Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη και καρδιοαγγειακά νοσήματα, πώς επηρεάζει η κατάθλιψη τους ανθρώπους με καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πώς η Κατάθλιψη επηρεάζει τους Ανθρώπους με Καρδιοαγγεικά Νοσήματα;

Μελέτες

Δύο νέες μελέτες υπογραμμίζουν την αρνητική επίδραση της κατάθλιψης στην έκβαση της υγείας και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με καρδιοαγγειακά νοσήματα.

‘Ένας αυξημένος αριθμός μελετών δείχνει ένα στενό σύνδεσμο μεταξύ της κατάθλιψης και του κινδύνου για καρδιακά νοσήματα.

Μια τέτοια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον χρόνο ανέφερε ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο για ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού σχεδόν κατά ένα τρίτο, και μια άλλη μελέτη επεσήμανε ότι όσοι έχουν κατάθλιψη και καρδιακή νόσο μαζί έχουν διπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Η σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιακής νόσου, είναι πολύ ισχυρή, και είναι επίσης πολύπλοκη. Η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη.

Ο Dr. Okunrintemi —ο επικεφαλής συγγραφέας δύο νέων μελετών σχολιάζει αυτή την δυναμική πολυπλοκότητα μεταξύ των δύο παθήσεων: "Καθώς δεν γνωρίζουμε ποιο ξεκινά πρώτο —η κατάθλιψη ή η καρδιαγγειακή νόσος— η επικρατούσα άποψη είναι ότι η κατάθλιψη είναι δείκτης κινδύνου για καρδιοαγγειακά νοσήματα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν έχεις καρδιοαγγειακή νόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις επίσης κατάθλιψη, συγκριτικά με τον κίνδυνο στον γενικό πληθυσμό."

Σε μια προσπάθεια να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το φαινόμενο, ο Dr. Okunrintemi και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν δύο μελέτες, τα ευρήματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο American Heart Association's Quality of Care και στο Outcomes Research Scientific Sessions του 2018.

Η Αδιάγνωστη Κατάθλιψη είναι πιο Επιζήμια

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εμπειρίες της υγειονομικής περίθαλψης, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, και την χρήση πόρων για τους ανθρώπους με καρδιακή νόσο— οι οποίοι όλοι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη— και συγκρίθηκαν με εκείνους που δεν είχαν λάβει τέτοια διάγνωση.

Η ομάδα των ανθρώπων χωρίς τη διάγνωση κατάθλιψης διαιρέθηκε περαιτέρω σε εκείνους που είχαν υψηλό κίνδυνο και σε εκείνους που είχαν χαμηλό κίνδυνο κατάθλιψης, αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ένα ερωτηματολόγιο ψυχικής υγείας.

Ο Dr. Okunrintemi συνοψίζει τα αποτελέσματα, λέγοντας, "Εκείνοι που δεν είχαν κατάθλιψη και ακόμη είχαν υψηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη είχαν χειρότερες εμπειρίες υγειονομικής περίθαλψης, επισκέφθηκαν περισσότερες φορές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, είχαν φτωχότερη αντίληψη για την κατάσταση της υγείας τους, και χαμηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που είχαν πράγματι κατάθλιψη."

Ο επικεφαλής ερευνητής προσθέτει ότι "Αυτό θα μπορούσε να συμβεί επειδή οι άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο για κατάθλιψη απλά δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί και δεν λαμβάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη."

Η σύγκριση επίσης αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι με καρδιακή νόσο που έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη ξοδεύουν, συνολικά, περισσότερα χρήματα για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τα φάρμακα από εκείνους που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Οι άνθρωποι με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς και πενταπλάσιες πιθανότητες να αντιληφθούν ότι έχουν κακή υγεία από ότι εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, εκείνοι που είχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και είχαν πιο πολλές πιθανότητες να είναι δυστυχείς με την υγειονομική τους περίθαλψη.

Είναι αναγκαίος «ο επιθετικός έλεγχος» της Κατάθλιψης

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στην χρήση των πόρων της υγειονομικής περίθαλψης και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.

Η έρευνα βρήκε ότι εκείνοι που είχαν πάθει έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) μαζί με κατάθλιψη είχαν 54% υψηλότερη πιθανότητα να νοσηλευτούν, και ήταν 43% πιο πιθανό να επισκεφτούν το τμήμα επειγόντων περιστατικών

Κατά μέσο όρο, αυτά τα άτομα ξοδεύουν $4,300 περισσότερα στην υγειονομική περίθαλψη ανά έτος σε σχέση με εκείνους χωρίς κατάθλιψη.

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στην σημασία αυτών των ευρημάτων για τους ανθρώπους με καρδιοαγγειακά νοσήματα.

"Η κατάθλιψη και το έμφραγμα συχνά συνυπάρχουν, πράγμα το οποίο σημαίνει χειρότερες εμπειρίες υγείας για αυτούς τους ασθενείς. Σαν ένα μέτρο βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της αποτελεσματικότητας της υγειονομικής περίθαλψης, συστήνουμε επιθετικό έλεγχο (προληπτικό, δυναμικό) της κατάθλιψης και παρακολούθηση των ασθενών για καρδιακή προσβολή."