις, δοσολογια, παρενεργειες

ETIAPIN – αντιψυχωσικό / Παρενέργειες

ETIAPIN - δράση και παρενέργειες

Το ETIAPIN (ετιαπίν) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Το Etiapin (κουετιαπίνη, quetiapine) ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά). Εκτός από τη σχιζοφρένεια, το Etiapin δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, κα, όπου δίνεται συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ψυχωσικής συνδρομή (όπου δίνεται συνήθως σε δόσεις μεγαλύτερες των 150 mg).

Επίσης, η κουετιαπίνη είναι ένα φάρμακο που προτιμάται σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου (σύγχυση/διέγερση ή βίαιη συμπεριφορά), όπως και το Aloperidin (αλοπεριδόλη).

Δόση Etiapin

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Etiapin 25mg, Etiapin 100mg, Etiapin 200mg, Etiapin 300mg.

Μορφή  mg και πoσότητα Etiapin Τιμή
Χάπια ETIAPIN F.C.TAB 25MG BTx60 10,50
Χάπια ETIAPIN F.C.TAB 100MG BTx60 19,51
Χάπια ETIAPIN F.C.TAB 200MG BTx60 30,21
Χάπια ETIAPIN F.C.TAB 300MG BTx30 19,24

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για το Etiapin υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Για παράδειγμα, σε σχιζοφρένεια 150-750mg/ημέρα, Διπολική διαταραχή 400-800mg/ημέρα. Το Etiapin θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Το Etiapin συνταγογραφείται συχνά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, συνήθως σε μια μικρή δοσολογία (25mg - 100mg). Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου, μπορεί ένας ψυχίατρος να προτιμήσει το Etiapin για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή σε περιπτώσεις που δεν προτιμάται η χρήση βενζοδιαζεπινών ή αν υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία μέσα στο 24ωρο.

Πληροφορίες συνοπτικά: Etiapin

Φάρμακο: ETIAPIN
Δραστική Ουσία: ΚΟΥΕΤΙΑΠΙΝΗ / Quetiapine
Συνήθης δόση: 25-750 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 900 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, για ψυχωσική συμπτωματολογία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή Άγχος Ψυχοκινητική ανησυχία
Πρωτότυπο φάρμακο: Seroquel

etiapin, etiapin 25mg, ετιαπιν

Παρενέργειες Etiapin

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του Etiapin είναι: υπνηλία μέσα στην ημέρα, ζάλη, ξηροστομία, ελαφρά αδυναμία, ακαθισία, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση, επιδείνωση γλαυκώματος, αύξηση όρεξης και βάρους, δυσπεψία. Tο Etiapin πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Το Etiapin μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της θεραπείας (στην πρώτη δόση ιδίως). Το Etiapin δεν είναι εγκεκριμένο για την θεραπεία των ασθενών για ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία (εξωπυραμιδικά συμπτώματα).

Η κουετιαπίνη σε μορφή XR (βραδείας/παρατεταμένης αποδέσμευσης, όπως στο Seroquel XR) έχει λιγότερες παρενέργειες.

Αναλυτικές πληροφορίες Etiapinspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, etiapin, ετιαπιν

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Etiapin για το κοινό, και το SPC του Etiapin όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Etiapin;

To Etiapin πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε το Etiapin μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: ετιαπιν.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Etiapin;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/λόγο για το οποίο κανείς παίρνει το Etiapin.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσική αγωγή (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Etiapin δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.