Κάνε το Τεστ
matepil, ματεπιλ, φαρμακο, παρενεργειες

MATEPIL – τι είναι; Δράση και παρενέργειες

MATEPIL - τι είναι; Δράση και παρενέργειες

Το MATEPIL (ματεπίλ) είναι ένα αντιψυχωσικό φάρμακο. Το Matepil (κουετιαπίνη, quetiapine) ανήκει στη νεότερη γενιά των αντιψυχωσικών φαρμάκων (άτυπα αντιψυχωσικά). Εκτός από τη σχιζοφρένεια, το Matepil δίνεται επικουρικά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, ανησυχίας, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, κα, όπου δίνεται συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις, συγκριτικά με τις περιπτώσεις ψυχωσικής συνδρομή (όπου δίνεται συνήθως σε δόσεις μεγαλύτερες των 150 mg).

Επίσης, η κουετιαπίνη είναι ένα φάρμακο που προτιμάται σε ηλικιωμένους για την αντιμετώπιση του οργανικού ψυχοσυνδρόμου (σύγχυση/διέγερση ή βίαιη συμπεριφορά), όπως και το Aloperidin (αλοπεριδόλη).

Δόση Matepil

Κυκλοφορεί σε δόσεις των Matepil 150mg, Matepil 200mg, Matepil 300mg, Matepil 400mg σε δισκία παρατεταμένης αποδέσμευσης:

Μορφή  mg και πoσότητα Matepil Τιμή
Χάπια MATEPIL F.C.TAB 150MG BTx30 15,11
Χάπια MATEPIL F.C.TAB 200MG BTx30 9,34
Χάπια MATEPIL F.C.TAB 300MG BTx30 20,99
Χάπια MATEPIL F.C.TAB 400MG BTx30 27,51

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, για το Matepil υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη, ηλικία, και αναλόγως αν πρόκειται για μονοθεραπεία ή συμπληρωματική (συνδυαστική) αγωγή. Για παράδειγμα, σε σχιζοφρένεια 150-750mg/ημέρα, Διπολική διαταραχή 400-800mg/ημέρα. Το Matepil θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ψυχίατρού σας.

Το Matepil συνταγογραφείται συχνά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, συνήθως σε μια μικρή δοσολογία (25mg - 100mg). Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου, μπορεί ένας ψυχίατρος να προτιμήσει το Matepil για παράδειγμα σε ηλικιωμένους ή σε περιπτώσεις που δεν προτιμάται η χρήση βενζοδιαζεπινών ή αν υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία μέσα στο 24ωρο.

Πληροφορίες συνοπτικά: Matepil

Φάρμακο: MATEPIL
Δραστική Ουσία: ΚΟΥΕΤΙΑΠΙΝΗ / Quetiapine
Συνήθης δόση: 25-750 mg/ημέρα
Μέγιστη δόση: 900 mg/ημέρα
Κατηγορία: Αντιψυχωσικό
Κύρια χρήση: Σχιζοφρένεια, για ψυχωσικά στοιχεία
Δευτερεύουσα χρήση: Κατάθλιψη Αϋπνία Διπολική διαταραχή Άγχος Ψυχοκινητική ανησυχία
Πρωτότυπο φάρμακο: Seroquel

matepil, ματεπιλ, χαπια, παρενεργειες Παρενέργειες Matepil

Οι πιο συχνά αναφερόμενες παρενέργειες του Matepil είναι: υπνηλία μέσα στην ημέρα, ζάλη, ξηροστομία, ελαφρά αδυναμία, ακαθισία, δυσκοιλιότητα, ταχυκαρδία, ορθοστατική υπόταση, επιδείνωση γλαυκώματος, αύξηση όρεξης και βάρους, δυσπεψία. Tο Matepil πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο, αγγειοεγκεφαλική νόσο ή άλλες καταστάσεις με προδιάθεση για υπόταση. Το Ματεπίλ μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έναρξης της θεραπείας (στην πρώτη δόση ιδίως). Το Matepil δεν είναι εγκεκριμένο για την θεραπεία των ασθενών για ψύχωση που σχετίζεται με άνοια.

Σε μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει όψιμη δυσκινησία.

Η κουετιαπίνη σε μορφή βραδείας/παρατεταμένης αποδέσμευσης (όπως στο Matepil αλλά και στο πρωτότυπο Seroquel XR) έχει λιγότερες παρενέργειες.

Αναλυτικές πληροφορίες Matepilspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, matepil, ματεπιλ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Matepil για το κοινό, και το SPC του Matepil όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Matepil;

To Matepil πρέπει πάντα να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Δεν πρέπει να ξεκινάτε ή να διακόπτετε το Matepil μόνοι σας χωρίς ιατρική παρακολούθηση, επειδή διαβάσατε κάτι στο google ή προσωπικές εμπειρίες σε κάποιο φόρουμ.

Συχνά ορθογραφικά λάθη: ματεπιλ.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί του Matepil;

Αυτό εξαρτάται από την πάθηση/λόγο για το οποίο κανείς παίρνει το Matepil.

Ασθενείς που έχουν ψυχωσικά συμπτώματα πρέπει να παίρνουν σταθερά (και πολλές φορές μακροχρόνια) αντιψυχωσικά φάρμακα (όπως Zyprexa, Abilify, Risperdal, κα).

Εάν το Matepil δίνεται επικουρικά (πχ σε κατάθλιψη, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ψυχωσικά στοιχεία) ή με σκοπό τη διαχείριση του άγχους/ανησυχίας ή διαταραχών ύπνου (δυσκολία επέλευσης ύπνου, πρώιμη αφύπνιση, διακεκομμένος ύπνος) υπάρχουν άλλα ηπιότερα φάρμακα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, είτε φυσικές εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.