Κάνε το Τεστ
γάλα αμυγδάλου, θρεπτική αξία γάλακτος αμυγδάλου, ιδιότητες γάλακτος αμυγδάλου, οφέλη γάλακτος αμυγδάλου στην υγεία

Γάλα αμυγδάλου: θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία του αμυγδάλου.  Αυτό το φυτικό γάλα έχει κρεμώδη υφή και γεύση ξηρού καρπού. Δεν περιέχει καθόλου λακτόζη και χοληστερόλη. Υπάρχει επίσης γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, και αυτό είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια υγιεινή διατροφή χωρίς ζάχαρη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως τα τελευταία χρόνια το γάλα αμυγδάλου έχει γίνει πολύ δημοφιλές και έχει αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα που υπάρχει παντού διαθέσιμο. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γνωστό ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά τα αμύγδαλα έχουν αποδεδειγμένα επιπλέον θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή επιλογή για ανθρώπους που δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά. Επίσης είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι vegan.

Θρεπτική αξία γάλακτος αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου προέρχεται από τα αμύγδαλα, περιέχει λίγα λιπαρά αλλά είναι πλούσιο σε ενέργεια, πρωτεΐνες, λιπίδια και φυτικές ίνες. Τα αμύγδαλα περιέχουν μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος. Επίσης το γάλα αμυγδάλου περιέχει βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β6, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Ε. Όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

Πηγή βιταμινών

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας του δέρματος και των ματιών, και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κάποια γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D , η οποία είναι αναγκαία για την ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα. Η βιταμίνη Β12 φυσιολογικά υπάρχει σε τροφές ζωικής προέλευσης αλλά τα φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, η οποία είναι σημαντική για την  υγεία του νευρικού συστήματος.

Οφέλη γάλακτος αμυγδάλου

1. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Το γάλα αμυγδάλου είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή για τους ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη σόγια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα αμυγδάλου περιέχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία και τις βιταμίνες της σόγιας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

2. Διατήρηση της υγείας της καρδιάς

Η έλλειψη χοληστερόλης στο γάλα αμυγδάλου το καθιστά ένα καλό σύμμαχο της καρδιάς. Η κατανάλωση αμυγδάλου ίσως να συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων για στεφανιαία νόσο. Το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ καλύτερο από άλλες τροφές που περιέχουν LDL χοληστερόλη, η οποία είναι η κύρια αιτία για πολλά νοσήματα του καρδιαγγειακού. Η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου εξασφαλίζει την απαιτούμενη ποσότητα καλίου στο σώμα , το οποίο είναι το στοιχείο κλειδί στο σώμα. Το κάλιο δρα ως αγγειοδιασταλτικό και μειώνει την ένταση και την πίεση στην καρδιά.

3. Ενίσχυση των μυών

Η αύξηση της μυϊκής μάζας, είναι μια διαδικασία που επιταχύνεται με την κατανάλωση των σωστών τροφών, ειδικά αυτών που περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που έχουν άμεση επίδραση στη μυϊκή μάζα. Το γάλα αμυγδάλου, για παράδειγμα, περιέχει ριβοφλαβίνη, μια βιταμίνη Β και ασβέστιο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία λειτουργούν συνεργικά με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος για την ρύθμιση της μυϊκής δύναμης. Μια κούπα με γάλα αμυγδάλου καλύπτει το 20-45% της ημερήσιας ποσότητα του ασβεστίου που έχουμε ανάγκη. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, που υπάρχει κυρίως στους μύες και στο δέρμα, και συμβάλλει στην επιδιόρθωση των ιστών.

4. Υγεία του δέρματος

Το δέρμα μας χρειάζεται πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να παραμένει υγιές και λαμπερό. Η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, που περιέχει άφθονη βιταμίνη Ε, βοηθά στην διατήρηση του υγιούς δέρματος. Εκτός από τις βιταμίνες, το γάλα αμυγδάλου περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην επιδιόρθωση του δέρματος. Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Ενίσχυση των οστών

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό και την διατήρηση των οστών και των δοντιών. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την πήξη του αίματος, την χαλάρωση των μυών και την διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς. Το γάλα αμυγδάλου περιέχει ασβέστιο και έτσι συμβάλλει στην υγεία των οστών στους ενήλικες και στα παιδιά. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου περιέχει το 30% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε ημερησίως, το οποίο μαζί με άλλες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D εξασφαλίζουν την υγεία των οστών.

Είναι το γάλα αμυγδάλου ωφέλιμο για όλους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν θέματα στην κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, ωστόσο υπάρχουν οι εξής περιορισμοί:

  • Το γάλα αμυγδάλου δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, και πρέπει να το αποφεύγουν.
  • Από την ηλικία του ενός έτους, κάθε παιδί καλό είναι να πίνει φυτικό γάλα εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Ωστόσο, πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν ότι επειδή το γάλα αμυγδάλου δεν έχει πολλές θερμίδες και λιπαρά η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην αποτελεί τη βασική διατροφή του παιδιού.
  • Οι άνθρωποι που είναι vegan και κάνουν μια φυτική διατροφή πρέπει να επιλέγουν εμπλουτισμένα γάλατα αμυγδάλου για να παρέχουν στον οργανισμό τους όλες τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που έχει ανάγκη.

Το γάλα αμυγδάλου έχει πολλά οφέλη στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής

Η ψυχική μας υγεία έχει άρρηκτη σχέση με την σωματική μας υγεία. Για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας είναι σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή μας, να κάνουμε άσκηση και να αντιμετωπίζουμε το άγχος με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, του ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ και της ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ. Η συναισθηματική ισορροπία είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.