Κάνε το Τεστ
μονογονεΐκότητα, μονογονεΐκή οικογένεια, προκλήσεις στις μονογονεΐκές οικογένειες , ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα στις μονογονεΐκές οικογένειες, δυσκολίες στις μονογονεΐκές οικογένειες

Μονογονεϊκή οικογένεια: προβλήματα και προκλήσεις

Μονογονεϊκή οικογένεια

Οι μονογονεΐκές οικογένειες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Αν και οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν για κάθε γονέα, η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση είναι απαιτητική και ψυχοπιεστική. Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει μοναδικές συναισθηματικές προκλήσεις και προβλήματα. Οι περισσότεροι διαζευγμένοι (και εγκαταλελειμμένοι από τον/την σύντροφο) γονείς αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα, έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους, άγχος για τα οικονομικά και ανησυχία για τις αποφάσεις που παίρνουν μόνοι τους. Ποιες είναι όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μονογονεΐκές οικογένειες;

Δεν υπάρχει ουσιαστική υποστήριξη

Όταν ένας γονιός είναι μόνος του αυτό σημαίνει πως όλο το 24ωρο δεν έχει τη δυνατότητα να έχει από αλλού βοήθεια, αυτό όμως οδηγεί στην χρόνια σωματική και ψυχική κόπωση και εν τέλει στο burn out (γονεϊκή εξουθένωση). Επίσης προκαλεί στρες και ανησυχία για όλες τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει κάποιος μόνος του. Είτε έχουν ένα μικρό παιδί και έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξεσπάσματα θυμού του ή έχουν να πάρουν μια απόφαση για το σχολείο, όλοι οι μόνοι γονείς επενδύουν απόλυτα στα παιδιά τους.

Καλό είναι να χτίζεται ένα υποστηρικτικό σύστημα. Όλοι οι γονείς που είναι μόνοι τους έχουν ανάγκη την βοήθεια. Μπορεί να προσλάβουν ένα άτομο που θα προσέχει τα παιδιά ενώ κάνουν τις δουλειές τους. Είναι επίσης βοηθητικό να έχουν ένα άτομο να μιλήσουν όταν νιώθουν κουρασμένοι από τις υποχρεώσεις τους. Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να  αντιμετωπίζει όλα τα θέματα μόνος του. Ωστόσο, η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια προσφέρει ανακούφιση.

Η φροντίδα του εαυτού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα  

Πολλές φορές οι γονείς προσπαθούν να είναι σούπερ ήρωες και να κάνουν τα πάντα. Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, έχουν τις δουλειές του σπιτιού, τη φροντίδα των παιδιών και είναι εύκολο να ξεχνούν τη φροντίδα του εαυτού τους. Μια μέρα σε σπα είναι ένα όνειρό για τους γονείς που είναι μόνοι, και ο χρόνος για άσκηση είναι κάτι αδύνατο. Η φροντίδα του εαυτού είναι απαραίτητη για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της μονογονεΐκότητας.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους. Ακόμη και απλά πράγματα, όπως το διάβασμα, ένα ζεστό μπάνιο, η συζήτηση με ένα φίλο, είναι ευκαιρίες για αναζωογόνηση. Καλό είναι να προγραμματίζουν μέσα στην εβδομάδα λίγο χρόνο για τον εαυτό τους.

Ανησυχία για τα οικονομικά

Δυστυχώς, ένα από τα κύρια ζητήματα σε μια μονογονεΐκή οικογένεια είναι τα οικονομικά. Η οικονομική ευθύνη για το μεγάλωμα των παιδιών είναι ένα μεγάλο βάρος. Για να μπορέσει ένας γονέας να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση καλό είναι να είναι οργανωμένος. Μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην τράπεζα για να καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών του και να κάνει αποταμίευση για μια δυσκολία. Επίσης, όσον αφορά το μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι ανάγκη να ταυτίζουν τα χρήματα με την αγάπη. Η αγάπη και η στοργή είναι πολύ πιο σημαντικά από τα παιχνίδια.

Απουσία των παιδιών

Η μοναξιά είναι μια μεγάλη πρόκληση και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να συνηθίσει την απουσία των παιδιών του. Καλό είναι όταν τα παιδιά λείπουν, οι γονείς να σχεδιάζουν δραστηριότητες με τους φίλους τους, να βγαίνουν για δείπνο ή για ένα ποτό, να επισκέπτονται ένα μουσείο ή να δούνε μια ταινία. Βασικά, μπορούν να κάνουν όσα δεν προλαβαίνουν όταν τα παιδιά είναι σπίτι.

Οι γονείς που είναι μόνοι έχουν αμφιβολίες για τον εαυτό τους

Είναι πολύ δύσκολο για τους μόνους γονείς να γνωρίζουν αν είναι καλοί γονείς. Όταν είναι μαζί και οι δύο γονείς, υπάρχει ένα άτομο το οποίο μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις μεθόδους τους και βοηθά ώστε να βλέπουν τα θετικά και να βελτιώνονται. Αλλά όταν ένας γονιός είναι μόνος του πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του, και συχνά αυτό οδηγεί σε αμφιβολίες για τον εαυτό.

Καλό είναι οι γονείς που είναι μόνοι να διαγράψουν τη λέξη ενοχές από το λεξιλόγιό τους. Είναι πολύ εύκολο να νιώθουν ενοχές , όταν δεν έχουν χρόνο για τα παιδιά τους. Αλλά για την ευεξία τους, είναι καλύτερο να δίνουν προσοχή σε όσα καταφέρνουν στην καθημερινότητα και να μην ξεχνούν την αγάπη, τη στοργή και τη ζεστασιά που προσφέρουν. Κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

μονογονεΐκότητα, μονογονεΐκή οικογένεια

Στέρηση ύπνου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μόνοι γονείς έχουν έλλειψη ύπνου και υποφέρουν από αϋπνία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή έχουν να κάνουν τόσα πολλά πράγματα όταν τα παιδιά κοιμούνται. Να καθαρίσουν το σπίτι, να βάλουν πλυντήριο, να μαγειρέψουν και να διεκπεραιώσουν κάθε υποχρέωση. Πού να βρεθεί χρόνος για ύπνο; Όμως η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη και άγχος, όπως επίσης αυξάνει τις πιθανότητες για προβλήματα του ανοσοποιητικού και της καρδιάς.

Καλό είναι λοιπόν οι γονείς που είναι μόνοι να κλείνουν την τηλεόραση, το τηλέφωνο και τον υπολογιστή τη νύχτα. Σίγουρα θέλουν να κάνουν κάτι χαλαρωτικό όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο αλλά είναι σημαντικό να ξαπλώνουν και να ηρεμούν.

Ισορροπία χρόνου

Μαζί με τα χρήματα, ο χρόνος είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε γονέα που είναι μόνος του. Κάποιες φορές, οι γονείς νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο, ειδικά αν έχουν περισσότερα από ένα παιδιά. Για να έχουν τον έλεγχο στο χρόνο καλό είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα νιώθουν καθημερινά άγχος. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα. Να ξυπνάνε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να έχουν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές, π.χ. την Κυριακή,  αλλά στην καθημερινότητα χρειάζεται μια ρουτίνα. Καλό είναι να είναι ξεκάθαρος ο χρόνος για μελέτη, παιχνίδι και καθάρισμα. Έτσι τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια, θα είναι πειθαρχημένα και ανεξάρτητα.

Δυσκολία στη δημιουργία ορίων

Πολλοί μόνοι γονείς αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην δημιουργία και στην τήρηση των ορίων επειδή νιώθουν ενοχές όταν λένε "όχι". Ωστόσο, τα όρια είναι απαραίτητα ώστε η οικογένεια να είναι ασφαλής. Όλοι μας χρειαζόμαστε τα όρια ώστε να νιώθουμε ασφάλεια. Χωρίς όρια, η ζωή μπορεί να είναι εξουθενωτική. Τα όρια μας προστατεύουν και κάνουν ξεκάθαρες τις προσδοκίες και τις ευθύνες μας.

Συνεχείς διαφωνίες με τον πρώην σύζυγο

Το διαζύγιο και ο χωρισμός είναι εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, αλλά οι συνεχείς διαφωνίες με τον άλλο γονέα έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ο εκφοβισμός, η χειραγώγηση είναι κάποιες από τις συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν οι γονείς που είναι μόνοι από τους πρώην συζύγους. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι δύο γονείς είναι να επικοινωνούν εποικοδομητικά. Κανείς δεν ζητά την τέλεια συμπεριφορά. Οι γονείς που βιώνουν καταστάσεις άγχους για τα οικονομικά, για τις νομικές εκκρεμότητες και νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον συνήθως κάνουν λάθη, πολλές φορές μεγάλα λάθη. Αλλά τα παιδιά δεν αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά , για αυτό και πρέπει να επικοινωνούν με έξυπνο και πολιτισμένο τρόπο.

Αδύναμο υποστηρικτικό δίκτυο

Όταν κάποιος γονιός μείνει μόνος του, είτε από επιλογή ή λόγω συνθηκών, οι φίλοι του συχνά απομακρύνονται. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να έχουν επιλέξει πλευρά, να νιώθουν άβολα ή να μην μπορούν να συμβαδίσουν με την νέα ζωή ενός μόνου γονέα. Ακόμη και οι οικογένειες με δύο γονείς έχουν την βοήθεια των παππούδων, των θείων. Δεν είναι αδυναμία, ούτε αποτυχία να ζητάμε βοήθεια.

Η μονογονεΐκότητα είναι μια τεράστια πρόκληση

Πάντα οι μόνοι γονείς θα έχουν άγχος για τα οικονομικά, τον χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους και θα βάζουν στην άκρη τις δικές του ανάγκες. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή δεν τους φτάνει ο χρόνος για να κάνουν όλα όσα έχουν ανάγκη τα παιδιά τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κυνηγούν την τελειότητα σε όλα. Αν οι γονείς έχουν θέματα άγχους καλό είναι να ζητούν βοήθεια. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ παρέχει υποστηρικτικό περιβάλλον σε κάθε γονέα που θέλει να μιλήσει ανοιχτά για τις ανησυχίες του και τις προκλήσεις της μονογονεΐκότητας. Ένας χωρισμός είναι μια επώδυνη διαδικασία που πολλές φορές δημιουργεί βαθιές πληγές, τις οποίες μπορεί ο καθένας να επουλώσει με τη βοήθεια του EMDR.  Για να είναι τα παιδιά ήρεμα και ευτυχισμένα χρειάζεται να είναι ήρεμοι και ευτυχισμένοι και οι γονείς τους.