Κάνε το Τεστ
μαστίχα Χίου, οφέλη μαστίχας Χίου

Μαστίχα Χίου

Μαστίχα Χίου

Η Χίος είναι η πατρίδα της μαστίχας καθώς εκεί ευδοκιμούν τα περίφημα μαστιχόδεντρα.Η μαστίχα Χίου βασικά είναι μια ρητίνη των μαστιχόδεντρων (Pistacia lentiscus) και εμφανίζεται σε σταγόνες. Ενώ αυτά τα μαστιχόδεντρα μεγαλώνουν και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου και παράγουν ρητίνη, μονάχα στη Χίο τα δέντρα παράγουν την μαστίχα σε μορφή "δακρύων" που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και οφέλη στην υγεία μας. Η μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Τα τελευταία χρόνια η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται ευρέως σε ιατρικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, σε φαγητά και στα ποτά, αλλά επίσης στη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Ιστορικά υπάρχουν πολλές αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, και σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί όλα τα οφέλη της στην υγεία μας. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα για την μαστίχα είναι ότι δρα ενάντια στο Helicobacter pylori ένα βακτήριο του στομάχου που αποτελεί την κύρια αιτία των γαστρικών ελκών. Επίσης η μαστίχα έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαστίχα Χίου;

Η μαστίχα Χίου είναι πολύ γνωστή ως τσίχλα που δροσίζει την αναπνοή. Στην πραγματικότητα, η λέξη "μαστίχα" σημαίνει "τσίχλα".

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαστίχα στο μαγείρεμα και στην παρασκευή μπισκότων, ψωμιού, μαρμελάδας, κέικ, κεφτέδων και γαρίδας. Χρειάζεστε μικρή ποσότητα, μόνο μερικούς κρυστάλλους. Όταν αλέθετε τους κρυστάλλους της μαστίχας χρησιμοποιήστε αλάτι ή ζάχαρη για να αποφύγετε να κολλήσει η σκόνη.

Οφέλη μαστίχας Χίου

Η μαστίχα Χίου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη θεραπεία τραυμάτων, δερματικών φλεγμονών, μείωση λιπιδίων αίματος και σακχάρου αίματος. Αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται στα τριτερπένια. Τα τριτερπενοειδή είναι μία μεγάλη κατηγορία οργανικών ενώσεων με ισχυρή βιοενεργή δράση.

Η μαστίχα Χίου είναι γνωστή για την αποτελεσματική της δράση στη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, των προβλημάτων πέψης (πχ δυσπεψία), της γαστραλγίας και των ελκών στο στομάχι (γαστρικά έλκη). Η μαστίχα Χίου ενδείκνυται και στη λειτουργική δυσπεψία, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και επίσης δεν έχει τις ανεπιθύμητες ενέργειες γαστροπροστατευτικών φαρμάκων, όπως οι πραζόλες.

Η μαστίχα Χίου έχει αποδεδειγμένη δράση ενάντια στο βακτήριο Helicobacter pylori, και συμβάλλει στην πρόληψη και στη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου του Crohn και αποτελεί την πιο φυσική επιλογή για την θεραπεία των πεπτικών διαταραχών.

Η μαστίχα Χίου έχει εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες όταν την μασάμε και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστίχα είναι τόσο αποτελεσματική όσο η διγλυκονική χλωρεξιδίνη και σκοτώνει πιο αποτελεσματικά τα παθογόνα του στόματος από ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η μαστίχα ως τσίχλα είναι λιγότερο επιβλαβής για τα κύτταρα και τους ιστούς του στόματος από ότι οι άλλοι δύο αντισηπτικοί παράγοντες. Η μαστίχα αναστέλλει τα βακτήρια που συνδέονται με την περιοδοντίτιδα, προλαμβάνει την ασθένεια των ούλων και τα σφραγίσματα.