Κάνε το Τεστ
φαγητό, ψυχικά τραύματα, το φαγητό προσφέρει ευχαρίστηση

Φαγητό και ψυχικά τραύματα

Φαγητό, Κατάθλιψη και Ψυχικά Τραύματα

Το φαγητό σε όλο τον κόσμο, και ακόμα περισσότερο στην ελληνική κοινωνία, συνδέεται με οικογενειακές στιγμές ή με γενικότερα ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν ή την παιδική μας ηλικία. Το φαγητό είναι ένας τρόπος ενεργοποίησης των αισθήσεών μας και προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία, ενώ παράλληλα παρέχει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας.

Το φαγητό συνδέεται με την ευχαρίστηση

Συγκεκριμένα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη, ντοπαμίνη) στον εγκέφαλό μας που συνδέονται με την ευχαρίστηση και την καλή διάθεση. Δεν είναι περίεργο να νιώθουμε μεγάλη επιθυμία για φαγητό, σαν ισχυρή φυσιολογική δύναμη μέσα από την οποία το σώμα μας καθοδηγεί την ανάγκη για σταθεροποίηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φαγητά που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τις ορμόνες που μας βοηθούν να "νιώθουμε καλά" και είναι υπεύθυνες για τη βελτίωση της διάθεσης. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν υδατάνθρακες και σάκχαρα, τα οποία υπάρχουν σε μια ποικιλία τροφών, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά (όπως τα κέικ, τα μπισκότα, το παγωτό κλπ.) και σε πολλά ακόμη.

Μερικοί άνθρωποι ίσως να πιάνουν τον εαυτό τους να έχει έντονη λαχτάρα για αυτές τις τροφές ή να ενδίδουν σε αυτές ως μια μορφή ικανοποίησης του εαυτού. Η έντονη επιθυμία για φαγητό μπορεί να είναι πιο έντονη σε περιόδους στρες, στις οποίες το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε πιο υψηλές απαιτήσεις.

Συνήθεις λόγοι για τους οποίους τρώμε συναισθηματικά

Θλίψη, κατάθλιψη, μοναξιά: συχνά χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα ως ένα μέσο ανακούφισης.

Στρες. Αυτός είναι συνήθως ο πιο σημαντικός λόγος. Όταν πιεζόμαστε, το σώμα μας πλημμυρίζει από την ορμόνη κορτιζόλη, τον ίδιο μηχανισμό που μας κάνει να θέλουμε ζάχαρη, λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα.

Βαρεμάρα - Ανία: Όταν δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε, ίσως βρείτε τον εαυτό σας να ανοίγει τα ντουλάπια της κουζίνας, αναζητώντας κάτι για φαγητό.

Συνήθειες: Για παράδειγμα, όταν έρχεστε κουρασμένοι το βράδυ καθώς επιστρέφετε από τη δουλειά, ή όποτε κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση. Δεν σκέφτεστε τι ώρα είναι ή πεινάτε, απλά τρώτε λόγω συνήθειας.

Το φαγητό είναι πηγή ανακούφισης

Για ένα άτομο που έχει κατάθλιψη, ή έχει βιώσει ένα ψυχικό τραύμα, το φαγητό μπορεί να είναι μια (ασυνείδητη) μορφή ανακούφισης. Όταν ένα άτομο έχει βιώσει οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης ή βίας σωματικής, συναισθηματικής ή ψυχικής, το φαγητό μπορεί να μετατραπεί σε μια μορφή ανάκτησης του ελέγχου στο χάος που επικρατεί, αλλά και μια πηγή παροδικής ανακούφισης.

Όταν ένα άτομο έχει μια βιολογική ευαισθησία στην εμφάνιση μιας διατροφικής διαταραχής, ένα ψυχικό τραύμα μπορεί να είναι η περιβαλλοντική αφορμή που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την εξέλιξη αυτής της ψυχικής διαταραχής.

Ενώ το φαγητό μπορεί να προσφέρει μια παροδική ανακούφιση, φυσικά δεν μπορεί να διώξει οποιοδήποτε υποκείμενο πόνο, κατάθλιψη ή ψυχικό τραύμα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω της επούλωσης, που μπορεί να επιταχυνθεί με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.

Υγιεινή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή, η φροντίδα του σώματος και η άσκηση είναι ουσιαστικό κομμάτι της φροντίδας του εαυτού και μπορεί να είναι βοηθητικό κομμάτι στο γενικότερο θεραπευτικό πλάνο που αφορά ένα ψυχικό τραύμα.

Θεραπεία - Εναλλακτικές επιλογές

Η ψυχοθεραπεία, η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της υπερφαγίας για συναισθηματικούς λόγους.