Κάνε το Τεστ
Γιατί ρίχνει το ξύδι τον πυρετό, Ξύδι, Μηλόξιδο, Λευκό ξύδι

Γιατί το ξύδι ρίχνει τον πυρετό

Γιατί το ξύδι ρίχνει τον πυρετό

Ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια είναι η εφαρμογή κομπρεσών με ξύδι για να πέσει ο πυρετός.

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που δείχουν ότι οι ζεστές κομπρέσες με ξύδι (μηλόξυδο) μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Μια μελέτη ανέφερε μέση μείωση της θερμοκρασίας περίπου 1,41°C με ζεστές κομπρέσες με ξύδι σε σύγκριση με 0,87°C με κομπρέσες ζεστού νερού, υποδηλώνοντας ότι το ξύδι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για να ρίξει τον πυρετό.

Ο πυρετός βεβαίως είναι χρήσιμος για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά μπορεί να γίνει επιβλαβής αν είναι υψηλός, ιδίως σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Ποιοι είναι όμως οι πιθανοί μηχανισμοί που εξηγούν γιατί το ξύδι ρίχνει τον πυρετό;

Εξάτμιση και απώλεια θερμότητας

Η εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας με ξύδι στο δέρμα ενισχύει τη διαδικασία εξάτμισης. Η παρουσία ξιδιού, το οποίο έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού από το νερό, μπορεί να διευκολύνει την ταχύτερη εξάτμιση σε σύγκριση με το απλό νερό. Αυτή η εξάτμιση είναι ζωτικής σημασίας καθώς βοηθά στην ψύξη του δέρματος και, κατά συνέπεια, μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Η θερμότητα της κομπρέσας προκαλεί αρχικά αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων), η οποία αυξάνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος. Καθώς το ξύδι εξατμίζεται, απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος.

Υποθαλαμική δράση

Ο υποθάλαμος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος ως απάντηση σε διάφορα ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων. Όταν εφαρμόζεται μια ζεστή κομπρέσα ξιδιού, μπορεί να δώσει σήμα στον υποθάλαμο να μειώσει αυτό το σημείο ρύθμισης, βοηθώντας στην απώλεια θερμότητας μέσω της εφίδρωσης και την αυξημένη ροή αίματος στην περιφέρεια. Αυτοί οι μηχανισμοί οδηγούν σε μείωση της συνολικής θερμοκρασίας του σώματος.

Η αίσθηση θερμότητας από τη κομπρέσα ξιδιού μπορεί να παρέχει ανατροφοδότηση που βοηθά στη ρύθμιση των μηχανισμών ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος, βοηθώντας στη μείωση του πυρετού.

Ποιο ξύδι είναι το καλύτερο;

Το μηλόξυδο φαίνεται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό, ακολουθόμενο από το λευκό ξύδι. Δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητά, ωστόσο, ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι και αυτό μπορεί να λειτουργεί παρόμοια λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξικό οξύ.

Άλλα ξύδια όπως αυτό από κρασί ή βαλσάμικο, χρησιμοποιούνται λιγότερο και πιθανώς να ερεθίζουν το δέρμα ή την αναπνευστική οδό.

Σε ποιο σοβαρές περιπτώσεις, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντιπυρετικά

Το ξύδι βοηθά στη μείωση του πυρετού με φυσικό τρόπο κυρίως μέσω της ενισχυμένης εξάτμισης και της απαγωγής θερμότητας, καθώς και επηρεάζοντας την δράση του υποθαλάμου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.

Το ξύδι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αντιπυρετικά όπως η ακεταμινοφαίνη (Depon) ή η ιβουπροφαίνη (Algofren) σε σοβαρές περιπτώσεις, όμως ίσως αποτελεί φυσική εναλλακτική για ήπιους πυρετούς. Η χρήση του είναι γενικά ασφαλής και μη ερεθιστική για τα περισσότερα άτομα, καθιστώντας το μια φυσική επιλογή για τη διαχείριση ήπιων πυρετών, ειδικά στα παιδιά.

Υπάρχουν άλλες φυσικές επιλογές για την αντιμετώπιση του πυρετού;

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ σε πολλές περιπτώσεις (πάντα υπό την καθοδήγηση ενός ομοιοπαθητικού γιατρού) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πυρετού, χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της ομοιοπαθητικής είναι ότι μπορεί να προσφέρει μια μακροπρόθεσμη ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κατηγορία: