Κάνε το Τεστ
γάλα αρακά, ιδιότητες γάλα αρακά, θρεπτική αξία γάλακτος αρακά, γάλα αρακά και οφέλη στην υγεία, ποια είναι τα οφέλη του γάλακτος αρακά, είναι το γάλα αρακά υγιεινό

Γάλα αρακά: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

Γάλα αρακά

Τον τελευταίο καιρό τα φυτικά γάλατα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Από το γάλα σόγιας μέχρι το γάλα αμυγδάλου, υπάρχει ένα μεγάλος εύρος φυτικών σκευασμάτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Το γάλα αρακά είναι μια εναλλακτική επιλογή για το κανονικό γάλα και η προέλευσή του είναι από τον κίτρινο αρακά. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και έχει απαλή γεύση, κάτι που το κάνει μια ποιοτική εναλλακτική για το γάλα αγελάδας.

Τι είναι το γάλα αρακά;

Το γάλα αρακά είναι ένα φυτικό γάλα και αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για το αγελαδινό γάλα. Προκύπτει από τα κίτρινα μπιζέλια τα οποία μετά την άλεση γίνονται σκόνη και στη συνέχεια διαχωρίζεται η πρωτεΐνη από τις φυτικές ίνες και το άμυλο, και αυτό δίνει στο γάλα αρακά το λευκό του χρώμα. Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει την επεξεργασία της πρωτεΐνης και την προσθήκη νερού και άλλων συστατικών.

Αρχικά,  η πρωτεΐνη αρακά ήταν διαθέσιμη μόνο σε μορφή σκόνης σε εξειδικευμένα καταστήματα διατροφής. Αλλά από τη στιγμή που τα φυτικά γάλατα έγιναν δημοφιλή, και η πρωτεΐνη του αρακά πήρε τη μορφή γάλακτος.

Είναι υγιεινό το γάλα αρακά;

Τα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου, το γάλα βρώμης και το γάλα σόγιας είναι εξαιρετικές επιλογές για ανθρώπους με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή δυσανεξία στη λακτόζη. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ειδικά τα παιδιά, οι εναλλακτικές επιλογές του γάλακτος δεν έχουν αρκετές θερμίδες, πρωτεΐνη και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το γάλα αρακά περιέχει τουλάχιστον 7 gr πρωτεΐνης σε κάθε ποτήρι και είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Ποια είναι η θρεπτική αξία του γάλακτος αρακά;

Εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Σε αντίθεση με πολλά φυτικά γάλατα, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα καρύδας, το γάλα αρακά έχει πολλή υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ένα ποτήρια γάλα αρακά περιέχει 8gr πρωτεΐνης, την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που έχει και το αγελαδινό γάλα.

Αυτή η υψηλή συγκέντρωση σε πρωτεΐνη οφείλεται στα κίτρινα μπιζέλια, τα οποία αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της όρεξης και στην αίσθηση κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα και αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους.

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη έχει πολλά οφέλη στην υγεία, όπως η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Επίσης βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Η πρωτεΐνη του αρακά είναι πλούσια σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου, μια ειδική κατηγορία αμινοξέων. Τα συγκεκριμένα αμινοξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών

Εκτός από την πρωτεΐνη, το γάλα αρακά περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Όπως τα περισσότερα φυτικά γάλατα, είναι εμπλουτισμένο με πολλά θρεπτικά στοιχεία. Επίσης, το γάλα αρακά περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη D που είναι απαραίτητες στη διατροφή μας.

Υποαλλεργικό

Η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα αγελάδας,  για τον περιορισμό των δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα, τα αέρια και η διάρροια.

Πολλά φυτικά γάλατα είναι διαθέσιμα για τους ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη, ωστόσο , μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πιούνε γάλα αμυγδάλου ή σόγιας λόγω αλλεργιών.

Επειδή το γάλα αρακά δεν περιέχει σόγια και ξηρούς καρπούς, είναι μια ασφαλής επιλογή για ανθρώπους με αλλεργίες. Είναι δεν περιέχει γλουτένη άρα είναι κατάλληλο και για τους ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη.

Περιέχει λίγες θερμίδες 

Το γάλα αρακά έχει λιγότερες θερμίδες από το γάλα αγελάδας, άρα βοηθά στην απώλεια βάρους. Ένα ποτήρι γάλα αρακά έχει 70 θερμίδες, ενώ 1 ποτήρι άπαχου γάλακτος έχει 87 θερμίδες.

Αν και τα γάλα αρακά έχει λίγες θερμίδες, έχει μια πλούσια και κρεμώδη υφή σε σύγκριση με τα άλλα φυτικά γάλατα. Είναι πιο παχύρευστο και εύγεστο από το γάλα αμυγδάλου.

Οφέλη στην υγεία

Αν ψάχνετε για μια υγιεινή, εναλλακτική επιλογή για το αγελαδινό γάλα, το γάλα αρακά έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Οι vegan μπορούν να καταναλώνουν το γάλα αρακά χωρίς ανησυχία καθώς είναι απολύτως φυτικό.

Υγεία των οστών

Η προσθήκη βιταμίνης D και ασβεστίου κάνει το γάλα αρακά να περιέχει αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή του αγελαδινού γάλακτος. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο παίζουν κύριο ρόλο στην υγεία των οστών.

Αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία είναι από τους κύριους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναζήτηση εναλλακτικών του αγελαδινού γάλακτος. Όταν η δυσανεξία στη λακτόζη ή μια αλλεργία στον ορό του γάλακτος ή στην καζεΐνη αποκλείει την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, το γάλα αρακά είναι μια εξαιρετική επιλογή. Καθώς τα κύρια συστατικά του είναι το νερό, η πρωτεΐνη αρακά και  το ηλιέλαιο, είναι δύσκολο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Γενικά, ο αρακάς δεν είναι μια αλλεργιογόνος τροφή, και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι μια καλή επιλογή για ανθρώπους με τροφικές αλλεργίες. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να έχει αλλεργία στον αρακά.

Κατάλληλο για ανθρώπους με διαβήτη και διατροφή με λίγες θερμίδες

Με την χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μόλις 2 gr σε κάθε ποτήρι, το γάλα αρακά μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί σε ένα διατροφικό πλάνο με χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων. Αν ένα άτομο έχει διαβήτη ή ακολουθεί μια κετογονική δίαιτα ή τη δίαιτα Atkins , το γάλα αρακά είναι μια έξυπνη επιλογή.

Η πρωτεΐνη είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ρυθμίζει την πείνα στη διάρκεια της ημέρας. Το γάλα αρακά περιέχει 8gr πρωτεΐνης σε κάθε ποτήρι και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ενέργεια για περισσότερο χρόνο, ειδικά σε σύγκριση με άλλα γάλατα.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή 

Το γάλα αρακά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, οι φυτικές ίνες και ο σίδηρος. Είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή για ανθρώπους που έχουν αλλεργία στη σόγια, στα γαλακτοκομικά ή στους ξηρούς καρπούς και κάνουν  χορτοφαγική διατροφή. Στην αγορά υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές γάλακτος αρακά το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Το γάλα αρακά μπορεί να είναι κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Η διατροφή παίζει ρόλο κλειδί στην καλή ψυχική και σωματική μας υγεία. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας και να του παρέχουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι επιλογές που συμβάλλουν στην ισορροπία στη ζωή μας.