Πού χρησιμοποιείται το Stilnox;

stilnox στιλνοξ αμεσο υπνωτικο

Χρήση του Stilnox

Το Stilnox (προφέρεται “στιλνόξ”) είναι υπναγωγό φάρμακο (φάρμακα που φέρνουν άμεσα ύπνο). Η τυπική χρήση για το Stilnox (ζολπιδέμη / zolpidem) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αϋπνίας. Το Stilnox αντιμετωπίζει την αϋπνία και βελτιώνει την υποκειμενική ποιότητα του ύπνου.

Το Stilnox δεν ανήκει στις βενζοδιαζεπίνες, ωστόσο δρα σε μια υπομονάδα του υποδοχέα BZ1 της οικογένειας των βενζοδιαζεπινών. Ως εκ τούτου δεν επηρεάζει τη μνήμη, δεν δημιουργεί εξάρτηση όπως οι βενζοδιαζεπίνες και δεν παρουσιάζει «rebound effect», δηλαδή να επανέρχεται η αϋπνία με μεγαλύτερη ένταση όταν διακοπεί το φάρμακο. Το Stilnox ανήκει στα υπναγωγά τρίτης γενιάς (ομάδα Ζ) και δεν χορηγείται χωρίς συνταγή.

Το Stilnox ενδείκνυται ως βραχυχρόνια αγωγή κατά της αϋπνίας. Η χορήγηση του Stilnox ενδείκνυται συνήθως για διάστημα έως 4 εβδομάδες, και μόνον όταν η αϋπνία είναι σοβαρή και περιορίζει την λειτουργικότητα του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία.

Λήψη Stilnox

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Stilnox 10 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι 1 χάπι Stilnox το βράδυ πριν τον ύπνο.

Αποτελεσματικότητα Stilnox

Η ζολπιδέμη (zolpidem) μπορεί να σας βοηθήσει αν πάσχετε από αϋπνία ή διαταραχές ύπνου.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Stilnox είναι άμεσα, δρα συνήθως εντός 30 λεπτών – 1 ώρας. Αν και προτιμάται η βραχυχρόνια χρήση του, συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

Παρενέργειες Stilnox

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Stilnox περιλαμβάνουν: εφιάλτες, ψυχοκινητική ανησυχία, διαταραχές του γαστρεντερικού, ζάλη και υπνηλία. Στην περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Το Stilnox δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα στέρησης σε περίπτωση απότομης διακοπής του για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αντενδείξεις Stilnox

Οι αντενδείξεις  χορήγησης του Stilnox  είναι οι ακόλουθες:

•         Σύνδρομο άπνοιας ύπνου.
•         Οξεία ή/και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, αναπνευστική καταστολή.
•         Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.
•         Μυασθένεια gravis.
•         Δεν ενδείκνυται η χορήγηση σε παιδιά.

 

Γενόσημα φάρμακα: Zolpidem, Oniria
Συχνά ορθογραφικά λάθη: στιλνοξ

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

Το Stilnox μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα είδη θεραπείας ή να συνδυαστεί παράλληλα με αυτά.

Εκτός από το Stilnox υπάρχουν αρκετά φάρμακα (ηπιότερα) και συμπληρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αϋπνίας αναλόγως την περίπτωση, όπως και συμπληρώματα που μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τον ύπνο (πχ Valmane).

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την αϋπνία αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της αϋπνίας και όχι απλά τα συμπτώματα. Ειδικότερα, το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμοί, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της αϋπνίας.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο.

gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more