Κάνε το Τεστ
stilnox, στιλνοξ, υπνωτικο, παρενεργειες, αυπνια

STILNOX – Υπναγωγό, που χρησιμοποιείται / Παρενέργειες

 Stilnox - χρήσεις και παρενέργειες

Το Stilnox ("στιλνόξ") είναι υπναγωγό φάρμακο (φάρμακα που φέρνουν άμεσα ύπνο). Η τυπική χρήση για το Stilnox (ζολπιδέμη / zolpidem) είναι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αϋπνίας. Το Stilnox αντιμετωπίζει την αϋπνία και βελτιώνει την υποκειμενική ποιότητα του ύπνου.

Μηχανισμός δράσης Stilnoxαυπνια stilnox στιλνοξ

Το Stilnox δεν ανήκει στις βενζοδιαζεπίνες, ωστόσο δρα σε μια υπομονάδα του υποδοχέα BZ1 της οικογένειας των βενζοδιαζεπινών. Ως εκ τούτου δεν έχει τις παρενέργειες που έχουν οι βενζοδιαζεπίνες, δηλαδή δεν επηρεάζει τη μνήμη, δεν δημιουργεί εξάρτηση και δεν παρουσιάζει «rebound effect», δηλαδή να επανέρχεται η αϋπνία με μεγαλύτερη ένταση όταν διακοπεί το φάρμακο. Το Stilnox ανήκει στα υπναγωγά τρίτης γενιάς (ομάδα Ζ) και δεν χορηγείται χωρίς συνταγή.

Το Stilnox ενδείκνυται ως βραχυχρόνια αγωγή κατά της αϋπνίας. Η χορήγηση του Stilnox ενδείκνυται συνήθως για διάστημα έως 4 εβδομάδες, και μόνον όταν η αϋπνία είναι σοβαρή και περιορίζει την λειτουργικότητα του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία.

Δοσολογία και λήψη Stilnox

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Stilnox 10 mg. Η συνήθης δοσολογία είναι 1 χάπι Stilnox το βράδυ πριν τον ύπνο.

Μορφή mg και ποσότητα τιμή
Χάπια F.C.TAB STILNOX 10MG BTx14 2,58 ευρώ
Χάπια F.C.TAB STILNOX 10MG BTx30 2,19 ευρώ

Αποτελεσματικότητα Stilnox

Η ζολπιδέμη (zolpidem) μπορεί να σας βοηθήσει αν πάσχετε από αϋπνία ή διαταραχές ύπνου.

Τα αποτελέσματα της δράσης του Stilnox είναι άμεσα, δρα συνήθως εντός 30 λεπτών - 1 ώρας. Αν και προτιμάται η βραχυχρόνια χρήση του, συχνά χρειάζεται να συνεχίσει κανείς την αγωγή για μήνες, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας.

stilnox χαπια στιλνοξ υπνωτικο παρενεργειες

Αναλυτικές πληροφορίες Stilnoxspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, stilnox, στιλνοξ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Stilnox για το κοινό, και το SPC του Stilnox όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Παρενέργειες Stilnox

Τα φάρμακα μπορεί να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάθε θεραπευόμενο. Οι πιο συχνές παρενέργειες του Stilnox περιλαμβάνουν: εφιάλτες, ψυχοκινητική ανησυχία, διαταραχές του γαστρεντερικού, ζάλη και υπνηλία. Στην περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Το Stilnox δεν δημιουργεί εξάρτηση, ωστόσο μπορεί να έχετε κάποια συμπτώματα απόσυρσης (στέρησης) σε περίπτωση απότομης διακοπής του για αυτό θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αντενδείξεις Stilnox

Οι αντενδείξεις  χορήγησης του Stilnox  είναι οι ακόλουθες:

•         Σύνδρομο άπνοιας ύπνου.
•         Οξεία ή/και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, αναπνευστική καταστολή.
•         Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.
•         Μυασθένεια gravis.
•         Δεν ενδείκνυται η χορήγηση στιλνοξ σε παιδιά.

Το Stilnox εάν είναι απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με βενζοδιαζεπίνες όπως το Xanax.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Stilnox;

To Stilnox πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχιάτρου σας. Μην στηρίζεστε σε φόρουμ και προσωπικές εμπειρίες και γνώμες τρίτων για τη χρήση ή τη διακοπή του Stilnox, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του ψυχιάτρου που σας παρακολουθεί.

stilnox, valmane, circadin, zzzquil, αυπνια, υπνος, φαρμακα, συμπληρωματα, μελατονινη, βαλεριανα

Άλλα φάρμακα και συμπληρώματα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας

Εκτός από το Stilnox υπάρχουν αρκετά φάρμακα (ηπιότερα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκαταστατο του Stilnox για την καταπολέμηση της αϋπνίας αναλόγως την περίπτωση (Circadin, μελατονίνη), όπως και συμπληρώματα που μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τον ύπνο (όπως για παράδειγμα το Valmane (βαλεριάνα) και το Zzzquil (μελατονίνη).

Γενόσημα φάρμακα: Zolpidem, Oniria
Συχνά ορθογραφικά λάθη: στιλνοξ

Ουσιαστική αντιμετώπιση της αϋπνίας

Το Stilnox μπορεί να αντικατασταθεί από άλλα είδη θεραπείας ή να συνδυαστεί παράλληλα με αυτά.

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την αϋπνία αποτελεσματικά και μόνιμα, διερευνώντας και αντιμετωπίζοντας τα πραγματικά αίτια της αϋπνίας και όχι απλά τα συμπτώματα. Ειδικότερα, το EMDR είναι μια ειδική ψυχοθεραπευτική τεχνική που επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων/τραυματικών βιωμάτων (όπως πένθος, χωρισμός, ατυχήματα, κα) που μπορεί να αποτελούν τη ρίζα της αϋπνίας.

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να δώσουν τη λύση. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες, και μπορούν να συνδυαστούν με τη φαρμακευτική αγωγή όπου αυτό είναι αναγκαίο.