Κάνε το Τεστ
μοναξιά στο γάμο, γιατί νιώθετε μοναξιά στο γάμο σας, λόγοι που οδηγούν στη μοναξιά στο γάμο, αντιμετώπιση μοναξιάς στο γάμο

Γιατί νιώθετε μοναξιά στο γάμο σας;

Μοναξιά στο Γάμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν παντρεύονται σκέφτονται ότι δεν θα ζήσουν άλλες μοναχικές νύχτες. Όμως η μοναξιά στο γάμο επηρεάζει εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο. Και συνήθως τουλάχιστον ο ένας σύντροφος αισθάνεται συναισθηματικά εγκαταλελειμμένος.

Ο γάμος και η μοναξιά φαινομενικά είναι δύο λέξεις που δεν ταιριάζουν. Όμως η μοναξιά είναι πραγματικότητα για πολλά ζευγάρια. Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε μοναξιά στο γάμο σας.

Ίσως η σύνδεση που είχατε να έχει χαθεί. Ίσως με τα χρόνια να χάθηκε η επικοινωνία σας. Μπορεί οι συγκρούσεις και τα ξεσπάσματα θυμού να είναι πιο συχνά. Και επειδή θέλετε να αποφύγετε τις διαφωνίες , σταματάτε να μιλάτε μεταξύ σας.

Λόγοι που οδηγούν στη μοναξιά στο γάμο

Φοβάστε το σύζυγό σας

Αν έχετε παντρευτεί κάποιον που σας κακοποιεί συναισθηματικά ή ψυχολογικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βιώνετε βαθιά μοναξιά. Αν φοβάστε το σύζυγό σας επειδή είναι επιθετικός ή σας μιλά άσχημα, μπορεί να τον αποφεύγετε ώστε να μην προκύψουν συγκρούσεις.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο πολύπλοκα, αν στη διάρκεια του γάμου σας , ο σύντροφός σας ,σας έχει απομονώσει από την οικογένεια ή/και τους φίλους σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι δεν έχετε κάποιον να στηριχθείτε.

Είστε πολυάσχολοι

Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να έχετε τόσο φορτωμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην βρίσκεστε συχνά. Μπορεί ο ένας να επιστρέφει όταν ο άλλος έχει ήδη κοιμηθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχετε χρόνο να επικοινωνήσετε. Χάνετε την επαφή σας και δεν μοιράζεστε όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά σας. Τελικά δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ σας.

Αυτό το χάσμα μπορεί να βλάψει τη σχέση σας μόνο αν του το επιτρέψετε. Μην συγκρίνετε την δουλειά σας με αυτή του συντρόφου σας, επειδή στο τέλος κανείς δεν θα βγει κερδισμένος. Κάθε δουλειά είναι σημαντική, έχει στρες και έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όταν η καριέρα σας ή τα παιδιά σας είναι πάνω από το σύντροφό σας, η σταθερότητα της σχέσης σας μπορεί να διαταραχθεί. Φυσικά, οι καριέρες και των δύο και τα παιδιά χρειάζονται προσοχή, αλλά δεν χρειάζεται να βάζετε σε κίνδυνο το γάμο σας. Χρειάζεται να υπάρχει μια ισορροπία σε όλες τις πτυχές της ζωής σας.

Καλό είναι να συζητήσετε το πρόγραμμά σας, και να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ο γάμος χρειάζεται χρόνο και φροντίδα.

Έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης

Συνεχώς συμβαίνουν πράγματα και εμφανίζονται καταστάσεις την στιγμή που δεν το περιμένετε. Αυτές τις στιγμές, θέλετε ο σύντροφός σας να είναι εκεί για εσάς, να σας υποστηρίξει και να σας εμψυχώσει όταν δεν είστε καλά. Αν νιώθετε ότι δεν σας στηρίζει συναισθηματικά, δημιουργείται απόσταση μεταξύ σας.

Αν για παράδειγμα, έχετε χάσει κάποιο μέλος της οικογένειάς σας και βιώνετε το πένθος θέλετε την στήριξη του συντρόφου σας. Αλλά αν ο σύντροφός σας δεν είναι εκεί για εσάς ή σας λέει πράγματα που δεν σας βοηθούν νιώθετε μόνοι. Στη διάρκεια του πένθους θέλετε το σύντροφό σας να είναι στήριγμα.

Αν αυτή η συναισθηματική υποστήριξη λείπει από το γάμο σας και ο σύντροφός σας δεν σας δείχνει συμπόνια ή κατανόηση, τότε μπορεί να βλάψει το γάμο σας και να νιώθετε μοναξιά.

Στις ουσιαστικές σχέσεις, η συναισθηματική υποστήριξη προσφέρεται και από τους δύο συντρόφους και τους φέρνει πιο κοντά. Επίσης βοηθά να χτίσετε γερά θεμέλια για το κοινό σας μέλλον. Επίσης η συναισθηματική υποστήριξη βοηθά να λύνετε τις διαφορές σας με ευγένεια και σεβασμό.

Έλλειψη σεξουαλικής οικειότητας

Σε ένα γάμο στον οποίο ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι νιώθουν μοναξιά, σπάνια κάνουν έρωτα ή περνούν χρόνο μαζί. Οι μικρές πράξεις αγάπης όπως ένα φιλί για καλημέρα, μια αγκαλιά, ένα μήνυμα μπορεί να έχουν εξαφανιστεί.

Η έλλειψη στοργής και αγάπης μπορεί να μην μοιάζει τόσο σημαντική, αλλά είναι. Είναι αναγκαία για την σεξουαλική οικειότητα. Αν δεν βιώνετε τίποτα από αυτά, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε μόνοι.

Το απλό άγγιγμα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δημιουργεί δέσιμο. Ένα φιλί. Μια αγκαλιά. Όλα αυτά σας φέρνουν πιο κοντά.

Απουσία ποιοτικού χρόνου

Αν βλέπετε τον σύντροφό σας 20 λεπτά την εβδομάδα , και τρέχετε με τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας όπως το να πάτε τα παιδιά σε δραστηριότητες , η μοναξιά μπορεί να εμφανιστεί στη σχέση σας. Όταν συνεχώς λείπετε χάνετε την επαφή με το σύντροφό σας.

Ο ποιοτικός χρόνος είναι πολύ σημαντικός για κάθε ζευγάρι. Δεν έχει σημασία πόσο καλά γνωρίζεστε, όσο περνά ο καιρός θα ανακαλύπτετε κάτι καινούργιο, όπως η αλλαγή στα ενδιαφέροντα, στους φίλους. Η αποτελεσματική επικοινωνία και ο ποιοτικός χρόνος σε ένα ζευγάρι παίζει κύριο ρόλο στη διατήρηση της σχέσης και στην πρόληψη της ρουτίνας.

Δεν είναι απαραίτητο να αφιερώνετε πολύ χρόνο ο ένας στον άλλο, αλλά είναι σημαντικό ο χρόνος που μοιράζεστε να είναι ουσιαστικός. Αυτό σας βοηθά να μείνετε σε επαφή.

Παλιές πληγές που δεν έχουν επουλωθεί

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ρήξεις οφείλονται σε πληγές που έχουν συμβεί νωρίς στο γάμο.

Για παράδειγμα, μπορεί η μητέρα του συντρόφου σας να ήταν τόσο παρεμβατική που να σας οδήγησε στο χωρισμό στην αρχή της σχέσης σας. Αφού παντρευτήκατε , οι σχέσεις μπορεί να αποκαταστάθηκαν αλλά οι πληγές παραμένουν.

Ο σύντροφός σας μπορεί να νιώθει ότι βρίσκετε συνεχώς ανάμεσα σε εσάς και στη μητέρα του. Αισθάνεται ότι είναι ανάγκη να διαλέξει πλευρά. Αυτό τον κάνει να νιώθει μοναξιά στο γάμο επειδή δεν αισθάνεται άνετα να μιλήσει στη σύζυγο ή στη μητέρα του για τα συναισθήματά του.

Οι παλιές πληγές είναι ανάγκη να επουλώνονται για να προχωρήσετε. Όσα σας πλήγωσαν στο παρελθόν πρέπει να τα λύσετε και να τα αφήσετε πίσω σας.

Πώς να αποφύγετε τη μοναξιά στο γάμο;

Καλό είναι να μην περιμένετε τα πρώιμα σημάδια της μοναξιάς να επιδεινωθούν. Μάθετε από τα λάθη σας. Μην αφήνετε την ρουτίνα να σας κυριεύσει. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή.

Επικοινωνήστε

Η επικοινωνία είναι το φάρμακο για κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται σε ένα γάμο. Συζητήστε όσο περισσότερο μπορείτε για όσα σας απασχολούν. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και τις στιγμές της καθημερινότητας. Προσεγγίστε με ενδιαφέρον το σύντροφό σας ώστε να διατηρήσετε την επαφή σας.

Θυμηθείτε όμορφες στιγμές

Δείτε το βίντεο από το γάμο σας ή τις φωτογραφίες από το μήνα του μέλιτος. Θυμηθείτε τα ρομαντικά σας ραντεβού στην  αρχή της σχέσης σας. Όσα κάνατε στα κρυφά. Όλα αυτά θα σας φέρουν κοντά και θα σας κάνουν να γελάσετε. Τα ζευγάρια που γελάνε μαζί μένουνε μαζί.

Κάντε μικρές πράξεις αγάπης

Αν ο σύντροφός σας είναι κουρασμένος προσφερθείτε να του κάνετε μασάζ. Προετοιμάστε ένα νόστιμο πρωινό και για τους δυο σας. Με αυτό τον τρόπο ο σύντροφός σας θα καταλάβει ότι τον νοιάζεστε. Θα γνωρίζει ότι μπορεί να στηριχθεί πάνω σας.

Κατανοήστε την πλευρά του συντρόφου σας

Δεν είναι πάντα απαραίτητο να βλέπετε τα πράγματα με το δικό σας τρόπο. Ο σύντροφός σας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Κατανοήστε την δική του πλευρά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνείτε μαζί του. Σταματήστε να τον κρίνετε.

Μπορείτε να βελτιώσετε τη σχέση σας

Αν συνεχίσετε να νιώθετε μοναξιά μπορείτε με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ  να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα στη σχέση σας και να την ενδυναμώσετε.