Κάνε το Τεστ
σχέσεις, σχέσεις του παρελθόντος, τι μαθαίνουμε από τις σχέσεις του παρελθόντος, μαθήματα από τις σχέσεις του παρελθόντος

Μαθήματα που παίρνουμε από τις σχέσεις του παρελθόντος

Τι μας διδάσκουν οι σχέσεις του παρελθόντος;

Οι σχέσεις του παρελθόντος καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις στο μέλλον. Κάποιες σχέσεις μπορεί να είναι σύντομες ή περιστασιακές, αλλά σας διδάσκουν πως να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας και πότε να φεύγετε όταν δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Οι συγκρούσεις σε μια σχέση και η ανεκπλήρωτη αγάπη είναι μερικές φορές πολύ σημαντικά. Για κάποιους ανθρώπους, αυτές οι εμπειρίες συμβαίνουν στη διάρκεια της εφηβείας, αλλά για άλλους αργότερα. Δεν έχει σημασία πως ή πότε θα ζήσετε μια σχέση. Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι εμπειρίες μπορεί να είναι άβολες, αλλά είναι πολύτιμες και σας βοηθούν να μάθετε τον εαυτό σας και πως θέλετε να είναι οι σχέσεις σας.

Μαθαίνετε τι είδους σχέση επιθυμείτε

Πολλές φορές μπορεί να έχετε δει κάποιον πιθανό σύντροφο και να έχετε πει ότι σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλετε. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι όμως ανάγκη να περάσετε χρόνο με συντρόφους που δεν ταιριάζετε για να αναγνωρίσετε τι σας αρέσει και τι όχι. Οι πρώην σχέσεις σας μπορούν να σας δείξουν τι επιθυμείτε, ακόμη και αν η σχέση δεν λειτούργησε όπως θα θέλατε.

Κατανοείτε ότι οι ανάγκες σας έχουν αξία

Αν σε μια σχέση του παρελθόντος οι ανάγκες σας δεν είχαν αξία, τότε σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι τα συναισθήματα, οι απόψεις σας και οι προτιμήσεις σας έχουν αξία. Όταν είστε σε μια σχέση δεν αποδέχεστε τίποτα λιγότερο.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο τρόπος επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει μια σχέση

Καθώς το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι επώδυνο, μια αποτυχημένη σχέση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους συντρόφους να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τον τρόπο επικοινωνίας στη σχέση. Σκεφτείτε πως αντιδρούσατε στις διαφωνίες, αν ήσασταν αμυντικοί, επικριτικοί ή ειρωνικοί. Αν αυτό συνέβαινε, τότε ίσως είναι ανάγκη να υιοθετήσετε πιο υγιείς τρόπους επικοινωνίας με το σύντροφό σας. Η επικοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική για την διάρκεια μιας σχέσης. Αν έχετε καταλάβει ότι ο τρόπος επικοινωνίας χρειάζεται δουλειά, τότε είστε σε καλό δρόμο. Όταν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα καταστροφικά μοτίβα επικοινωνίας και να μάθετε υγιείς τρόπους να επικοινωνείτε αυτό θα σας βοηθήσει να λύσετε τις διαφωνίες σας με πιο παραγωγικό τρόπο στο μέλλον.

Αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεων σας

Αν έχετε μάθει ότι είστε υπεύθυνοι για τις πράξεις σας αυτό δείχνει συναισθηματική ωριμότητα και η σχέση που έχετε τώρα μπορεί να έχει διάρκεια. Όταν κατηγορείτε τους άλλους για τις πράξεις σας και δεν παραδέχεστε τα λάθη σας, αυτό κάνει κακό στη σχέση σας. Δεν μπορείτε να ελέγξετε όσα λέει ή κάνει ο σύντροφός σας, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις δικές σας αντιδράσεις.

Οι σχέσεις του παρελθόντος μπορούν να σας διδάξουν πολλά

Οι σχέσεις πολλές φορές είναι πολύπλοκες. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες και τα συναισθήματα του παρελθόντος ώστε να ξέρετε τι θέλετε από τις σχέσεις σας στο μέλλον.