Κάνε το Τεστ
φίλοι, ψυχοθεραπεία, γιατί οι φίλοι δεν αντικαθιστούν την ψυχοθεραπεία

Λόγοι για τους οποίους οι φίλοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία και Φίλοι

Οι φίλοι και η οικογένειά μπορεί να σας αγαπούν, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ψυχοθεραπευτές. Μπορεί να έχουν κάθε καλή πρόθεση, αλλά δεν είναι πάντα οι καλύτεροι σύμβουλοι.

Από την άλλη, λόγω των προκαταλήψεων ίσως να ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια πέρα από τους φίλους και την οικογένεια. Όμως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από το να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία της ψυχικής υγείας. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από αυτά, που ίσως σας πείσουν!

1.Ένας ψυχοθεραπευτής δεν θα σας κρίνει

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ψυχοθεραπείας είναι ότι μπορείτε να μιλάτε στον ψυχοθεραπευτή απολύτως ελεύθερα, και κυριολεκτικά για ότι θέλετε χωρίς να χρειάζεται να φιλτράρετε τα όσα λέτε επειδή φοβάστε την κριτική.

Η “αποδοχή χωρίς όρους και προϋποθέσεις” είναι από τις βασικές απαιτήσεις της ψυχοθεραπείας.

Ένας ψυχοθεραπευτής θα σας ακούσει και θα σας υποστηρίξει χωρίς να είναι επικριτικός. Δυστυχώς είναι σχεδόν κανόνας πως οι οικογένειά μας και οι φίλοι μας, ενώ μπορεί να έχουν αγαθές προθέσεις, εκφράζουν την άποψή τους επικριτικά, χωρίς να μπορούν να το ελέγξουν και τελικά επιβαρύνουν αντί να βοηθούν.

2.Οι ψυχοθεραπευτές δεν σας πιέζουν με τα δικά τους θέματα και γνώμες

Σκοπός του ψυχοθεραπευτή είναι να σας παρέχει την “καλύτερη” καθοδήγηση. “Καλύτερη” σημαίνει καθοδήγηση που σας ταιριάζει, που σέβεται την προσωπικότητα, τα συναισθήματα, τις αξίες, τις επιθυμίες και τα όνειρά σας.

Η οικογένεια τείνει να δίνει συμβουλές με τρόπους που έχουν ως σκοπό να σας “προστατέψουν” και να ελαχιστοποιήσουν όσα σας στεναχωρούν, ή να σας επιβάλουν τις δικές τους πεποιθήσεις και αρχές για το πώς η ζωή θα πρέπει να είναι, το πως “πρέπει” να φερθείτε, απλά γιατί “έτσι πρέπει” ή “έτσι είναι το σωστό”.

Το πρόβλημα με τους φίλους είναι ότι ναι μεν νοιάζονται για εσάς και για τη σχέση σας, αλλά συχνά είναι επίσης προκατειλημμένοι και “ξέρουν” το καλύτερο για εσάς, πολλές φορές πριν καν σας ακούσουν. Ή σε άλλες περιπτώσεις απλά συμφωνούν με όσα λέτε έτσι ώστε να αισθανθείτε καλύτερα, ή δεν σας λένε την πραγματική γνώμη τους ώστε να μην ξεσπάσουν καυγάδες.

Βέβαια συχνά υπάρχουν και εκείνες δύσκολες περιπτώσεις, όπου οι φίλοι ή η οικογένεια πραγματικά θέλουν στην πραγματικότητα να σας ελέγξουν ή να σας κρατήσουν σε μια παγιωμένη κατάσταση,κυρίως για δικό τους όφελος.

Με ένα ψυχοθεραπευτή, έχετε κάποιο άτομο που δεν έχει κάποιο άλλο όφελος από εσάς πέρα από την προσυμφωνημένη αμοιβή, και αυτό του επιτρέπει να είναι ειλικρινής και αντικειμενικός.

3.Ένας ψυχοθεραπευτής είναι υποχρεωμένος να τηρεί το απόρρητο

Όταν επιλέγουμε να μοιραστούμε κάτι πολύ προσωπικό με τους φίλους ή την οικογένειά μας, έχουμε πάντα την ανησυχία για τι θα σκεφτούν, μήπως σχολιαστεί και αν θα φτάσει παραπέρα, σε ανθρώπους που δεν θα θέλαμε. Με έναν ψυχοθεραπευτή μπορεί να έχετε την εμπιστοσύνη ότι όλες οι πληροφορίες που μοιράζεστε, θα μείνουν μεταξύ σας.

4.Οι ψυχοθεραπευτές έχουν εκπαιδευτεί χρόνια ώστε να μπορέσουν να σας βοηθήσουν να λύσετε τα προβλήματά σας

Οι φίλοι -πέρα από την κάθε καλή πρόθεση- δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν. Και ακόμα και αν τυχόν έχουν κάποιες γνώσεις ψυχολογίας, επειδή εμπλέκονται συναισθηματικά μαζί σας δεν μπορούν να είναι αμερόληπτοι στην άποψή τους. Οι φίλοι και η οικογένεια σας μπορεί να σας ακούσουν και να σας προσφέρουν υποστήριξη, αλλά ένας ψυχοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος ώστε να κατανοήσει τα βαθύτερα ψυχολογικά θέματα και να ρίξει φως στις επιλογές και στις συμπεριφορές σας. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να απαντήσετε στα ʺγιατίʺ που σας βασανίζουν.

Επίσης σημαντικό είναι ότι ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί επίσης να σας δείξει υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των όσων σας απασχολούν, ώστε να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας ή να ξεπεράσετε επώδυνα συναισθήματα και δυσλειτουργικές σκέψεις.

5.Με ένα ψυχοθεραπευτή δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές για τη φροντίδα που έχετε ανάγκη

Ο ψυχοθεραπευτής δεν περιμένει κάποιο όφελος από εσάς, πέρα από την προσυμφωνημένη αμοιβή (και το να είστε συνεπείς στις συνεδρίες σας). Με οποιαδήποτε άλλη σχέση στη ζωή αυτό δεν ισχύει, κάτι θα πρέπει να δώσετε πίσω.Η σχέση με ένα ψυχοθεραπευτή είναι διαφορετική, είστε εκεί μόνο για να πάρετε υποστήριξη, χωρίς όρους και χωρίς ανταλλάγματα.

6.Οι ψυχοθεραπευτές δεν θα υποτιμήσουν τα προβλήματά σας

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περνάτε μια επώδυνη και τραυματική εμπειρία και οι φίλοι και η οικογένεια σας να σας λένε ότι “πρέπει να το ξεπεράσετε”ή να σας λένε ότι δίνετε πολύ σημασία.

Στην πραγματικότητα ο καθένας μας είναι διαφορετικός κα βιώνει και διαχειρίζεται τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή με διαφορετικό τρόπο. Ένας ψυχοθεραπευτής θα κατανοήσει τη σημαντικότητα των γεγονότων για εσάς και ότι χρειάζεστε το χρόνο σας για την επεξεργασία των θεμάτων, όπως για παράδειγμα για να ξεπεράσετε ένα χωρισμό, να προσαρμοστείτε σε μια νέα θέση εργασίας ή να αντιμετωπίσετε άλλα εμπόδια.

7.Η συζήτηση με τους λάθος ανθρώπους ίσως σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα

Κάποιοι άνθρωποι έχουν πραγματικά δύσκολες οικογένειες. Ίσως να μην αισθάνονται άνετα και ασφαλείς ώστε να μοιραστούν τίποτα από όσα αντιμετωπίζουν. Κάποια μέλη της οικογένειας ίσως να μην έχουν την ικανότητα να ακούσουν την ιστορία σας και δεν μπορούν να σας καταλάβουν και να σας συμπονέσουν.

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με άτομα που δεν έχουν την ικανότητα να τους ακούσουν, ή μιλούν επικριτικά και κάνουν τους άλλους να αισθάνονται άσχημα, πως φταίνε, όλα τα κάνουν λάθος και πως είναι γεμάτοι ελαττώματα, αυτό χειροτερεύει τα πράγματα, επανατραυματίζει τον άνθρωπο και προκαλεί μεγαλύτερο κακό παρά καλό.

Φυσικά, η συζήτηση με έμπιστους φίλους και μέλη της οικογένειας που θα σας καταλάβουν και θα σας συμπονέσουν μπορεί να είναι βοηθητική και να σας ανακουφίζει από το έντονο στρες. Η ειρωνεία είναι ότι συχνά χρειάζεται να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να καταλάβετε σε ποιους φίλους και σε ποια μέλη της οικογένειας είναι καλύτερο να μιλάτε.

8.Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να εξελιχθείτε ως άτομο

Οι ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να αντιληφθούν βαθύτερα τις συμπεριφορές σας και να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε με τρόπους που είναι αδύνατο να κάνετε μόνοι σας.

Για παράδειγμα, ένας χωρισμός είναι ένα συχνό γεγονός για το οποίο πολλοί άνθρωποι απευθύνονται σε ένα ψυχοθεραπευτή. Αυτός είναι ένας πολύ υγιής τρόπος να αντιμετωπίσετε ότι σας έχει στεναχωρήσει και σας κρατάει πίσω στη ζωή. Ένας χωρισμός επίσης αποτελεί γόνιμο έδαφος για την προσωπική εξέλιξη, καθώς αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού και επανεκτίμησης συμπεριφορών. Σίγουρα είναι επώδυνο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ευκαιρία, να συνειδητοποιήσετε νέα πράγματα για τον εαυτό σας με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα όσον αφορά τις ψυχικές νόσους είναι η έλλειψη ενημέρωσης και καθοδήγησης. Αντίθετα με οποιαδήποτε σωματικό νόσο, όπως μια γαστρεντερίτιδα ή ένα σπασμένο οστό,δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για εγγυημένη ανάρρωση. Οι περισσότεροι γιατροί απλά προτείνουν πράγματα. Βέβαια αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι αυτό που θέλετε να ακούσετε όταν είστε απελπισμένοι.

Τις περισσότερες πολλές φορές η φροντίδα για συναισθηματικά ζητήματα προέρχεται από τους στενούς φίλους και τα μέλη της οικογένειας. Όμως αυτό με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύεται ανώφελο καθώς οι οικείοι προσπαθούν να στηρίξουν το άτομο που αντιμετωπίζει προβλήματα, λέγοντας ή κάνοντας τα λάθος πράγματα.

Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά σας !

Δεν χρειάζεται να βασανίζεστε ή να αυτοτιμωρείστε, υπάρχουν λύσεις στα όσα σας απασχολούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε ένα ψυχοθεραπευτή που σας ταιριάζει ως άνθρωπος, που θα σας εμπνέει εμπιστοσύνη και ο οποίος θα σας υποστηρίξει και θα σας εμψυχώσει όσο κανένας άλλος. Το δικαιούστε ως άνθρωπος !

Σημειώνουμε πως ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος, δεν είναι αναγκαστικά “ψυχοθεραπευτής”. Δηλαδή ο όρος “ψυχολόγος” ή “ψυχίατρος” δεν ταυτίζεται με τον “ψυχοθεραπευτή”. Η ψυχοθεραπεία είναι μια έξτρα, πολυετής ειδίκευση. Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να ελέγχετε τους τίτλους και τα πιστοποιητικά του ανθρώπου που επιλέγετε να εμπιστευτείτε.