Κάνε το Τεστ
κορωνοϊός, εργασία στο σπίτι. παιδιά στο σπίτι

Κορωνοϊός: Εργαζόμενοι στο σπίτι με παιδιά

Εργασία στο Σπίτι με τα Παιδιά

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι οικογένειες σε όλη τη χώρα έχουν υποστεί δραματικές αλλαγές στη ρουτίνα τους λόγω των μέτρων καραντίνας που έχουν ληφθεί για τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. Οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει και οι γονείς δουλεύουν από το σπίτι, ενώ τα σχολεία είναι επίσης κλειστά. Η κατάσταση είναι δύσκολη όταν και οι δύο γονείς δουλεύουν από το σπίτι και είναι ακόμη δυσκολότερη για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους αστέγους και τους γονείς που δουλεύουν εκτός σπιτιού. Όλοι ανησυχούν για τα οικονομικά, την υγεία και την έλλειψη κατάλληλης τεχνολογίας για την διδασκαλία από απόσταση.

Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν έφηβοι, πολλοί από τους οποίους κάνουν τα πρώτα βήματα προς την ανεξαρτησία και τώρα είναι αναγκασμένοι να μείνουν σπίτι με τους γονείς τους που δεν είναι και η αγαπημένη τους παρέα. Οι έφηβοι θυμώνουν που μένουν μέσα και έχουν χάσει τις βόλτες με τους φίλους τους και τις δραστηριότητές τους.

Για να μπορέσετε ως γονείς να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, επικοινωνήστε με τους συνεργάτες σας και τους εργαζόμενους, θέστε ρεαλιστικούς στόχους και αποδεχτείτε ότι θα περάσετε περισσότερες ώρες μπροστά από τον υπολογιστή. Οι περισσότεροι γονείς πρέπει να αναδιαμορφώσουν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά τους. Δεν μπορούν πλέον να κάνουν την ίδια δουλειά ή να φροντίζουν τα παιδιά τους όπως πριν. Οι γονείς δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να είναι τελειομανείς και πρέπει να είναι ρεαλιστές. Είναι ανάγκη οι γονείς να ηρεμήσουν. Αυτό που τους έχει ζητηθεί είναι να κάνουν δύο δουλειές πλήρους απασχόλησης μαζί.

Μην προσδοκάτε να δουλεύετε όπως πριν

Όλοι μας είμαστε λιγότερο παραγωγικοί όταν αντιμετωπίζουμε τόσο εκρηκτικές καταστάσεις. Να είστε σε επικοινωνία με τους συνεργάτες σας, να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους για όσα μπορείτε να επιτύχετε  και αυτό είναι αναγκαίο για να προλάβετε τις παρεξηγήσεις. Πρώτα, προσδιορίστε ποιες και πόσες ώρες θα δουλεύετε. Επικοινωνήστε με τον εργοδότη/διευθυντή σας, συζητήστε και να έχετε στο μυαλό σας δύο με τρεις εναλλακτικές επιλογές.

Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς δουλεύουν από το σπίτι και έχουν μικρά παιδιά που απαιτούν περισσότερη προσοχή, καλό θα ήταν να δουλεύουν σε βάρδιες. Μπορείτε να δουλέψετε δίωρα ή τετράωρα, αλλά ακόμη και έτσι να είστε προετοιμασμένοι αν προκύψει κάτι που πρέπει να παρέμβετε αν έχετε πολλά παιδιά.

Καλό είναι να βάζετε πέντε στόχους για την ημέρα: ένα ή δύο πράγματα που πραγματικά είναι ανάγκη να κάνετε για τη δουλειά σας, ένα ή δύο πράγματα που θέλετε να κάνετε με τα παιδιά σας, και ένα οικογενειακό ή με το σύντροφό σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να κάτσετε στον καναπέ να δείτε κάτι για 30 λεπτά. Μην περιμένετε ή μην προσπαθήσετε να κάνετε περισσότερα, επειδή θα απογοητευτείτε και θα αγχωθείτε περισσότερο.

Η μάθηση εξ' αποστάσεως αποτελεί πρόκληση για όλες τις ηλικιακές ομάδες

Οι γονείς δεν είναι δάσκαλοι. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο άρα δεν μπορούν να μάθουν όλα όσα θα μάθαιναν στην τάξη.

Τα μικρά παιδιά και τα νήπια απαιτούν περισσότερη προσοχή. Οι γονείς περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους και χρειάζεται να έχουν υπομονή και να είναι δημιουργικοί για να τα απασχολήσουν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά κάνουν μαθήματα διαδικτυακά, και έτσι διατηρούν την επαφή τους με το σχολείο και έχουν ένα πρόγραμμα.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι τα παιδιά χρειάζονται να έχουν πρόγραμμα, να έχουν λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν σε μια μέρα. Αφού κάνουν όλα όσα έχουν σημειώσει τότε είναι ελεύθερα να παίξουν.

Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι τώρα που τα σχολεία έχουν κλείσει;

Πολλοί γονείς ψάχνουν στο διαδίκτυο να βρουν τρόπους να απασχολήσουν τα παιδιά τους. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε βιβλία με περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.

Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό το χρονικό διάστημα τα παιδιά θα περάσουν περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη ή στο διαδίκτυο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, ειδικά σε μια τόσο έντονη κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε.

Για τους έφηβους το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως να μην είναι ότι χάνουν το σχολείο αλλά ότι χάνουν την κοινωνική τους ζωή. Πριν τον κορωνοϊό οι γονείς μάλωναν με τα παιδιά για το πόσο χρόνο περνούν στο διαδίκτυο, τώρα είναι ευγνώμονες που υπάρχει η τεχνολογία. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι έφηβοι παίζουν παιχνίδια όλοι μαζί και συζητούν. Η κοινωνική ζωή είναι πολύ σημαντική για τους εφήβους και πλέον έχει πάρει μία ηλεκτρονική μορφή.

Αυτή είναι μια νέα καθημερινότητα για τις οικογένειες, για αυτό όλοι μας χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα. Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και να ξέρετε ότι κανείς δεν έχει εμπειρία για το πώς θα διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση. Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι, απλά καλοί και να αντέξετε, για 2 μήνες περίπου που θα κρατήσουν τα έντονα μέτρα.